Pita podľa mňa fotorecept

alexola - fotkaalexola, 27. marca 2011
Pita podľa mňa (fotorecept)
Foto: alexola

recept, ktorý pridávam určite nie je "ten pravý", no pre nás a našich blízkych veľmi chutný a na prípravu jednoduchý.

8
porcií
20 minút
príprava
5 minút
na 300 °C

Suroviny

1/4 kocky
1 ČL
115 g
175 g
1 ČL
200 ml
1/2 PL
1/2 PL
do vnútra:




Postup

  1. 1

    Z droždia a cukru si pripravíme kvások a so všetkými ďalšími ingredienciami vymiesime cesto. Necháme vykysnúť.

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta odoberáme kúsky a tie vaľkáme na placky.

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Placky pečieme v peci "pri pahrebe" pri teplote 300°C a menej (teplota postupne klesá) a počas pečenia sa takto krásne nafúknu.

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybratí z pece (pozor na prsty- pália) rozrežeme okraj nafúknutej dutej placky tak, aby sa dala plniť. (Naplnené sa veľmi rýchlo rozchytajú, hlavne pri väčšom počte hostí, takže na fotke je aj môj rozjedený kúsok- to aby sa aj mne niečo ušlo :)

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    upečená placka je dutá, nazývame ju tiež dymiaca lastúra :)

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z vybranej dostupnej zeleniny si pripravíme šalát, s ktorým budeme placky spolu s duseným kuracím mäsom naloženým v jogurte podávať.

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotovo :)

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dnes sme plnili tiež s pikantným šalátom z knižky Recepty zo Života 1 na liste ľadového šalátu.

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    fotka prvého pokusu s dekoráciou podľa @zirafninka1 http://varecha.pravda.sk/recepty/olivovi-tucniaci/11167-recept.html

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto sme vítali hostí :)

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    prikladám fotku z ďalšieho pečenia, po vypálení pece na 520°C (doterajšie maximum) je toto teplota vyhovujúca na zahájenie pečenia Pity podľa mňa :)

    Pita podľa mňa (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

anjelikmoj
ahoj tak taku peknu pitu neupeciem nemam taku pec tak si pojdem kupit hotovu a naplnim ju mojim salatom ja salaty milujem a dakujem za spestrenie jedalnicka
sovka62
@alexola , tá pita a tá pec mi učarovala. Veeeľmi by som si takú želala, to by boli chleby, rožky a aj tá tvoja pita! No čo už, snívať môžem.
nelajsia
teeeeda!!! to sa často nevidí, aby sa takí mladí ľudia tak zdravo stravovali... máš moje obrovské sympatie....určite vyskúšam....ja robievam(ale len na platni na sporáku) čapátí
a tá pec,.... och.... závidím, ale doprajem
babidka
po takej peci tuzim a vraj ju aj budem mat :-))))) Tak skusim potom aj pitu podla teba...
torticka
Hneď by som si dala. Ani nič k nej nepotrebujem. Len keby som mala takú pec. Ty podnikáš?
julica
Krásne, len tak teraz dumem, že či by sa to nedalo upiecť aj na grile, tam je tiež vysoká teplota. @nelajsia , zase mimoriadne zdravé to nie je :)
alexola
@torticka nepodnikám (ale veru zvažujeme podobné možnosti), takto sa stretávame v širšom kruhu rodiny a známych, využívame pri tom najmä už spomínanú pec, každý niečo prinesie a v sobotu sa predviedla aj babka a na otvorenom ohni na platni piekla lokše (s husacím tukom:)...
@babidka držím palce ohľadom stavby pece, to zas od Vás pribudne veeľa dobrých receptov :)
@sladkacokolada myslím, že podľa tohto receptu upečiete aj v rúre na 250°C, treba len skúsiť z menšieho množstva. Ja som ich ešte v rúre nepiekla.
Ďakujem za všetky pochvalné slová, kto by mal záujem ochutnať práve moje pitty alebo obzrieť pec, stačí dať vopred vedieť :)
alexola
mimochodom, pri tejto príležitosti sme ich urobili (a schosňovali) cca 40ks (štvoritá dávka) :D (16ľudí)
jerica
gratulujem k výhre Tvojho výnimočného (pre mňa ) receptu:-))
frezia68
Gratulujem k výhre a zaujímavému receptu.Pec som už dávnejšie obdivovala a skúsim to v rúre z malého množstva,výsledok oznámim :-))
cica2
ďalší krásny recept a gratulujem k výhre:))
alexola
ďakujem vám @egreska @jerica @frezia68 @cica2 :) posedenia (a pre mňa aj práca) pri peci patria medzi chvíle, na ktoré všetci radi spomíname a nikdy nevieme, kto sa ešte u nás zastaví, tak sa teším, ak to bude niekto z vás :)) @frezia68 verím, že sa vydaria, robila som ich aj pri otvorených dvierkach v peci a videli sme celý proces nafukovania, vyzeralo to ako malá nafukovačka :D teším sa na výsledok :)
cica2
@alexola , si velmi milá, ďakujeme:))...však svet je malý a možno raz...a vidno že ťa to baví a varíš s láskou. Tak nech sa ti stále tak dobre a úspešne darí!!!
alexola
@domci4 nie som odborníčka, ale podľa mňa múku môžeš zameniť, keď som mala málo celozrnnej, dala som iný pomer a vyšli tak či tak.. treba skúsiť z menšieho množstva prípadne skombinovať s iným receptom, ak ti tento príliš nevyhovuje ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia