Pistáciovo-mandľový koláč
z hotela Color*** v Bratislave, 20. novembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 125 g |
|
| 70 g |
|
| 1 ks |
|
| 50 ml studená |
|
| Plnka: | |
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 250 g |
|
| 2 PL |
|
| 150 ml |
|
| 4 ks |
|
| 2 PL |
|
| Navrch: | |
| 1 ks |
|
| 2 PL |
|
| hrsť |
|
Postup
-
1
Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a studenou vodou. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamku, do ktorej pridáme žĺtok vymiešaný s vodou a cukrom a spracujeme. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky alebo s ním začať rovno pracovať.
- 2
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na o niečo väčší kruh, ako je naša okrúhla forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľou, hrachom alebo ryžou. Korpus pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom odstránime papier s fazuľou a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme z rúry.
- 3
Pistácie, mandle, kardamóm a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odležať. Nakoniec pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko premiešame. Plnku navrstvíme na predpečený korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Koláč vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme nasekanými orechmi. Vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu