Foto: janikbj
Množstvá udávam len orientačné, robila som všetko od oka, ale je to jednoduchý recept, možno viac na inšpiráciu :-)
Postup
-
1
Pripravíme si rezancové cesto. Ako som spomínala, ja ho robím od oka, dám si na dosku asi 2 hrnčeky polohrubej múky, trošku soli, vajíčko, trošku oleja. Začneme spracovávať nožom, postupne prilievame vodu a miesime ručne, kým nedostaneme polotuhé hladké cesto. Vypracované cesto necháme prikryté sklenenou miskou na doske odpočívať asi pol hodinky.
- 2
Na plnku si na cibuľke na masle opražíme nasekaný (natrhaný) listový špenát, pridáme strúčik prelisovaného cesnaku, osolíme a pár minút prikryté dusíme. Aby sme zachovali čo najviac vitamínov, stačí cca 3 minútky, len aby listy zvädli. (Mala som doma aj mladú žihľavu, tak som ju pridala do špenátu). Necháme vychladnúť. Do pripraveného špenátu pridáme 1-2 PL odtečeného smotanového jogurtu (alebo jemného tvarohu), vajíčko (nemusí byť celé, len aby vytvorilo spojivo v plnke), strúhaný syr Džugas a podľa potreby trošku strúhanky.
- 3
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a ako sme zvyknutí, plníme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolenej vode. Hotové pirohy scedíme a prelejeme rotopeným (mierne spraženým) maslom, do ktorého môžeme počas praženia pridať rozkrojený strúčik cesnaku (ten necháme len trochu zavoňať, potom ho vyhodíme). Posypeme strúhaným Džugasom a hotovo. Tento syr vrelo odporúčam, je to syr parmezánového typu s príjemnou orieškovou chuťou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu