Pirohy so špenátom a syrom Džugas

janikbj - fotkajanikbj, 11. apríla 2014
Pirohy so špenátom a syrom Džugas
Foto: janikbj

Množstvá udávam len orientačné, robila som všetko od oka, ale je to jednoduchý recept, možno viac na inšpiráciu :-)

Suroviny

2 hrnčeky
3/4 hrnčeka (podľa potreby)
2 ks
1 PL
 hustý neochutený
 na zahustenie
 na poliatie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si rezancové cesto. Ako som spomínala, ja ho robím od oka, dám si na dosku asi 2 hrnčeky polohrubej múky, trošku soli, vajíčko, trošku oleja. Začneme spracovávať nožom, postupne prilievame vodu a miesime ručne, kým nedostaneme polotuhé hladké cesto. Vypracované cesto necháme prikryté sklenenou miskou na doske odpočívať asi pol hodinky.

  2. 2

    Na plnku si na cibuľke na masle opražíme nasekaný (natrhaný) listový špenát, pridáme strúčik prelisovaného cesnaku, osolíme a pár minút prikryté dusíme. Aby sme zachovali čo najviac vitamínov, stačí cca 3 minútky, len aby listy zvädli. (Mala som doma aj mladú žihľavu, tak som ju pridala do špenátu). Necháme vychladnúť. Do pripraveného špenátu pridáme 1-2 PL odtečeného smotanového jogurtu (alebo jemného tvarohu), vajíčko (nemusí byť celé, len aby vytvorilo spojivo v plnke), strúhaný syr Džugas a podľa potreby trošku strúhanky.

  3. 3

    Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a ako sme zvyknutí, plníme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolenej vode. Hotové pirohy scedíme a prelejeme rotopeným (mierne spraženým) maslom, do ktorého môžeme počas praženia pridať rozkrojený strúčik cesnaku (ten necháme len trochu zavoňať, potom ho vyhodíme). Posypeme strúhaným Džugasom a hotovo. Tento syr vrelo odporúčam, je to syr parmezánového typu s príjemnou orieškovou chuťou.

    Pirohy so špenátom a syrom Džugas - obrázok 3

Diskusia k receptu

safran
U mňa za 5 :-) nejaký špenát prezimoval, pŕhľavu dodám, trochu pesta z medvedieho cesnaku do toho, ešte ostalo trocha ricotty a ani smažené plátky cesnaku z masla nevyhodím, na Džugas nedám dopustiť. Určite spravím!
tetuska
džugas je výborný syr, len rýchlo mizne, keď sa kúpi...
pivonka
Aj my kupujeme džugas, za dobrú cenu výborná kvalita. Recept je super, naozaj skvelá inšpirácia.
janikbj
Ďakujem veľmi pekne za milé reakcie a prajem krásnu sobotu :-)
danda3
Janíček, s takýmto jedlom by som nepohrdla, viem si predstaviť tú chuť.♥
janikbj
@danda3 , ďakujem, Darinka, fakt boli super. my sme takí pirohoví a syroví :D možno urobím aj na zelený štvrtok, keď bude čas ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia