Pirohy so špenátom a syrom Džugas

janikbj - fotkajanikbj, 11. apríla 2014
Pirohy so špenátom a syrom Džugas
Foto: janikbj

Množstvá udávam len orientačné, robila som všetko od oka, ale je to jednoduchý recept, možno viac na inšpiráciu :-)

Suroviny

2 hrnčeky
3/4 hrnčeka (podľa potreby)
2 ks
1 PL
 hustý neochutený
 na zahustenie
 na poliatie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si rezancové cesto. Ako som spomínala, ja ho robím od oka, dám si na dosku asi 2 hrnčeky polohrubej múky, trošku soli, vajíčko, trošku oleja. Začneme spracovávať nožom, postupne prilievame vodu a miesime ručne, kým nedostaneme polotuhé hladké cesto. Vypracované cesto necháme prikryté sklenenou miskou na doske odpočívať asi pol hodinky.

  2. 2

    Na plnku si na cibuľke na masle opražíme nasekaný (natrhaný) listový špenát, pridáme strúčik prelisovaného cesnaku, osolíme a pár minút prikryté dusíme. Aby sme zachovali čo najviac vitamínov, stačí cca 3 minútky, len aby listy zvädli. (Mala som doma aj mladú žihľavu, tak som ju pridala do špenátu). Necháme vychladnúť. Do pripraveného špenátu pridáme 1-2 PL odtečeného smotanového jogurtu (alebo jemného tvarohu), vajíčko (nemusí byť celé, len aby vytvorilo spojivo v plnke), strúhaný syr Džugas a podľa potreby trošku strúhanky.

  3. 3

    Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a ako sme zvyknutí, plníme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolenej vode. Hotové pirohy scedíme a prelejeme rotopeným (mierne spraženým) maslom, do ktorého môžeme počas praženia pridať rozkrojený strúčik cesnaku (ten necháme len trochu zavoňať, potom ho vyhodíme). Posypeme strúhaným Džugasom a hotovo. Tento syr vrelo odporúčam, je to syr parmezánového typu s príjemnou orieškovou chuťou.

    Pirohy so špenátom a syrom Džugas - obrázok 3

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
U mňa za 5 :-) nejaký špenát prezimoval, pŕhľavu dodám, trochu pesta z medvedieho cesnaku do toho, ešte ostalo trocha ricotty a ani smažené plátky cesnaku z masla nevyhodím, na Džugas nedám dopustiť. Určite spravím!

Pridaj komentár k receptu: