Pirohy so špenátom a syrom Džugas

Autor receptu: janikbj

Množstvá udávam len orientačné, robila som všetko od oka, ale je to jednoduchý recept, možno viac na inšpiráciu :-)

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si rezancové cesto. Ako som spomínala, ja ho robím od oka, dám si na dosku asi 2 hrnčeky polohrubej múky, trošku soli, vajíčko, trošku oleja. Začneme spracovávať nožom, postupne prilievame vodu a miesime ručne, kým nedostaneme polotuhé hladké cesto. Vypracované cesto necháme prikryté sklenenou miskou na doske odpočívať asi pol hodinky.
  2. Na plnku si na cibuľke na masle opražíme nasekaný (natrhaný) listový špenát, pridáme strúčik prelisovaného cesnaku, osolíme a pár minút prikryté dusíme. Aby sme zachovali čo najviac vitamínov, stačí cca 3 minútky, len aby listy zvädli. (Mala som doma aj mladú žihľavu, tak som ju pridala do špenátu). Necháme vychladnúť. Do pripraveného špenátu pridáme 1-2 PL odtečeného smotanového jogurtu (alebo jemného tvarohu), vajíčko (nemusí byť celé, len aby vytvorilo spojivo v plnke), strúhaný syr Džugas a podľa potreby trošku strúhanky.
  3. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a ako sme zvyknutí, plníme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolenej vode. Hotové pirohy scedíme a prelejeme rotopeným (mierne spraženým) maslom, do ktorého môžeme počas praženia pridať rozkrojený strúčik cesnaku (ten necháme len trochu zavoňať, potom ho vyhodíme). Posypeme strúhaným Džugasom a hotovo. Tento syr vrelo odporúčam, je to syr parmezánového typu s príjemnou orieškovou chuťou.