Bezlepkové pirohy
Bezlepkové pirohy

Pirohy bez lepku s kyslou smotanou a cibuľkou

novalim - fotkanovalim, 27. októbra 2023. Komerčný recept.
Pirohy bez lepku s kyslou smotanou a cibuľkou
Foto: novalim

Vyskúšajte dnes naše skvelé domáce pirohy bez lepku. Naplnili sme ich plnkou zo zemiakov, smotany a bryndze a podávali s kyslou smotanou, opraženou cibuľkou Zobraziť celý popisVyskúšajte dnes naše skvelé domáce pirohy bez lepku. Naplnili sme ich plnkou zo zemiakov, smotany a bryndze a podávali s kyslou smotanou, opraženou cibuľkou a nasekanou petržlenovou vňaťkou. Bezlepkové cesto sme si pripravili sami a v našom recepte vás naučíme, ako na to. Nie je to vôbec zložité a verte, že uvariť si domáce bezlepkové pirohy je ozaj cool :-)
Zdroj: www.novalim.sk

2-3
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
300 g
1-2 ks
1 ČL
asi 150 ml vlažná
Na plnku:
100 g
2 ks uvarené
1-2 PL
na dochutenie
Na podávanie:
1 ks
asi 100 ml
 na posypanie (napr. petržlenová vňať alebo pažítka)




Postup

  1. 1

    Bezgluténovú múku Promix UNI premiešame so soľou, pridáme vajcia a trochu vody. Varechou začneme spracovávať cesto. Postupne po troške prilievame vodu tak, aby sa všetky prísady spojili do jednej väčšej gule. Tú potom ručne alebo hnetačom miesime, kým nám nevznikne nelepivé hladké cesto (ak treba, pridáme vodu alebo naopak, trochu bezlepkovej múky). Cesto zabalíme do fólie a necháme ho krátko pri izbovej teplote odstáť.

  2. 2

    Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska, ktoré budeme plniť plnkou. Na plnku si v miske rozmiešame bryndzu so smotanou a rozpučenými uvarenými zemiakmi, dochutíme soľou, prípadne mletým čiernym korením a malou lyžičkou ju nanášame do koliesok z cesta. Preložíme, riadne stlačíme okraje, aby plnka nevytiekla a pirohy varíme v osolenej slabo bublajúcej vode, kým nevyplávajú na povrch.

  3. 3

    Dierkovanou varechou ich vyberieme, polejeme trochou oleja, aby sa nelepili a podávame ich s kyslou osolenou smotanou, s opraženou cibuľkou a nasekanými bylinkami. Môžeme pridať aj opraženú slaninu.

Diskusia k receptu