Pikantný mangold s cukinou a chorizom fotorecept
Pozerám, že receptov na šalát je tu pomerne málo v poslednom čase, tak pridávam svoj najnovší tip pre tých, ktorí radi rýchle zeleninové jedlá:-)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 4-5 ks (stopky) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks malá so šupkou | 
                                                             | 
                                                    
| 18 koliesok | 
                                                             | 
                                                    
| 1 veľký strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks s vňaťou | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks malé | 
                                                             | 
                                                    
| Nálev: | |
| 1/4 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 streky | 
                                                             | 
                                                    
| nemusia byť | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Pomery jednotlivých surovín si upravte podľa chuti a množstva, ktoré doma máte. Chorizo sa dá nahradiť obyčajnou údenou domácou klobásou, cukina tekvicou, mangold zelenou paprikou povedzme. Z mangoldu som použila len stopky, ale kľudne si dajte napariť na minútku aj pokrájané listy. V polčase parenia som pridala kolieska cukiny aj so šupkou, celkovo sa stopky a cukina parili asi desať minút.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Medzitým som si na suchej panvici pomaly opiekla kolieska choriza, plátky cesnaku a cibuľky s vňaťou a plátky papričky jalapeňos, tú mám sterilizovanú. Všetko sa opekalo naraz.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Do misy som naliala olej, rascu, dva streky tabasca, osolila, pridala rajčiny pokrájané na kolieska, obsah panvice a naparené stopky mangoldu a cukinu. Všetko som dôkladne premiešala. Kto chce viac štipľavé, pridá si podľa chuti chili papričky.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Šalát sa môže podávať hneď teplý s pečivom
                                                     - 
                                                    5
                                                    
...ale výborne chutí aj studený. Cukina a rajčiny dodajú šťavnatosť, chorizo sýtosť, mangold okrem krásnej farby vlákninu a ďalšie dôležité látky, nálev pridá chuť a pikantnosť, ale nepotlačí charakter jednotlivých surovín.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


@kukulienka , mám rád tvoje "prirodzené" recepty, dávaš ich sem už pomenej, ale aspoň ich nezmeškám, kedže na varechu už tiež chodím pomenej….
teším sa na každé stretnutie s tvojou kuchyňou i rozumnými komentármi k iným rcp.
tvoj komentár mi rozjasnil upršaný deň, ďakujem :-)
Tiež som rada, ak ťa tu stretnem, vážim si spoločnosť inteligentných ľudí.
A šalát nech ti chutí, akokoľvek bude pikantný;-)