Foto: pusta
Tento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané Zobraziť celý popisTento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha v menšom množstve či ako teplý šalát. Recept som len máličko upravila.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
200 g |
|
1 ks stredne veľká |
|
3 strúčiky |
|
4 ks čerstvá |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL domáci pálivý |
|
100 ml domáca |
|
1 ČL čerstvo mleté |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
250 ml studená |
|
1 PL zarovnaná |
|
Postup
-
1
Večer som namočila šošovicu do studenej vody, ráno som ju scedila, prepláchla studenou vodou, zaliala čerstvou vodou, pomaly som priviedla do varu a na strednom plameni som ju varila od bodu varu 10 minút.
-
2
Šošovicu som scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody.
-
3
Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky, cesnak pokrájaný na hrubo a len roztlačený čepeľou noža, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sušenú šalviu a celý koriander.
-
4
Ked bola cibuľa orestovaná do sklovita, pridala som kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať,...
-
5
...potom som pridala mrkvu pokrájanú na asi 2 - 3 mm kolieska, orestovala som ju asi 3 - 4 minúty za stáleho miešania,...
-
6
...pridala som všetky druhy mletej červenej papriky a domáci pálivý Gulyáskrém, nesolila som, lebo tento krém je už slaný, recept mám tu na vareche, nechala som papriku úplne rozpustiť a krátko som orestovala gulášový krém spolu s ostatnými prísadami za stáleho miešania,...
-
7
...pridala som scedenú šošovicu,....
-
8
.....zaliala som odmeraným množstvom vody, premiešala,...
-
9
...pridala som domácu paradajkovú šťavu, premiešala, pomaly som celé priviedla do varu,...
-
10
...a od bodu varu som varila na strednom plameni asi 20 minút, až sa odparila takmer všetka tekutina za občasného premiešania a výborné jedlo bolo hotové, cesnak varením stratí na svojej ostrosti, rozvarí sa, jedlo primerane ochutí, zostane príjemná korenistá a pikantná údená chuť, jedlo je voňavé, veľmi chutné, mrkva je al dente, šošovica nie je rozvarená, vymeňaním vody za čerstvú sa dosiahne odstránenie látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.
-
11
Horúcu šošovicu som rozdelila na taniere, podávala som ako samostatné jedlo, ktoré je pomerne sýte a nepotrebuje žiadnu prílohu, je vhodné na obed alebo na večeru, krásne zahreje. V menšom množstve ho možno podávať ako netradičnú prílohu k rôzne pripravenému mäsu alebo ako teplý šalát, vo výsledku nemá byť takmer žiadna šťava. Je veľmi vhodné pre diabetikov, pre bezlepkové, bezlaktózové diéty, vegetariánov, vegánov i pre zdravých, vrelo odporúčam každému, kto má rád pikantné zdravé jedlá.
Gulyáskrém je toto:
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-palivy-gulyaskrem-palivy...
keby sa ti ho nechcelo robiť doma, dostaneš ho kúpiť v tubách v hypermarketoch, len ten obsahuje konzervanty.
nahradiť ho môžeš pálivým paprikovým krémom, ale ten zas
neobsahuje príslušné koreniny a zeleninu ako gulyáskrém.
teší ma, že sa ti môj receptík páči, a láka ťa ho vyskúšať, určite nebudeš ľutovať, to ti garantujem :-)
dakujem za záujem, potešila si ma .
každý krok má svoj význam pre výslednú chuť a konzistenciu jedla, nie je to vôbec ťažké a ani zložité, príprava je pomerne rýchla a dostaneš mimoriadne chutný pokrm, o ktorom sii dovolím tvrdiť, že je prudko návykové :-)
teší ma, že sa ti receptík páči, neboj sa toho a spokojne skús.
dakujem.
vlastný gulyáskrém je najlepščí, niet s ním veľa práce a je zaručene dobrý a tvoj.
som rada, že spravíš ten krém a aj šošovičku :-)
dakujem.
nebola tam písaná ani vňať, ty si ju daj :-)
ostatne ty by si asi jogurt s tvojou laktozovou intoleranciou nemohla aj tak.
písala som, že som recept len máličko pozmenila a to je ten gulyáskrém, ty si ho nedaj.koreniny sú tie isté aj všetko ostatné, ako recept obsahoval, neservíroval sa s ničím, ty si servíruj podľa svojej chuti, neprekáža mi to.
eto vsjo.
myswlím, že to na chuti nič neuberie :-)
no ja mám síce radšej domáce, ale spokojne môžeš. :-)
dakujem za pochvalu.
som rada, že tebe sa receptík páči :-)
dakujem za pochvalu.
teší ma, že ťa láka ochutnať šošovicu bez mäska, v tomto prípade ani nie je treba :-)
dakujem ti za pochvalu, najmä pochvala fotky ma veľmi potešila.
dakujem, aj za 5*
dakujem za krásnu pochvalu a uloženie do kk.
potešila si ma -)
dakujem.
je to výborné jedlo.
dakujem za pochvalu a 5*
Ferinko, priateľ môj, Ty a môj milý priateľ Mirko, máte dovolené akékoľvek vylepšenia, nemusia byť ani turecké, len nech vám obom chutia :-)
dakujem za uznanie môjho receptu na turecký spôsob, tvoja pochvala ma veľmi teší.
to ma veľmi teší, že chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.
aj neštipľavá verzia bude veľmi chutná a teším sa, že spravíš :-)
nech ti dobre chutí a dakujem za krásnu pochvalu.