Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé
zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané ako hlavné
jedlo alebo ako príloha v menšom množstve či ako teplý šalát. Recept som len máličko
upravila.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 + 20 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Večer som namočila šošovicu do studenej vody, ráno som ju scedila, prepláchla studenou vodou, zaliala čerstvou vodou, pomaly som priviedla do varu a na strednom plameni som ju varila od bodu varu 10 minút.
- Šošovicu som scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody.
- Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky, cesnak pokrájaný na hrubo a len roztlačený čepeľou noža, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sušenú šalviu a celý koriander.
- Ked bola cibuľa orestovaná do sklovita, pridala som kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať,...
- ...potom som pridala mrkvu pokrájanú na asi 2 - 3 mm kolieska, orestovala som ju asi 3 - 4 minúty za stáleho miešania,...
- ...pridala som všetky druhy mletej červenej papriky a domáci pálivý Gulyáskrém, nesolila som, lebo tento krém je už slaný, recept mám tu na vareche, nechala som papriku úplne rozpustiť a krátko som orestovala gulášový krém spolu s ostatnými prísadami za stáleho miešania,...
- ...pridala som scedenú šošovicu,....
- .....zaliala som odmeraným množstvom vody, premiešala,...
- ...pridala som domácu paradajkovú šťavu, premiešala, pomaly som celé priviedla do varu,...
- ...a od bodu varu som varila na strednom plameni asi 20 minút, až sa odparila takmer všetka tekutina za občasného premiešania a výborné jedlo bolo hotové, cesnak varením stratí na svojej ostrosti, rozvarí sa, jedlo primerane ochutí, zostane príjemná korenistá a pikantná údená chuť, jedlo je voňavé, veľmi chutné, mrkva je al dente, šošovica nie je rozvarená, vymeňaním vody za čerstvú sa dosiahne odstránenie látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.
- Horúcu šošovicu som rozdelila na taniere, podávala som ako samostatné jedlo, ktoré je pomerne sýte a nepotrebuje žiadnu prílohu, je vhodné na obed alebo na večeru, krásne zahreje. V menšom množstve ho možno podávať ako netradičnú prílohu k rôzne pripravenému mäsu alebo ako teplý šalát, vo výsledku nemá byť takmer žiadna šťava.
Je veľmi vhodné pre diabetikov, pre bezlepkové, bezlaktózové diéty, vegetariánov, vegánov i pre zdravých, vrelo odporúčam každému, kto má rád pikantné zdravé jedlá.
|