Pide chlieb z celozrnnej múky (Pide ekmek) (viodeorecept)
Toto je môj najobľúbenejší chlieb. Je super jednoduchý na prípravu a rýchlo aj upečený. Je mäkký, ľahučký a vydrží mäkký aj 3-4 dni. Zobraziť celý popisToto je môj najobľúbenejší chlieb. Je super jednoduchý na prípravu a rýchlo aj upečený. Je mäkký, ľahučký a vydrží mäkký aj 3-4 dni. Je z celozrnnej pšeničnej múky, ktorá dá chlebu vzdušnosť a aj chuť.
Pečiem tento chlieb doma pravidelne a moje deti ho zbožňujú.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
400 g |
|
5-6 dl |
|
3 dl |
|
50 g čerstvé |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
Na posypanie: | |
(alebo iné semienka) |
|
Postup
-
1
Najprv v miske premiešame tekutiny s cukrom, soľou a droždím. Potom pridávame múky, ktoré rukou dohladka spracujeme s tekutinou. Máme dostať mäkké, lepivé cesto. Posypeme ho múkou a len napravíme do bochníka - nemiesime. Cesto necháme kysnúť 1 hodinu. Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a každú vyvaľkáme na oválny tvar hrúbky prsta. Dáme na plech s papierom a necháme znova 1 hodinu kysnúť. Po hodine si zmiešame žĺtky, vodu a olej a prstami natláčame do nakysnutého cesta vzor tureckého pide chlebu. Treba si prsty zakaždým namáčať vo vajci. Nakoniec natrieme ešte štetcom celý povrch chleba a posypeme černuškou, alebo inými semienkami.
-
2
Chlieb pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 minút. Upečený vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť. Chlieb chutí úžasne. Je mäkučký, ľahučký a zostane výborný aj niekoľko dní. Ja ho doma pečiem pravidelne, máme ho veľmi radi. Prajem dobrú chuť !
-
3
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Tiež celozrnný chlieb:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Dakujeme za recept.