Pho-Ga

sjuz - fotkasjuz, 28. januára 2015
Pho-Ga
Foto: sjuz

Kuracia verzia slávnej vietnamskej polievky Pho-Bo - čo je polievka z hovädzieho vývaru, ktorá sa varí niekoľko hodín, častokrát aj celú noc. Na tejto polievke som priam závislá, a chystám sa aj na tento recept. Zatiaľ však na ňu chodím kade.-tade:) Papaya bistro, kde majú aj úžasné čerstvé jarné rolky s krevetami je moje No.1, no zahanbiť sa nedá ani vietnamské bistro na Starej Vajnorskej, či v Dimitrovke. Táto polievka je hrejivá, liečivá ako pre telo tak pre dušu:)

2
porcie
15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 hviezdička
1 ks
5 ks
1 ks
 ploché
 čerstvá
 čerstvé
1/2 ks menšia
cca 2 cm čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vody som dala variť kuracie chrbty a kosti. Keď voda zovrela, vyliala som ju a priliala studenú a dala znovu variť. Ja som si robila len liter polievky, takže som dala jeden chrbát a nejaké kuracie kosti a krídla. Vývar sa má variť pomaličky a dlhšie, aj keď nie tak dlho, ako hovädzia verzia tejto polievky.

  2. 2

    Do Pho-Bo sa dávajú variť aj vietnamské bylinky, ako perilla, vietnamská bazalka a ďaľšie. Na tie sa chystám do vietnamskej tržnice. Ja som ich do tejto polievky nedala, no Pho-Bo chcem už uvariť "ako sa patrí" :) Postup sa tiež mierne líši - ďumbier a cibuľa sa opekajú napr., na chuti polievky je to poznať.

  3. 3

    Pridáme koreniny, zázvor a pomaly prikryté varíme. Ja som varila cca 3 hoďky. Pol hodinu pred dovarením som pridala prsia prekrojené na polovicu a uvarila.

  4. 4

    Vývar som scedila, ochutila rybacou omáčkou a ešte pár minút povarila. S rybacou omáčkou je potrebné zaobchádzať postupne a opatrne, je slaná a výrazná a hnedým cukrom tiež.

  5. 5

    Medzitým som si pripravila ryžové rezance podľa návodu na obale. Do misky som naložila rezance, pokrájané mäsko, pridala som aj mungo klíčky a zaliala horúcim vývarom. Polievka sa ochucuje šťavou z limetky, čili a čerstvým koriandrom - bez tohto to proste nie je ono:) Môže sa pokrájať aj jarná cibuľka. recepty sa líšia od oblasti - sever Vietnamu sa líši od juhu v príprave. V pravej ruke paličky na rezance a mäso, v ľavej lyžička na vývar, a polievka bola za pár minút fuč.... :)

Recept je zaradený do kategórií:
Jedlá z hydiny, Vietnamská kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

eviana
Tak týmto receptom si mi spravila obrovskú radosť milá @sjuz... som podobný závislák ako Ty... ďakujem, ukladám, vyskúšam, dám vedieť ;) 5*
zolik
Vyborne! Vsetko mam, len dokupit rezance a cerstvy Koriander. Ukladam, vyskusam.
julica
Oh, sjuz, vietnamske bistro na mileticke, ale maju aj ine fantasticke veci, len si musis objednat z tej spravnej steny! vyskusaj urcite
frezia68
Už sa teším na ďaľší "originál" recept,ale aj ten je zaujímavý a vyskúšam.Už naše babičky opekali cibuľu do hovädzej polievky a vedeli prečo.Tak opečieme aj zázvor :-).
alexdidi
Ukladám a určite vyskúšam, vďaka za výborný recept.
porzellanka
Phở Gà. Mnam. Asi pojdem dnes na trh kupit kura a koriander. Skus sa pozriet ak mate niekde azijske potraviny, ci dostanes cierny kardamon. Doda tu neopakovatelnu chut.
Tu prvu vodu nemusis vylievat, ked polievku cedis, je to skoda, Vietnamci ju urcite nevylievaju. Phở su vlastne ryzove rezance, odtial nazov jedla. Vo vietname sa je tato polievka casto na ranajky, na ulici, alebo v specialnych "restauraciach", ktore otvaraju zavcas rana a na obed zatvaraju... Polievka je vzdy cerstva, lebo sa do obeda vypreda.
elalea
...@sjuz... vyborna polievocka...*5!;-)...hoci azijske bistra v Sk maju otrasnu hygienu(snad polovicu by som dal okamzite zatvorit),mam ich niekolko vyskusanych kde si tuto fajnotku zvyknem dopriat.skusim to podla tohto rcp....;-)
sjuz
@julica - tam sa chystám tiež, a mám to kúsok od práce, takže keď bude krajšie počasie, zájdem. Čítala som na blogoch, že si mám dať pozor na tú správnu stenu:)), čo dobré ešte odporúčaš okrem Pho-Bo?
@eviana - momentálne je moja závislosť na tom tak, že minimálne raz týždenne ju musím mať:))!
Chystám sa aj do Rače, je tam aj obchod s čerstvými bylinkami a inými vietnamskými potravinami, otvorený 7 dní v týždni, ako aj bistro:)
@poryellanka - vďaka za tip, isto pozriem. Na nete som si na gurmatravel.sk kúpila skvelé arabské koreniny, ako aj cestoviny z kamutu a iné super veci, stojí za to sa tam pozrieť.
2010
Len taka perlicka, u nas stale v tradicnych vietnamskych vyvarovnach je na stole okrem byliniek a chilli vzdy aj cisty glutamat, od 1940 okupacie japoncami az do1975 bolo vo Vietname velmi zle a ty starsi ako mi bolo povedane si pamataju z domu Pho ako ochutenu vodu glutamatom. 5*
sjuz
@2010 - našťastie, nie všade ho pridávajú aj do polievky, ak, tak len trošku...je to cítiť. V Prahe som jedla zatiaľ najlepšiu Pho-Bo - v Pho Original, vynikajúca bola aj V Holešovickej tržnici, a v SAPE...u nás v BA sú tiež fajn, ale na tie pražské nemajú.
@tinca - vďaka:), mám v pláne si vývar urobiť do mrazničky, a v prípade absťáku bude po ruke:)
porzellanka
@sjuz , @julica co mate s tou"spravnou" stenou? a kde je na mileticke to bistro? v maji sa chystam do bratislavy, urcite tam zbehnem, ale vsak mi dajte tip :-))
jarunka
Wow, vynikajuca polievocka, co najblizsie vyskusam, uz je v kk. Vdaka.
sjuz
@porzellanka , ja chodím do Papaya bistra na Kolárovom nam., daj si do google:-) ja si dávam pho bo a jarné rolky s krevetami čerstvé,nevyprazane. Sú super, hlavne tá omáčka :-)
izabella929
@sjuz , krásne vydarená polievočka..) na TVPaprika teraz beží seriál jedál z Thajska, sú to úplne super jedlá, jednoduché a určite veľmi chutné...človek by najradšej žil v tejto krajine, kde všetko naokolo je jedlé..nádherná príroda..
jujoska
@porzellanka asi myslia tu nedaleko DM (ci?) Raz som tam bola a hrozne to smrdelo prpalenym olejom, takze uz par rokov som tam nepachla. Ze by sa to zlepsilo?? A tou "stenou" asi myslia tie ponuky jedal co su vyobrazene na stenach...
tiginko
@egresik tento návod nemá chybu :-) klobúk dole pred ľuďmi, ktorí takto myslia na iných, paráda. Začnem si túto stránku všímať viac. Vďaka
micanela
pekne - ale dam si to v restauracii, prilis narocne na cas
2010
@sjuz , ked mas rada Vietnamske polievky opytaj sa nabuduce na ich
Bún bò Huế co je ich verzia stiplavej polievky co strci tu cinsku vajcovu do vrecka


chutimi
V Papayi som pravidelne, spominana pho a tie cerstve jarne rolky su top, kvoli ktorym tam chodi asi vacsina ludi. V okoli kollarka je to jedno z naj miest kde sa clovek moze najest. Vacsina firemnikov sa hrnie do vyvarovni typu divny janko (lebo ti daju toho vela a vela zemiakov - ach jaj... :/ )a horsie. Aj napriek tomu clovek nema pomaly sancu sadnut si ked pride medzi 11:45 a 12:30 .