Pho-Ga

Autor receptu: sjuz

Kuracia verzia slávnej vietnamskej polievky Pho-Bo - čo je polievka z hovädzieho vývaru, ktorá sa varí niekoľko hodín, častokrát aj celú noc. Na tejto polievke som priam závislá, a chystám sa aj na tento recept. Zatiaľ však na ňu chodím kade.-tade:) Papaya bistro, kde majú aj úžasné čerstvé jarné rolky s krevetami je moje No.1, no zahanbiť sa nedá ani vietnamské bistro na Starej Vajnorskej, či v Dimitrovke. Táto polievka je hrejivá, liečivá ako pre telo tak pre dušu:)

2
porcie
15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vody som dala variť kuracie chrbty a kosti. Keď voda zovrela, vyliala som ju a priliala studenú a dala znovu variť. Ja som si robila len liter polievky, takže som dala jeden chrbát a nejaké kuracie kosti a krídla. Vývar sa má variť pomaličky a dlhšie, aj keď nie tak dlho, ako hovädzia verzia tejto polievky.
  2. Do Pho-Bo sa dávajú variť aj vietnamské bylinky, ako perilla, vietnamská bazalka a ďaľšie. Na tie sa chystám do vietnamskej tržnice. Ja som ich do tejto polievky nedala, no Pho-Bo chcem už uvariť "ako sa patrí" :) Postup sa tiež mierne líši - ďumbier a cibuľa sa opekajú napr., na chuti polievky je to poznať.
  3. Pridáme koreniny, zázvor a pomaly prikryté varíme. Ja som varila cca 3 hoďky. Pol hodinu pred dovarením som pridala prsia prekrojené na polovicu a uvarila.
  4. Vývar som scedila, ochutila rybacou omáčkou a ešte pár minút povarila. S rybacou omáčkou je potrebné zaobchádzať postupne a opatrne, je slaná a výrazná a hnedým cukrom tiež.
  5. Medzitým som si pripravila ryžové rezance podľa návodu na obale. Do misky som naložila rezance, pokrájané mäsko, pridala som aj mungo klíčky a zaliala horúcim vývarom. Polievka sa ochucuje šťavou z limetky, čili a čerstvým koriandrom - bez tohto to proste nie je ono:) Môže sa pokrájať aj jarná cibuľka. recepty sa líšia od oblasti - sever Vietnamu sa líši od juhu v príprave. V pravej ruke paličky na rezance a mäso, v ľavej lyžička na vývar, a polievka bola za pár minút fuč.... :)