Pescado a la Veracruzana

bugout - fotkabugout, 3. apríla 2021
Pescado a la Veracruzana
Foto: bugout

Ryba, avšak nie v mojej obľúbenej smotanovej omáčke, ale v paradajkovej. Ide o mexický recept predstavujúci fúziu španielskej kuchyne a mexickej predkoloniálnej kuchyne. Receptov je naozaj veľa od ryby jednoducho dusenej alebo varenej v omáčke, cez opraženie ryby až po prípravu v rúre. Ja som zvolil jednoduché udusenie v omáčke bez opekania ryby. Ktorý spôsob je zaručene najpravší netuším a ani som to neskúmal...

Suroviny

450 g (filety)
1 konzerva
1 ks
2 strúčiky
2 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začíname s omáčkou, na olivový olej dáme zosklovatieť cibuľu nakrájanú na drobno a pridáme cesnak (pretlačený alebo nadrobno nasekaný). Potom prídu paradajky, bobkový list a oregano (ja mám mexické oregano) a zakryté dusíme 10 - 15 minút, kým paradajky pustia šťavu (pri konzerve nemusíme nejako špekulovať...). Dĺžku samozrejme podľa potreby upravíme, prípadne omáčku rozriedime vývarom, alebo necháme zredukovať.

  2. 2

    Pridáme olivy nakrájané na plátky, kapary a jalapenos (ja krájam na drobno) a podlejeme vínom. Povaríme odkryté päť minút nech sa odparí alkohol a omáčka trochu zhustne. Vložíme filety do omáčky a prelejeme ich omáčkou. Zakryjeme a dusíme kým ryba nie je hotová.

  3. 3

    Do omáčky sa niekedy pridávajú aj zemiaky. Ja som robil ryžu, takže zemiaky som nedal. Ešte k množstvám surovín. Rybu som mala cca 450 g a použil som jednu konzervu paradajok. Všetko ostatné išlo od oka... Záleží jednak od veľkosti ryby a od toho koľko a ako hustej chcete omáčky a samozrejme ako radi máte olivy, kapary a aj jalapenos... Zamýšľal som sa aj nad chipotle (údené jalapenos) v adobo omáčke, ktoré dávam do chilli con carne, ale som sa bál tej relatívne výraznej údenej chute k jemnej rybe...

Recept je zaradený do kategórií:
Ryby, Mexická kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu