Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník so slivkovým lekvárom a s makovou penou z Rakúska

Ján Halaj
z reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 7. októbra 2019
Perník so slivkovým lekvárom a s makovou penou z Rakúska
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Všeličo nám pripomína chvíle cestovania – suveníry, fotografi e či videá, fľaša vína... Nuž a fajnšmeker si prinesie recepty národných kuchýň. Niekto mäsové, iný zeleninové a tí so sladkým zúbkom zase v podobe inšpirácií na dezerty, sladkosti, zákusky. Nielenže obohatia jeho stôl, ale nové nápady ho potom môžu hocikedy voviesť do príjemnej cestovateľskej nálady...

20 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
30 g
80 g
15 g
4 ks
50 ml
10 g
50 g
Lekvárová náplň:
200 g
50 g
Maková pena:
250 g
150 g
50 g mletý
100 g
1 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie, pridáme cukor, lekvár, vajcia, mlieko a vymiešame hladké husté tekuté cesto. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C 15–20 minút. Upečený plát vyklopíme, obrátime, strhneme z neho papier a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vo vodnom zohrejeme kúpeli lekvár a rum. Plát prekrojíme vodorovne na polovicu a potrieme lekvárovou zmesou.

  3. 3

    Maková pena: Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha. V inej miske zmiešame tvaroh s makom, so škoricou a zľahka primiešame šľahačku. Takto pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme na perníkový korpus s lekvárom a dáme do chladničky stuhnúť.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Až nato, že: upečený plát vyklopíme, obrátime......načo obracať, veď ak ho vyklopíme, pečiaci papier bude navrchu, už netreba korpus obracať. Aj sa mi koláč páči, ale ja by som dala tú penu, či krém rovno na ten lekvár a až potom priklopila druhým korpusom.

Pridaj komentár k receptu: