Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník s krémom z mascarpone a maku

Anna Osvaldová
cukrárka Business hotela Astrum Laus**** v Leviciach, 18. decembra 2017
Perník s krémom z mascarpone a maku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pečenie je hra, a o vianočnom to platí zvlášť. Jej základné pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy, a to ostatné... Nuž zapojme skúsenosť, Zobraziť celý popisPečenie je hra, a o vianočnom to platí zvlášť. Jej základné pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy, a to ostatné... Nuž zapojme skúsenosť, fantáziu, nadšenie. Nech je pre vás vianočné zákuskovanie – tak ako pre mňa – potešením a zábavou!

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
500 ml
350 g
3 ks
200 ml
2 PL
2 PL
1 KL
1 KL
1 bal
 na potretie perníka
Krém:
250 ml
70 g
30 g
250 g
3 PL mletý




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame spolu mlieko, hladkú múku, práškový cukor, vajcia, olej, lekvár, kakao, škoricu, sódu a kypriaci prášok do perníka. Vymiešanú zmes vylejeme na vopred vymastený a papierom vystlaný plech a pečieme 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C.

  2. 2

    Hotový upečený perník ešte teplý vyklopíme na dosku, stiahneme papier a potrieme slivkovým lekvárom. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým vyšľaháme hmotu z rastlinnej smotany (31%), práškového a vanilkového cukru. Do vyšľahanej masy vmiešame mascarpone a pridáme mletý mak. Pripravený krém natrieme na vychladnutý perník a necháme trochu stuhnúť. Krájame teplým mokrým nožom najprv na štvorce, potom na trojuholníky

Diskusia k receptu

3sandra3
Práve tento istý perník som robila tento víkend, no bez krému. Nabudúce veru vyskúšaťm s krémom, zdá sa mi zaujímavý a obohatí obyčajný perník, hoci aj obyčajný je chutný.
kalllista
Prosím, čo myslíte tým roztierateľným tukom? Neviem, čo je najvhodnejšie k mascarpone, aby sa krém naozaj podaril, ďakujem.
redakcia
@Kalllista (21.12.2017 08:48)

V kréme bola použitá 31% smotana rastlinná na šľahanie značky Rama, doplnili sme to aj do textu receptu.
kalllista
Ďakujem pekne za odpoveď. Perník je už upečený a je perfektný :) .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia