Perníkový koláč

Perník s krémom z mascarpone a maku

Autor receptu: redakcia

Pečenie je hra, a o vianočnom to platí zvlášť. Jej základné pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy, a to ostatné... Nuž zapojme skúsenosť, fantáziu, nadšenie. Nech je pre vás vianočné zákuskovanie – tak ako pre mňa – potešením a zábavou!

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Postup

  1. V miske zmiešame spolu mlieko, hladkú múku, práškový cukor, vajcia, olej, lekvár, kakao, škoricu, sódu a kypriaci prášok do perníka. Vymiešanú zmes vylejeme na vopred vymastený a papierom vystlaný plech a pečieme 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C.
  2. Hotový upečený perník ešte teplý vyklopíme na dosku, stiahneme papier a potrieme slivkovým lekvárom. Necháme vychladnúť.
  3. Medzitým vyšľaháme hmotu z rastlinnej smotany (31%), práškového a vanilkového cukru. Do vyšľahanej masy vmiešame mascarpone a pridáme mletý mak. Pripravený krém natrieme na vychladnutý perník a necháme trochu stuhnúť. Krájame teplým mokrým nožom najprv na štvorce, potom na trojuholníky