Perníkový koláč
Perník s krémom z mascarpone a maku
Autor receptu: redakcia
Pečenie je hra, a o vianočnom to platí zvlášť. Jej základné pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy, a to ostatné... Nuž zapojme skúsenosť, fantáziu, nadšenie. Nech je pre vás vianočné zákuskovanie – tak ako pre mňa – potešením a zábavou!
8 porcií |
25 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- V miske zmiešame spolu mlieko, hladkú múku, práškový cukor, vajcia, olej, lekvár, kakao, škoricu, sódu a kypriaci prášok do perníka. Vymiešanú zmes vylejeme na vopred vymastený a papierom vystlaný plech a pečieme 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C.
- Hotový upečený perník ešte teplý vyklopíme na dosku, stiahneme papier a potrieme slivkovým lekvárom. Necháme vychladnúť.
- Medzitým vyšľaháme hmotu z rastlinnej smotany (31%), práškového a vanilkového cukru. Do vyšľahanej masy vmiešame mascarpone a pridáme mletý mak. Pripravený krém natrieme na vychladnutý perník a necháme trochu stuhnúť. Krájame teplým mokrým nožom najprv na štvorce, potom na trojuholníky