Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. januára 2014
Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept)
Foto: pusta

Opäť som varila polievku z perličky a moji chlapi ma poprosili, aby som jej úžasne mäsko pripravila v chutnej voňavej omáčke s hubami ako posledne zo sliepky. Teraz som však pridala do omáčky okrem vývaru z perličky, kvalitné biele suché víno Chardonay, vynechala som citrónovú šťavu a do zmesi húb som dala lievik trúbkovitý, suchohríby, hríb smrekový a zvýraznila som omáčku dubákovým práškom, žiadne korenie som nedávala. Perlička v tejto lahodnej -omáčke im najlepšie chutila so žemľovou knedľou.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1 ks cca v celku o váhe asi 1200 g z domáceho chovu
cca 500 - 600 g (obraté)
250 ml
1 veľká hrsť (lievik trúbkovitý, suchohríby, hríb smrekový)
1 ks
1 PL
250 ml
250 ml
2 - 3 PL (ghee)
2 PL kopcom

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila všetky potrebné suroviny. Do teplej vody som na 30 minút namočila sušené huby - lievik trúbkovitý, suchohríby a hríb smrekový. Po tejto dobe som ich scedila a vodu z namočenia húb som zachytila, použijem neskôr.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prichystala som si horúci vývar z perličky, ...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...kvalitné suché biele víno Chardonnay,...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ghee - prepustené maslo, môžete použiť aj vlastnoručne vyrobené ghee alebo obyčajné maslo.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si zálievku z kyslej smotany, do pohára som dala vaječný žĺtok..

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rozmiešala som ho s kyslou smotanou,...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som múku a tiež rozmiešala do hladka a odložila som hotovú smotanovú zálievku bokom do použitia.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obrala som mäso z uvarenej perličky a natrhala na menšie kusy, použila som aj uvarenú kožu, je v nej najviac chuti.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si mletý dubákový prášok.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V hrnci som na strednom plameni rozpustila ghee,...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som scedené huby a orestovala som ich asi 5 - 7 minút,...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ....podliala som ich vodou zo scedených húb, priviedla do varu a pridala som horúci vývar z perličky, povarila som na strednom plameni asi 15 minút,...

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som Chardonnay, môžete použiť aj iné suché víno, ale aspoň také kvalitné, ktoré ste ochotný aj piť. Povarila som prudkým varom asi 10 minút, alkohol sa varením odparí, zostane len chuť a preto môžu takéto jedlo s vínom aj deti.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som prášok z dubákov, celé jedlo krásne ochutí a nádherne prevonia, poctivo som ho premiešala s variacou sa zmesou.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Odobrala som asi 1 naberačku horúcej šťavy a vmiešala do zálievky, aby sa vyrovnali teploty, potom sa smotana po pridaní zálievky v omáčke nezrazí.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som až teraz uvarené obraté mäsko z perličky a takto upravenú zálievku som tiež pridala ku šťave a varila som všetko spolu a strednom plameni ešte 15 minút, aby sa stratila chuť surovej múky a omáčka primerane zahustila. Všimli ste si dobre, nepoužila som žiadnu soľ a ani žiadne korenie, vývar z perličky je korenený a slaný dosť.

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Podávala som horúce s čerstvo uvarenou domácou žemľovou knedľou, mäsíčko v omáčke je ako masielko, omáčka je veľmi jemná z masla, smotany a nádherne voňavá po víne, vývare z perličky a zmesi húb, veľmi dobre zvýrazní vynikajúcu chuť mäsíčka perličky, celé jedlo ako celok je veľmi lahodné, ozajstná delikatessa. Moji chlapi si pridali ešte 2x, čo bola pre mňa najväčšia pochvala. :-) skoro sa mi neušlo :D

    Perlička v jemnej voňavej vínovo-smotanovej omáčke s hubami (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

pusta
@marcelle , som rada, že máš výbornú chuťovú predstavivosť a že si vieš živo predstaviť tú chuť hubovej omáčky :-)

hej je to delikatessa.
dakujem za pochvalu.
elef
vyborny obedik si navarila,urobim s kuracinou,perlicku nemam:)myslim ze to nebude vadit:)5*
tatranocka
Omáčka bude asi ťažko jemná,keď na obrázku vidno,že je riedka natoľko,že sa ani neudrží na "mäsíčku".Vyzerá,ako keby bola zrazená,pravdepodobne sú to jemné zrnká dubákového prášku.To zloženie nie je šťastným riešením...No, ale keď to tak máte radi,ako hovorí klasik: 100 ľudí-100 chutí.Normálne sa omáčka p-r-e-p-a-s-í-r-u-j-e,aby bola jemná (to je info pre neskúsených).
sracz
Prosím si jednu porciu "in natura" s jednou knedľou! S jej krájaním sa nemusíš, milá @pusta zdržiavať, ja si ju na tanieru pokrájam aj sám! Mám rád, doslova milujem, d*o*m*á*c*u kuchyňu!
kukulienka71
Určite chutné jedlo,hubové mám veľmi rada...@tatrano čka,nemýľ si jemnosť a krémovosť.Ja tam nevidím zrazenú omáčku,sú tam tukové oká z masla,čo je normálne...Z tvojho komentu mi príde,že ani ty nie si moc skúsená...Neviem,ako by si prepasírovala varené sušené huby??Ani mixovanie im moc nepomôže,tie kúsky tam ostanú...Na zjemnenie sa pridáva do hotovej omáčky kúsok masla,ale tu to podľa mňa nie je potrebné.
pusta
@elef , áno je to výborný obedík.
myslím, že aj s kracím to bude dobré :-)
dakujem ti za pochvalu a 5****
pusta
@mil ý@sracz - ferikém drágám, dám ti aj dve knedle :-) a unúvať sa s jej krájaním nemusím, ale môžem. :-)
teší ma, že máš rád, doslova zbožňuješ domácu kuchyňu, aj u nás doma hrá prím.
dakujem ti za uznanie.
tatranocka
@kukulienka71 biele bodky na mäse nie sú tukové oká.A huby sa uvaria zvlášť a pridajú sa do prepasírovanej omáčky.Hehe,že neskúsená...A smotanová omáčka má byť jemná a krémová.V reštaurácii by som to vrátila.
pusta
@kukulienka71 , presne tak, toto skutočne nie je zrazená omáčka, je to maslo, ako píšeš. jemnosť nerovná sa krémovosť. na jej zjemnenie som už nedávala maslo na záver, lebo sú tam dostatočne tučné ingrediencie - vývar, kyslá smotana, vaječný žĺtok a maslo v úvode. každá omáčka sa rozhodne nepasíruje. má tekutú konzisteciu, presne takú akú jemná omáčka má mať a už vôbec nemusí mať konzistenciu hustej omáčky ako napr. zemiakovej, v ktorej stojí lyžica. to by bolo v tomto prípade na škodu dobrého jedla.
táto omáčka je primerane hustá, ani "nezlieza" z mäska", zálevka splnila úlohu zátrepky a omáčku primerane zahustila :-)
tiež som toho názoru, že ani mixovanie nie je na mieste a neviem si vôbec predstaviť jej pasírovanie spolu s varenými sušenými hubami :-)
som rada, že si ako skúsená kuchárka a znalec zdôvodnila svojim komentom a upresnila charakter tejto omáčky aj pre neskúsených a zbytočne nebudú na pochybách - vážim si to.
my hubové jedlá priam zbožňujeme. haj je to veľmi chutné jedlo.
dakujem ti za pochvalu.
dusan95843
Dalsí výborný recept od teba , ukladám do KK a vyskúšam z kuraťa. Verím, že ako všetky tvoje recepty, aj tento príjemne poteší. samozrejme pridám za super recept aj *****.
pusta
@kukulienka71 , časom zistíš sama, že komenty istých ľudí, sú zaťaté a nafúknuté.
predpokladám, že aj ty si zamestnaná žena, máš aj rodinu, ako mnoho iných varecháčok, tiež si si už niečo odvarila, navštívila od tých lepších reštaurácií až po tie noblesnejšie, vieš aj dobre variť a predsa nemáš potrebu sa s tým oháňať, ani dôležitosťou svojho povolania zotrvávať na nepodstatných veciach.
pusta
@dusan95843 , som rada, že aj tento môj receptík považuješ za další výborný :-)))))
aj z kuraťa bude super a poteší ťa :-)
dakujem za toľké uznanie i 5*****
tatranocka
Argumentácia hodná autorky a k receptu,všakáno...Už sa len pomojkajte.
elef
ani podla mna to nie je zrazene,kysla smotana da omacke inu strukturu ako sladka:)treba castejsie varit@tatranocka
elef
a este jedna vec by ma zaujimala,PRECO HLADATE CHYBY TAM,KDE NIE SU??????????
pusta
@elef , veru, pravdu máš, tá omáčka nie je zrazená, kyslá smotana dá omáčke inú štruktúru ako sladká smotana :-)
veľmi pekne dakujem.
megdesign
@all mozno sa nezrazila smotana, ale muka :P
PS: Ja tam tiez vidim na tom mase na uvodnej fotke "white dots" :)
alenkam321
sú to síce veľmi lákavé a určite aj chutné recepty ale vačšinou nie pre "bežných" ľudí s takmer minimálnou mzdou..napriek tomu, veľa šťastia :)
pusta
@alenka321 , je mi úprimne ľúto, že moje recepty sú pre teba nedostupné, aj pre mnohých.
ak chcem niečo lepšie, aj ja si musím poriadne utiahnuť opasok, tak ako mnohí iní. je pravda, že mám aj možnosť takú, akú nemusí mať každý. niečo daruje rodina, veľa mi dáva môj najlepší priateľ a ešte pár priateľov ma poctí niečim dobrým, k čomu sa ja bežne nedostanem.
perličky môj priateľ chová, niekoľkokrát som ju u neho doma varila.
neboj, ani ja ich nemám denne na stole, sú u mňa aj celkom obyčajné jedlá a často.
aj ja tebe želám veľa šťastia :-)
a dakujem.