Foto: pusta
Morka sa počíta k pochúťkam v kuchyni. Kúpila som teraz nie celú morku, len morčacie žalúdky. Už som ich mala v nedeľnej polievke, v Zobraziť celý popisMorka sa počíta k pochúťkam v kuchyni. Kúpila som teraz nie celú morku, len morčacie žalúdky. Už som ich mala v nedeľnej polievke, v rizote, ale ešte som ich nerobila ako perkelt. Varila som predtým perkelt z kuracích žalúdkov, tiež bol výborný, ale tento perkelt bol vynikajúci, skrátka ešte lepší. Varenie síce trvalo dlhšie ako pri iných perkeltov, lebo mäsko zo žalúdkov je tuhšie, ale oplatilo sa, ked zmäknú úplne, sú ako masielko. Bola to pochúťka pre nás.
porcie
príprava
na 80 -90 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 kusy |
|
1 kus |
|
3 - 4 PL (olej) |
|
podľa potreby |
|
1 ks/nemusí byť |
|
Postup
-
1
Na rozohriatej bravčovej masti som orestovala na strednom plameni za stáleho miešania cibuľu temer do hneda - asi 10 minút, nespáliť, jedlo by bolo horké.
-
2
Morčacie žalúdky som ešte dočistila, umyla studenou tečúcou vodou a nechala dobre odkvapkať od vody.
-
3
Začala som ich krájať na menšie kusy,...
-
4
...až primerané kúsky, asi veľkosti sústa.
-
5
Na orestovanú cibuľu pri minimálnom plameni som dala obe papriky a nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť - asi 1 - 2 minúty, taktiež nespáliť, aby nezhorkla a nepripálila sa.
-
6
Podliala som malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var a za stáleho miešania vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala ešte 2x, tým cibuľa zmäkne a rozpadne sa, čo prirodzene zahustí pokrm, nezahusťuje sa múkou ani ničím iným.
-
7
Pokrájala som paradajky na mesiačiky a papriky na prúžky. Dávajú perkeltu ešte lepšiu chuť, mimo sezóny dávam na toto množstvo mäska asi 2 PL domáceho leča.
-
8
Na takto pripravený paprikovo-cibuľový základ som dala pokrájané žalúdky a na prudkom ohni som opekala za stáleho miešania asi 15 minút, kým sa neopiekli v tomto základe a kým sa neodparila šťava, ktorú pustilo mäsko. Týmto spôsobom mäsko preberie vynikajúcu chuť cibule i osmahnutej papriky. Teraz som ešte nesolila, aby mäsko zbytočne nepustilo viac tekutiny ako je nevyhnutné a zostalo šťavnaté.
-
9
Znovu som všetko vydusila až na tuk, pozor nespáliť, miešať, aby neprihorelo.
-
10
Ked už bolo aj toto, podliala som horúcou vodou asi do výšky mäsa, stiahla som plameň na strednú intenzitu, prikryla pokrievkou a dusila za stálej kontroly a podlievania horúcou vodou do popísanej výšky a miešania.
-
11
Ked bolo mäsko už takmer mäkké, asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú zeleninu a prikryté dodusilila do mäkka. Zeleninu nedávam skôr, nemám ju rada rozvarenú úplne, musí byť pre mňa troška na skus - al dente. Osolila som až tých 15 minút pred dokončením z dôvodu, ktorý som napísala v bode č. 8. Sušenú štipľavú papričku som teraz nepridala, lebo po ochutnaní bol perkelt ostrý dosť. Ak robíte pre deti perkelt, tak bez štipľavej papriky. Perkelt sa podlieva viac ako guláš, vo výsledku má mať o niečo viac šťavy, málo redšiu ako guláš. To je rozdiel medzi perkeltom a gulášom.
-
12
Podávala som horúce, tentokrát s čerstvo upečeným chlebom, s ktorým radi vytierame tú vynikajúcu šťavičku perkeltu. Najvhodnejšou a najčastejšou prílohou sú halušky k perkeltu, ale nič nepokazíte ak zvolíte ako prílohu dusenú ryžu,dusenú tarhoňu, varené zemiaky alebo cestovinu podľa vášho výberu.
Ďakujem za skvelý tip,ale nedá mi podotknúť dokonalý postup a foto
ja som z morčacích žalúdkov robila po prvýkrát, ale iste nie naposledy. je to naozaj výborný perkelt.
dakujem.
veľmi pekne ti dakujem za hodnotenie,vážim si to.
dakujem.
a to bude pre mňa tá najväčšia odmena, aj ked tu už nebudem.
snažím sa po sebe niečo dobré, hodnotné a chutné zanechať :-)
dakujem za pekné uznanie práve od teba, veľmi si to cením.
pekný májový večer ti prajem :-)
Samozrejme sú väčšie a predpokladám,že aj mäsitejšie...
po kimlovi budem druhý, ktorý by si raz tvoju knihu kúpil...
Prajem ti všetko dobré
máš pravdu, až potom je to naozaj dokonalé.
dakujem za ohodnotenie perkeltu od znalca, ako si ty.
áno, najčastejšie a najlepšie sú k tomu práve halušky.
ale vieš si predstaviť vytieranie tej vynikajúcej šťavičky práve upečeným čerstvým chlebom?
ani tanier netreba umyť :D, len som žartovala:-)
vieš, kamarát môj, ja už nevydám žiadnu knihu, že prečo? napísala som už @kimlovi.
mne stačí ku šťastiu len to, až si raz povieš, tiež som rád, že som spoznal túto ženu cez je recepty a nekompromisné priame postoje. varím podľa jej receptov už veľa rokov a stále chutia :-) to je pre mňa tá skutočná odmena :-)
dakujem ti z celého srdca, veľmi si cením tvoje rady, pripomienky, aj tvoje recepty.
máš pravdu, ide o podobný známy biochemický proces ako Krebsov cyklus, pri ktorom sa zložité cukry štiepia vplyvom enzýmov na jednoduché cukry glukoza a fruktoza a spätne prebieha vplyvom enzýmov z týchto cukrov syntéza zložitých cukrov a iných látok a zaisťuje sa konzervácia.
možno práve z týchto dôvodov sa pridáva pri výrobe niektorých klobás / napr. domáca csabai alebo gyulai domáca klobása/v malom množstve disacharid repný cukor, všeobecne známy ako práškový cukor.vedel by si mi o tom niečo bližšie povedať, ak si nájdeš chvíľku?
dakujem za odpoved.
pekný večer ti prajem.
cukry v klobásach fungujú ako štartovacia kutlúra pri zrecom procese.
Okrem toho májú aj dezinfikačné účinky a tým sa v menšej miere
podieľajú aj ako konzervant.Čo si písala je úplná pravda
Pekný večer ti prajem
dakujem. :-)))
ked som sa pýtala predtým, najmenej pred 40 - timi rokmi a opakovane, nevedeli mi autori týchto vynikajúcich klobás povedať viac, len to, že takto je to v receptúre, dokonca mali maturitu z technologie na chemicko- potravinárskej priemyslovke a ešte to, že cukor zvýrazňuje chuť celého a vyrovnáva ju.
na biochemickú podstatu som prišla na základe Krebsovho cyklu. jasne, máš pravdu ty, okrem cukrov víno obsahuje nezanedbateľný podiel alkoholu, a vieme všeobecne, že alkohol má okrem iného aj dezinfekčné účinky.už mi je jasná úloha cukrov ako štartovacej kultúty pri procese zreniaa zároveň plnia funkciu konzervácie.
ešte raz dakujem, že si mi venoval pozornosť v tomto smere, pekný zvyšok večera ti prajem :-)
Naozaj mi nemáš čo ďakovať milá pusta.Keď som ti pomohol tak veľmi
rád.Vlastne, ty si už prišla na to sama...ja som k danej veci len posunul
svoj názor.Tiež ti prajem pekný zvyšný večer
dakujem.
neprišla som na to sama :-)
dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
Narobila si mi veľkú chuť.Keď si chcem "užiť" tak uvarím mäsovú polievku iba zo žalúdkov a zeleniny.Na tanier sa dostane vývar,zelenina a závarka a pochúťka postupne mizne do nenávratna.
tiež som si chcela "užiť", ako ty vravíš a aj som si užila.
dakujem za tvoje milé slová od srdca.
pekne ťa pozdravujem.