Perkelt z morčacích žalúdkov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Morka sa počíta k pochúťkam v kuchyni. Kúpila som teraz nie celú morku, len morčacie žalúdky. Už som ich mala v nedeľnej polievke, v rizote, ale ešte som ich nerobila ako perkelt. Varila som predtým perkelt z kuracích žalúdkov, tiež bol výborný, ale tento perkelt bol vynikajúci, skrátka ešte lepší. Varenie síce trvalo dlhšie ako pri iných perkeltov, lebo mäsko zo žalúdkov je tuhšie, ale oplatilo sa, ked zmäknú úplne, sú ako masielko. Bola to pochúťka pre nás.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 -90 °C

Postup

  1. Na rozohriatej bravčovej masti som orestovala na strednom plameni za stáleho miešania cibuľu temer do hneda - asi 10 minút, nespáliť, jedlo by bolo horké.
  2. Morčacie žalúdky som ešte dočistila, umyla studenou tečúcou vodou a nechala dobre odkvapkať od vody.
  3. Začala som ich krájať na menšie kusy,...
  4. ...až primerané kúsky, asi veľkosti sústa.
  5. Na orestovanú cibuľu pri minimálnom plameni som dala obe papriky a nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť - asi 1 - 2 minúty, taktiež nespáliť, aby nezhorkla a nepripálila sa.
  6. Podliala som malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var a za stáleho miešania vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala ešte 2x, tým cibuľa zmäkne a rozpadne sa, čo prirodzene zahustí pokrm, nezahusťuje sa múkou ani ničím iným.
  7. Pokrájala som paradajky na mesiačiky a papriky na prúžky. Dávajú perkeltu ešte lepšiu chuť, mimo sezóny dávam na toto množstvo mäska asi 2 PL domáceho leča.
  8. Na takto pripravený paprikovo-cibuľový základ som dala pokrájané žalúdky a na prudkom ohni som opekala za stáleho miešania asi 15 minút, kým sa neopiekli v tomto základe a kým sa neodparila šťava, ktorú pustilo mäsko. Týmto spôsobom mäsko preberie vynikajúcu chuť cibule i osmahnutej papriky. Teraz som ešte nesolila, aby mäsko zbytočne nepustilo viac tekutiny ako je nevyhnutné a zostalo šťavnaté.
  9. Znovu som všetko vydusila až na tuk, pozor nespáliť, miešať, aby neprihorelo.
  10. Ked už bolo aj toto, podliala som horúcou vodou asi do výšky mäsa, stiahla som plameň na strednú intenzitu, prikryla pokrievkou a dusila za stálej kontroly a podlievania horúcou vodou do popísanej výšky a miešania.
  11. Ked bolo mäsko už takmer mäkké, asi 15 minút pred koncom som pridala pripravenú zeleninu a prikryté dodusilila do mäkka. Zeleninu nedávam skôr, nemám ju rada rozvarenú úplne, musí byť pre mňa troška na skus - al dente. Osolila som až tých 15 minút pred dokončením z dôvodu, ktorý som napísala v bode č. 8. Sušenú štipľavú papričku som teraz nepridala, lebo po ochutnaní bol perkelt ostrý dosť. Ak robíte pre deti perkelt, tak bez štipľavej papriky. Perkelt sa podlieva viac ako guláš, vo výsledku má mať o niečo viac šťavy, málo redšiu ako guláš. To je rozdiel medzi perkeltom a gulášom.
  12. Podávala som horúce, tentokrát s čerstvo upečeným chlebom, s ktorým radi vytierame tú vynikajúcu šťavičku perkeltu. Najvhodnejšou a najčastejšou prílohou sú halušky k perkeltu, ale nič nepokazíte ak zvolíte ako prílohu dusenú ryžu,dusenú tarhoňu, varené zemiaky alebo cestovinu podľa vášho výberu.