Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. apríla 2016
Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept)
Foto: sracz

Pikantný perkelt nikdy nesklame! Teda, ako koho. Mňa, moju pred aj za „krv našej fajty“ i moju krajšiu „najsamlepšejšiu ½“, určite nie. Práve naopak. Mojkáme sa s ním, maznáme, hovieme s príjemným „šteklením“ na jazyku i v hrdle. Kvôli batoľatám a deťom pred a ranno školského veku, varíme na dva i tri razy, aby sme ich štípľavou „várou“, nedaj Pane Bože, nevystrašili. No od „mešťanky“, sa už aj ony hrdo hlásia k svojim predkom a v plnom rozsahu si nárokujú svoje práva už v „dospeláckej" verzii.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 - 3 PL
4 ks
podľa chuti
10 - 12 ks
2 - 3 ks
1 - 2 ks (alebo jalapeño)
2 - 3 ks
1 - 1,5 PL
1 ML
1 ML
2 PL čerstvo strúhaný
2 - 3 pretlačené strúčiky
500 - 600 ml (alebo vlažná voda
podľa chuti čerstvo mleté
Na ozdobu:
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    kuracie stehná som dočistil, umyl, osušil, rozrezal, jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a následne do červenoheda opiekol na „emulzii“ rastlinného oleja a škvarenej bravčovej masti asi 5÷7´ po obvode; potom som ich z hrnca povykladal na panvicu

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a na výpeku orestestoval zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, na malé kúsky pokrájané dve hrubostenné zelené papriky, na drobno jalapeño aj s jadrovníkom a na ~ 10÷12 mm kúsky pokrájané zelerové stonky

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na jemno som postrúhal ~ 2 PL čerstvého ďumbiera (zázvoru); nápad som realizoval podľa mojeho vzácneho priateľa JUDr. Janka Beleja, ktorý mi už viac ako pred 30 rokmi poradil čerstvo postrúhaný ďumbier pridať aj do domácich klobás, ktoré sú potom ľahšie stráviteľné; priaznivé účinky ďumbiera na ľudské zdravie sú všeobecne známe a podľa vlastných skúseností viem, že aj v žalúdku a v črevách pôsobí doslova blahodárne

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na orestovaný zelený základ perkeltu som pridal všetky koreniny, postrúhaný ďumbier a pretlačený cesnak; všetko pozorne premiešal, 2÷3´podusil

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a potom do hrnca so zeleným základom poukladal opečené kúsky kuracích stehien; vzápätí opäť s otočením na dva razy po 3÷5´ podusil,

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial vývarom a prikryté 33÷45´ dodusil na miernom zdroji ohrevu až na jedenia vhodnú konzistenciu; po ochutnaní bolo potrebné už iba dosoliť

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto som perkelt servíroval so slovenskou ryžou,

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto so zemiakovou kašou, ale nakoniec, výborný je s „bársčím“, trebárs „len“ s chlebom

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zelená znamená aj VOĽNO, tak ako predjedlo som zvolil jednoduché pečené papriky poliate voňavým maslom à la Anini Bachčevan

    Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Zdravíme příteli vzdálený já nevím jak to děláš, ale zase paráda. Nezbývá než uložit a vyzkoušet a posla Ti pozdravy od nás k vám pro celou Tvojí rodinu.
1x haji
Peknè,ako všetky tvoje recepty.Zajtra ho akurát chcem robiť len nie taký štiplavý.To by u nás neprešlo.
Výborný recept, páči sa mi, čípoš môžem a to všetko čo sa dá. Nuž čo ešte povedať, hádam len to , že "darmo, ale vychodňare bars šikovný a to pri šickym co robia, ta ne ? "Pozdravujem