Perkelt z kuracích stiehien na zelenom podloží (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pikantný perkelt nikdy nesklame! Teda, ako koho. Mňa, moju pred aj za „krv našej fajty“ i moju krajšiu „najsamlepšejšiu ½“, určite nie. Práve naopak. Mojkáme sa s ním, maznáme, hovieme s príjemným „šteklením“ na jazyku i v hrdle. Kvôli batoľatám a deťom pred a ranno školského veku, varíme na dva i tri razy, aby sme ich štípľavou „várou“, nedaj Pane Bože, nevystrašili. No od „mešťanky“, sa už aj ony hrdo hlásia k svojim predkom a v plnom rozsahu si nárokujú svoje práva už v „dospeláckej" verzii.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. kuracie stehná som dočistil, umyl, osušil, rozrezal, jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a následne do červenoheda opiekol na „emulzii“ rastlinného oleja a škvarenej bravčovej masti asi 5÷7´ po obvode; potom som ich z hrnca povykladal na panvicu
  2. a na výpeku orestestoval zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, na malé kúsky pokrájané dve hrubostenné zelené papriky, na drobno jalapeño aj s jadrovníkom a na ~ 10÷12 mm kúsky pokrájané zelerové stonky
  3. na jemno som postrúhal ~ 2 PL čerstvého ďumbiera (zázvoru); nápad som realizoval podľa mojeho vzácneho priateľa JUDr. Janka Beleja, ktorý mi už viac ako pred 30 rokmi poradil čerstvo postrúhaný ďumbier pridať aj do domácich klobás, ktoré sú potom ľahšie stráviteľné; priaznivé účinky ďumbiera na ľudské zdravie sú všeobecne známe a podľa vlastných skúseností viem, že aj v žalúdku a v črevách pôsobí doslova blahodárne
  4. na orestovaný zelený základ perkeltu som pridal všetky koreniny, postrúhaný ďumbier a pretlačený cesnak; všetko pozorne premiešal, 2÷3´podusil
  5. a potom do hrnca so zeleným základom poukladal opečené kúsky kuracích stehien; vzápätí opäť s otočením na dva razy po 3÷5´ podusil,
  6. zalial vývarom a prikryté 33÷45´ dodusil na miernom zdroji ohrevu až na jedenia vhodnú konzistenciu; po ochutnaní bolo potrebné už iba dosoliť
  7. takto som perkelt servíroval so slovenskou ryžou,
  8. takto so zemiakovou kašou, ale nakoniec, výborný je s „bársčím“, trebárs „len“ s chlebom
  9. zelená znamená aj VOĽNO, tak ako predjedlo som zvolil jednoduché pečené papriky poliate voňavým maslom à la Anini Bachčevan