Perkelt z kuracích stehien

radox1 - fotkaradox1, 29. mája 2015
Perkelt z kuracích stehien
Foto: radox1

Ked perkelt,tak bez smotany(smotana ide do paprikášu),tento je z kuracích stehien spolu s kosťou-kosť dodá jedlu hutnosť,nakoľko u mna najnudnejšia surovina v kuchyni sú práve prsia pretože sú suché a majú nevýraznú chuť .Ak ich predsa použijete namiesto stehien,tak nakoniec na max.5-10minút.Výbornou alternatívou sú srdcia alebo žalúdky.

4-5
porcie
15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 PL (kurací tuk)
3 - 4 ks
4 ks
2 PL (rajčiny)
1-2 ks
 (vývar)
1 čl
1 čl
2 PL
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Stehná dopredu dobre nasolíme.Do hrnca dáme kurací tuk alebo masť(tuk si odkladám z pečeného kuraťa)a ked sa rozhorúči,vložíme stehná,dobre zatiahneme a dáme bokom.Do výpeku vložíme nakrájanú na drobno cibuľu,rascu,soľ a č.korenie.Pomaly restujeme do zlatohneda,chce to čas a trvá to aj 30 minut.Pridáme hustý pretlak- v lete domáce rajčiny,ktorý je potrebné dobre vyrestovať tak,že tuk ostane v hrnci opäť číry.Pridáme mleté papriky a hrniec stiahneme z platne bokom,čím sa nám paprika pekne naviaže na tuk a pustí éterické oleje aj farbu.Hrniec po chvíli presunieme opäť na zdroj tepla,podlejeme vodou-asi 1dl,ktorú necháme vydusiť,vložíme stehná,pcr papriku,prelisovaný cesnak,dolejeme vodu tak aby stehná vyčnievali, a dusíme 30-40 minut podľa velkosti stehien.Po udusení mäso vyberieme a šťavu prejdeme ponorným mixérom/nie je potrebné/,čím sa nám štava zahustí a bude bez kúskov cibule jemne hladká.čiže žiadna múka a už určite nie zátrepka,ktorú volám lep. Ako prílohu som zvolil halušky.

    Perkelt z kuracích stehien - obrázok 1

Diskusia k receptu

ubka
Pekná foto, dnes sme mali s malou obmenou na obed.5*
1x radox1
xaloc
fotka parádna, chuť určite tiež, my radšej z horných kuracích stehienok. Ale je to jedno, lebo koža musí ísť aj kocúrovi, nikto doma neje kožku v tejto úprave, len ak je pečená, grilovaná - kožka z kuraťa : -))

ale rcp parádny, u nás robíme najviac so "spätzlami" z AT, a keď niekto chce, pridá smotanu navrch. 5*****
radox1
no ja mam tu kozu rad aj s tou chrumkou nakonci kosti,a keby som mal moznost,tak tam dam a potom zjem aj tie paprcky,ktore obsahuju kolagen a pekne ho zahustia.
kukulienka71
mama by povedala: "živý obrázok" :-) krása! aj recept je vynikajúci. U nás kože tiež nejdú, vyzliekam ešte surové stehná, iba keď pečiem, vtedy nechávam. 5*
2x abul a kimika
mesiar50
Akoby vystrihnuté z maľovánky.Gratulujem k chutne pripravenému perkeltu. * * * * *
violeta
Pekné foto, chutné jedlo, aj ja pripravujem podobne....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept.
skillet
Paráda, pre mňa sú všetky tvoje recepty výzvou na vyskúšanie, všetky po jednom varím a nestalo sa, že by som našla chybičku. Chválim aj krásne fotografie.
1x radox1
kimlo
Paráda! Robím podobne, akurát cesnak nedávam, ale skúsim... 5*
terinka55
Výborne uvarené, krásna prezentácia. Zaslúžená pochvala a za 5*
zdenka1009
Ej, neodmietla by som porciu, všetko mám rada, stehienko, halušky aj výbornú šťavičku...robím podobne.:-)
salinka
No ty moja diéééta! Minulý týždeň som varila úplne rovnaký, aj s haluškami a mám chuť to zopakovať:-)
zolik
pekne. cesnak tiez nedavam. co je to PCR paprika? som si ulozila do kk, ze vyskusam dla Teba aj s cesnakom. ale pokial neviem co to je to pcr tak jak mam varit, hm?
mariamka
objavil si ameriku :), v dobrom, aj ked u nas, ked chcem nastvat deti, poviem, ze bude "perkelt" :)
frezia
Krasna prezentacia, dakujem za pripomenutie. Robim s malymi obmenami, teraz vyskusam podla teba. 5*
cesminaz
Robim rovnako,az na ten cesnak.Davam viac papriky a rajcin,ich chut je v tom vyborna :-) a ja vobec nemixujem,necham vtom vsetko tak ako sa uvari.A v tanieri si dam este 1-2Pl jogurtu..no mnam nieco fantasticke! Inak prave predvcerom sme to mali,hoci tam boli aj ine casti kurata,nie len stehna :-) velmi dobre jedlo.
radox1
kimlo ako si vedel,bol k nemu uhorkovy salat,najradsej so smotanou.
evelyna
A vieme čo uvariť,kureniec plný mraziak,až sa mi oči krížia kým to pojeme,ale ja mám najradšej v tom tie prsia.Takto som ešte nerobila tak vyskúšam,ide do kk 5*****
redakcia
Niektoré komentáre k tomuto receptu boli pre slovné invektívy vymazané.
1x sracz
havino
fotka úžas, recept super, varím takmer rovnako, len u nás viac paprikáš, ale nepýtam sa a varím pre zmenu chuti aj perkelt
evanaaa
Kurací perkelt sme mali minulý týždeň, tri stehná som prekrojila a pridala pár krídelok, čo mi zostali z minula. Cesnak nedávam, ale rascu ano, mne tam pasuje, možno do paprikáša kde ide smotana, by som nedala....ale prečo si solil stehná dopredu? Dávam aj čerstvú papriku a paradajku, ale nemixujem, len muž chce veľa šťavy, tak dávam viac vody a zahustím strúhaným zemiakom.
radox1
takze,mäsá s kozou je dobre nasolit dopredu,aby sol prenikla cez kozu do masa.ked idem napr.piect kura,nasolim den vopred.
1x radox1
afataga
parada ako vzdy, tiez radsej horne stehna, len zaludky a srdcia ani za svet, varim ich psovi a aj to mam problem, ked to vidim
evanaaa
@radox1 , kým sa ti udusia tie stehná, či s kožou, alebo bez, alebo aj iné mäso robené na šťave, tak soľ čo je v nej pridaná, ich za tú dobu celkom presiakne, a pečené už dupľom nie, soľ ti z mäsa šťavu vytiahne, ale ak sa ti to tak darí, tvoja vec, myslím, že len pri určitej úprave sa dopredu solí, ale podľa mňa je to zbytočné. Len toľko som chcela........
radox1
naopak,sol sa dostane cez kozu do mäsa,a ziadna stava z mäsa nevytecie ,nakolko je ta koza ako ochranny obal.preco sa dopredu solia kacky a husi?väscie kura,ktore ma pod kozou tuk,je identicke.
1x kimika
evanaaa
Aha, takže potom máš pravdu, aj ja sa občas mýlim.......
kecemis
Dakujem za pripomenutie. Urobene, zjedena. A nik sa nestazoval na vususenu kuracinu. Bolo to tak ako ma byt.
1x radox1
nyja
Ja robím perkelt úplne rovnako... ale tuším do bodky rovnako. No dávam aj horné časti stehna a krídla. Je to asi najobľúbenejšie jedlo môjho muža (teda po králičom perkelte) ja mám radšej smotanovú verziu (paprikáš).
Varievam toto dosť často... a cesnak tam fakt patrí.
tondo
Omáčka sa mi zdá dosť mastná a riedka písali ste že 3-4 cibule ale aku veľkosť majú mať tie cibule a osobne si myslím že tie cibuľky to moc nezahustia a ešte predsa niečo cele spodne stehienka no nie každému to sedí ak by ste to chceli ponúkať ja radšej vykostené
tiginko
@Tondo (8.2.2017 19:34)

tvoj komentár ma konečne donútil pochváliť recept, ktorý som si osvojila na prípravu dokonalého perkeltu z kuracích stehien. Nie, omáčka takto urobená nie je vôbec, ale vôbec riedka, keď sa dodrží postup. A kosti naozaj dajú tomuto jedlu, tak ako mnohým podobným, špecifickú chuť. Ak ich chceš vynechať, nech sa páči, ale potom sa nesťažuj, že to nie je ono, že je to také obyčajné, fádne...
radox1
je to klasicky perkelt,kde urcite mnozstvo masti patri,nie ovsena kasa.....
ta cibula je rozmixovana a tym omacku mierne zahusti,ked chcete husttejsiu,pouzite zahustovadlo,ale moja konzistencia je spravna.
namiesto stehiem pouzite mäso ake vam vyhovuje,dolezite je dodrzat spravnu metodiku,a o tom ten recept je.
zolik
@Tondo (8.2.2017 19:34)
tiez mi neda nezareagovat:
1, v nazve je jasne uvedene Perkelt z kuracich stehien
2, v uvode su uvedene alternativy
3, perkelt sa vzdy vari s kozou a kostami
4, myslim, ze chces len rypat

tondo
Tak teda musím sa opraviť dnes som vyskúšal tento recept presne podľa návodu a chuťovo to nemalo chybu akurát trochu pikantnejšie čoho ja nie som moc zástanca ale OK
mimane
Práve sa perkeltíkom podľa receptu napchávam.. Stačí keď napíšem len "mňam a mňam" :o)
radox1
ok,naposledy som ho robil z morcacich zaludkov.
martakv
@radox1 (30.5.2015 09:28)

...u nás (v KE) už nepredávajú, ani na trhu... minule som sa pýtala, že prečo, tak vraj ľudia nekupovali...nuž neviem, táto bola najlepšia do základu pod mäso , alebo na lečo. Nuž škoda.
terezkaterka
U nás je perkelt s mliekom a smotanou a paprikáš na paprike. Paprikáš odvodené od paprika.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha