Perkelt z kuracích stehien

Autor receptu: radox1

Ked perkelt,tak bez smotany(smotana ide do paprikášu),tento je z kuracích stehien spolu s kosťou-kosť dodá jedlu hutnosť,nakoľko u mna najnudnejšia surovina v kuchyni sú práve prsia pretože sú suché a majú nevýraznú chuť .Ak ich predsa použijete namiesto stehien,tak nakoniec na max.5-10minút.Výbornou alternatívou sú srdcia alebo žalúdky.

4-5
porcie
15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Stehná dopredu dobre nasolíme.Do hrnca dáme kurací tuk alebo masť(tuk si odkladám z pečeného kuraťa)a ked sa rozhorúči,vložíme stehná,dobre zatiahneme a dáme bokom.Do výpeku vložíme nakrájanú na drobno cibuľu,rascu,soľ a č.korenie.Pomaly restujeme do zlatohneda,chce to čas a trvá to aj 30 minut.Pridáme hustý pretlak- v lete domáce rajčiny,ktorý je potrebné dobre vyrestovať tak,že tuk ostane v hrnci opäť číry.Pridáme mleté papriky a hrniec stiahneme z platne bokom,čím sa nám paprika pekne naviaže na tuk a pustí éterické oleje aj farbu.Hrniec po chvíli presunieme opäť na zdroj tepla,podlejeme vodou-asi 1dl,ktorú necháme vydusiť,vložíme stehná,pcr papriku,prelisovaný cesnak,dolejeme vodu tak aby stehná vyčnievali, a dusíme 30-40 minut podľa velkosti stehien.Po udusení mäso vyberieme a šťavu prejdeme ponorným mixérom/nie je potrebné/,čím sa nám štava zahustí a bude bez kúskov cibule jemne hladká.čiže žiadna múka a už určite nie zátrepka,ktorú volám lep. Ako prílohu som zvolil halušky.