Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. decembra 2013
Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept)
Foto: pusta

V nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 Zobraziť celý popisV nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 hodín a potom len upiekla. Po kuchyni sa linula nádherná vôňa citrónov a hotové upečené stehná s kožičkou vypečenou do chrumkava a do červena, mali ich sviežu a zároveň pikantnú chuť použitých surovín. Podávala som so zemiakmi, ktoré sa piekli zároveň so stehnami a vznikol veľmi chutný "eintopf", vrelo odporúčam aj Vám vyskúšať.

2
porcie
24 minút
príprava
40+15 minút
na 180/210 °C

Suroviny

2 ks (z doma chovaného kurčaťa/iné)
podľa chuti
1 ks
z 1 ks bio citróna
2 veľké strúčiky
1 ČL
2 PL (slnečnicový olej)




Postup

  1. 1

    Mala som krásne kuracie stehná z kuraťa z domáceho chovu, umyla som ich a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Môžete kľudne použiť aj kuracie stehná kúpené v obchode.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie stehná som poriadne osolila z každej strany a pustila som sa do prípravy marinády.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som cesnak.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si bio citróny, dobre som ich umyla, osušila, ak nemáte bio, použiť môžete aj bežné citróny, len ich treba dôkladne umyť.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jeden citrón som pokrájala na kolieska,...

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...z druhého citróna som vytlačila šťavu.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky som prelisovala cesnak.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si Peperoncino maciato, sú to drobné vločky z tohoto druhu malej štipľavej papriky, ktorá sa pestuje v Taliansku.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K cesnaku som pridala Peperoncino maciato 1 CL, my máme radi štipľavé a pikantné jedlá, vy si môžete množstvo upraviť podľa seba.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Priliala som citrónovú šťavu,...

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...olej a...

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...všetko som spolu dôkladne rozšľahala vidlličkou do hladka, marináda bola hotová.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do pekáčika som vložila osolené kuracie stehná.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poliala som ich pripravenou marinádou a poriadne som ich v stečenej marináde aj poobracala, aby sa marináda dostala všade.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na marinované stehná som poukladala kolieska citrónu, prikryla vrchom pekáčika a odložila som ich marinovať na 24 hodín do chladničky.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    V nedeľu som ich vybrala o 2 hodiny skôr z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu, pred pečením som pridala očistené menšie celé zemiaky, vodou som nepodlievala, kuracie stehná i citrón pustia dostatok šťavy.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom som ich na tesno prikryla alobalom, vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na 40 minút.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Po tejto dobe som ich vybrala z trúby a odstránila som alobal.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Vložila som ich naspäť do trúby a piekla som ich na funkcii grill pri teplote 210 stupňov C ešte 15 minút, kým kožička nebola pekne do červena a vypečená do chrumkava, tak to máme radi.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Zároveň s mäsíčkom z kuracích stehien sa piekli aj zemiaky do zlato-hnedej farby, boli chrumkavé na povrchu a mäkkučké, šťavnaté, zamatové z vnútra, s rovnakou chuťou ako upečené kuracie stehná, ktoré boli na povrchu s dobre vypečenou chrumkavou kožičkou a mali mäkkučké šťavnaté mäsko, sviežej citrónovej a príjemnej ostrej pikantnnej chuti Pepperencina maciata, vznikol akýsi úžasne dobrý "Eintopf", ktorý sa prakticky upiekol sám.

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Toto veľmi voňavé, svieže, pikantné a chutné jedlo odporúčam vyskúšať aj Vám a sľubujem, že pri jeho pečení Vám bude nádherne rozvoniavať celá kuchyňa po citrónoch. Podávala som aj s upečenými kolieskami citrónov, ktoré pečením skaramelizovali a sú veľmi chutné, my ich máme v tomto jedle veľmi radi tak, ked sú aj trošku viac pripečené. Prajem Vám dobrú chuť :-)

    Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

pusta
@iwuska , dakujem pekne, máš pravdu, akosi mi to ušlo, už aj opravujem.
julica
Bala by som sa, ze v takom kyslom zaklade zemiaky nezmaknu, podobne ako ked ich varime s kyslou kapustou.
pusta
@mijaita , nie je to recept podľa @silvie16 , je to môj recept, nebol dôvod sa o nej zmieňovať, môj recept nemá s marockým spôsobom naozaj vôbec nič spoločného :-)
dokonca nemá nič spoločného ani s arabskou kuchyňou :-)
v mojom recepte nie je žiadna strúhaná cibuľa, ani sekaná petržlenová, ani sekaná koriandrová vňať, ani tam nemám žiadne olivy, taktiež nemám žiaden šafrán a ani čerstvý strúhaný zázvor, ani čierne mleté korenie :-)
@silvia16 , nemá vo svojom recepte žiadne Peperoncino maciato, ona má podstatne viac ingrediencií, ja zas veľmi málo.
divné je, že to vôbec porovnávaš :-) mala by si si pozornejšie naštudovať oba recepty a zásadné rozdiely v nich.
hádam nechceš tvrdiť, že na marockú kuchyňu postačuje použiť citrón, resp. citróniovú šťavu a Peperoncio maciato je ingrediencia typická pre marockú kuchyňu?
okrem toho marocký spôsob sa pripravuje tradične v tajine, nič sa však nestalo, ak si ho @silvia16 pripravila v jenskej mise, korenen ie pre marockú kuchyňu má absolútne správne.
považujem to z tvojej strany @mijaita za neopodstatnený rozruch, ak nie až za schválnu zlomyseľnosť.
myslela som si doteraz, že ty si lepší znalec. pri všetkej úcte si to už o tebe nemyslím.
dakujem.
pusta
@mijaita , a ešte, aby bolo jasné, nikde netvrdím, že môj recept je lepší, než recept na Citrónové kurča na marocký spôsob od @silvia16 :-)
@mijaita ,prosím ťa, ukáž mi presne, kde som niečo také napísala???!!!
@silvia16 marinuje svoje Citrónové kurča na marocký spôsob len 2 hodiny alebo ako píše, nemusí sa marinovať vôbec, zatiaľ čo v mojom recepte sú kuracie stehná marinované v chladničke až 24 hodín.
nezávisle na tom, čo si tu popísala, mne sa jej recept skutočne páči, napokon jej manžel je z Maroka, teda vedela, ako ho má správne na marocký spôsob pripraviť, nemyslíš???
kimlo
Ja to urcite vyskusam. S citronmi a stavou som uz piekol aj bravcove koleno a bolo vyborne. Tiez robievam pecene zemiaky na plechu s kuskami citrona aj so supou a su tiez vyborne.
mijaita
@pusta myslela jsem za sebe, ze bych to zminila, protoze ac jsou tam nuance, chutove to bude dost podobne. Ono ta citronova chut je na tom kureti to zasadni. Tak proc nezminit, ze muj recept je, dejme tomu, kure citronove trochu jinak. Netreba se čertit, zle umysly nemam. Naopak, je tu treba 170 pagaciku, kdyz budu chtit oskvarkovy, porovnam. Stejne tak, proc neporovnat citronove kure? A jestli je marocke, nebo jiné, na jmene preci nezalezi!?
pusta
@kimlo , ide čas zabíjačiek, tak ja zase vyskúšam piecť bravčové koleno podľa teba, popačuje sa mi to :-)
aj ja robievam zemiaky pečené na plechu s kúskami citróna, sú fakt výborné!
som rada, že ty vyskúšaš môj recept :-)
dakujem ti.
pusta
@mijaita , nečertím sa, len som úprimne napísala svoj názor a oba recepty som podrobne porovnala :-)
dovolím si s tebou nesúhlasiť, že recepty sú podobné len preto, že obsahujú citrón...sama ich tu mám niekoľko a každý z ich má iný chuťový level. :-)
dakujem ti
eviana
Krásne pripravené stehná, ten citrón ma veľmi zaujal, toto som ešte neskúšala a veľmi ma to láka... krásne zrozumiteľne pofotený a popísaný postup a výsledok vyzerá mňam :) KK a 5* :)
jozka2
jaaaj kuracie stehienka s pecenym citronom ,a, velmi rada,aj rybu s opecenym citronom to je fajnota.
jozka2
bezne jedavam v roznych restauraciach masko s sitronom,dokonca je tam polivicka citron opecena,ten citron je vyborny,ani by ma nenapadlo,ze by to bolo na marocky sposob,taliani to bezne pouzivaju.
radox1
bez rozdielu na to,od koho je tento recept,tu sa pristavim.v ziadnom pripade neodporucam marinovat maso s kyslou surovinou takto dlho(obzvlast pri rybach-preto sa citron pridava az na tanier k urobenej rybe),lebo posobi ako kyselina a naburava strukturu a dalsie vlastnosti masa,a hlavne vysusuje-osobne vyskusany postup ,
kde maso bolo prekyslene a suche..toto by som ked tak aplikoval tesne pred tepelnou pripravou,pusta nie je to utok na teba,vazim si tvoj vztah k vareniu,len rada.
kimlo
@radox1 od Teba si necham vzdy poradit, si profik a take rady si velmi cenim a sledujem Tvoje komentare.
pusta
@radox1 , neberiem to ako osobný útok, naopak, ako dobre mienenú radu a veľmi si to vážim.
s tými rybami s tebou súhlasím.
len nezdieľam tvoju skúsenosť, tým, že sa nadmerne vysušuje mäso.pokúsim sa vysvetliť. nechcem tvrdošijne zotrvávať na svojej pravde, resp. na tomtorecepte.
týmto spôsobom som už marinovala aj jahňacie mäso, 24 hodí, ale aj podstatne dlhšie /týždeň/. mäsko skrehlo, nolo veľmi jemné, nebolo vysušené, ale šťavnaté.
pritom bolo navyše aj osolené a poriadne, ako vieme soľ vysušuje.
podobne aj pri týchto kuracích stehnách.
neviem si to inak vysvetliť, že je tam aj olej v marináde a ten bráni jeho vysušeniu, uzaviera póry a zároveň s citrónom, ktorý ochucuje, ale v spojení s olejom aj súčasne konzervuje mäso.
mäsíčko bolo naozaj také, ako som napísala, mäkkučké, šťavnaté, správne ochutené.
dakujem, že si sa rozdelil so mnou o svoje vedomosti a poznatky.
pusta
@kimlo ved skús podľa rady od @radox a uvidíš, potom sa s nami podeľ o svoju skúsenosť.
osobne si @radox tiež veľmi vážim a dám na neho, je to veľmi fair varecháč
tu však mám inú skúsenosť a napísala som pravdivo.
pusta
ved na to aj tieto diskusie sú a nie sú mi vôbrc proti srsti. :-)))
pusta
@jozka2 , zyknem dávať citrón aj tak na mesiačiky krájaný,to záleží na tom-ktorom recepte, mám tu aj taký. ale dávam aj citrón pokrájaný na kolieska, ako napr. v tomto recepte. môže byť kľudne aj na štyri časti. :-)
súhlasím s tebou, opečený citrón je fajnotka, aspoň teda my doma ho tak máme radi, dokonca ak je pripečený :-)
teší ma, že sa ti recept páči a dakujem za pochvalu i 5*****.
rimanka3
Zaujímavý recept, hlavne popis je veľmi milý a preto nemôžem pochopiť, kde sa berie v niektorých komentároch toľko jedovatosti až zlomyseľnosti. A pre radox1, nemám dôvod neveriť, že jedlo bolo výborné tak, ako je príprava popísaná.i
pusta
@eviana milá, len vyskúšaj s tým citrónom, je to úžasná chuť a mäsko je krehučké, mäkkučké a šťavnaté.
teší ma, že recept je zrozumiteľne popísaný, snažím sa, aby taký bolk.
dakujem za pochvalu a za 5*****.
pusta
@radox1 , dakujem.
stále nad tým premýšľam, čo si písal, asi na tom výsledku participovalo ešte aj to, že tie kuracie stehná boli dosť tučné.
pusta
@rimanka3 , nie všetky komentáre sú jedovaté a zlomyseľné, i ked ich niekedy býva dosť, napr. tu som sa dozvedela užitočné a zaujímavé veci pre mňa a boli podané veľmi fair spôsobom, taká diskusia je naozaj na úrovni, užitočná a vítaná z mojej strany.
teší ma, že popis receptu považuješ za milý a recept za zaujímavý:-)
dakujem ti.
radox1
urcite ano,cez ten tuk ten citron neprenikol piamo do masa a nakoniec bol vysledok super.
mesiar50
Kuracie stehná robím dosť často.Ibyke tvoj recept sa mi páči. Stojí určite za vyskúšanie.Ďakujem a prajem ti z NL.krásny večer.
chorvatka
Podla mojich skusenosti (40 rokov) talianska kuchyna pouziva tuto kombinaciu (citron, olej, cesnak, peperoncino) marocka kuchyna pouziva citron soleny odlezany 12 hod a nalozeny do oleja, ale popri koreni, casto pouziva aj med a myslim, ze tu je prave ten rozdiel. Oba recepty su velmi chutné, ja robim podla toho aké mam suroviny; môj recept na kurca :napacované v oleji s medom, citronom a hrozienkami, ktoré sa pred pecenim naplni jablkami. Akého je pôvodu ?? neviem, ale je velmi chutné. Pri vareni pouzivam skôr cuch a zrak a az v poslednom rade rozum...ci logiku. Dobru chut !
chorvatka
A na dodatok : kvalita mäsa je dôlezita, podradny kus mäsa nevylesi ani najjemnejsie korenie.
pusta
@radox1 , myslím,že tá diskusia medzi nami bola veľmi plodná a pre mňa obohacujúca, vdaka tebe som si prešla všetky svoje recepty, v ktorých som použila citrónovú marinádu + dalšie ingrediencie., vrátane kombinovanej tzv. mokrej a suchej marinády, pozrela som si aj svoj rp na marocký Tajine hrdzavej berberky, dokonca aj na moje kura - gruzínske Čachochbilli..
zistila som, že nikdy v nej nechýbal olej, vyskytla sa i plnotučná horčica.
išlo o marinovanie s citrńomv dĺžke od 24 hodín až 1 týždeň a zistila som, že okrem kyslého prostredia daného citrónom, som mala všade aj tuk - a síce olej alebo aj plnotučnú horčicu, v ktorej je tiež tuk a čo je dôležité, išlo o mäso s bohatým obsahom tuku.
okrem iného vieme aj to, že samotný tuk sa považuje aj za "geschmacksträger", teda nositeľa chuti,
v marockom tajine ide o niekoľkohodinovú úpravu, kým v čachochbillli trvá úprava viac ako 24 hodín.
každé korenenie toho-ktorého jedla dodáva vo výsledku jeho typickú špecifickú charakteristickú a nezameniteľnú chuť, ktorou sa odlišujú všetky tieto jedlá medzi navzájom, ale aj od iných jedál i ked obsahujú citrón, všetky sú už v základe odlišné.
ak toto všetko zosumarizujem, je to práve tuk, ktorý zabraňuje vysušeniu mäsa a v neposlednej miere je to aj prvotriedna kvalita toho-ktorého mäsa ešte v surovom stave.
som rada, že sme o tom hovorili a prediskutovali to spolu na úrovni, za čo ti dakujem a vážim si to.
prajem ti krásny deň a dobré varenie :-)
pusta
@chorvatka , súhlasím s tebou, pre marinovanie v talianskej kuchyni sa používa na marinovanie typicky najmä olej, citron, cesnak a peperoncino a marocká kuchyňa používa typicky zase naložený citrón, tak ako popisuješ, pričom obe kuchyne sú absolútne odlišné, najmä marocké korenenie je veľmi špecifické a charakteristické, používajú aj veľa ovocia a zeleniny v príprave jedla, ostrosť nevynímajúc - to nie je len o citróne, ako to tu zovšeobecnila @mijaita , obe kuchyne sú úplne iné.
v tomto recepte som sa aj ja riadila viacmenej svojou chuťou a vlastnou kombináciou surovín :-)
už som v mäsitom jedle použila aj ovocie, hrozienka i zeleninu na sladko-kyslo a bolo to vynikajúce.
len na med som sa ešte akosi neodhodlala a môj najlepší priateľ sa mi za to len smeje a povzbudzuje ma, aby som sa toho nebála, lebo je to absolútne skvelé aj v mäsitom jedle.
musím ešte dozrieť aj v tomto :D
aj ja tebe prajem Dobrú chuť :-)
a dakujem ti.
p.s.:
vôbec som netušila, ked som vkladala tento svoj recept, že b udeme pri ňom rozoberať aj svetové kuchyne, ale som tomu veľmi rada.
pusta
@chorvatka a pravdu máš aj v tom, že kvalita mäsa je dôležitá a podradný kus mäsa nevylepší ani najllepšie a ani najjemnejšie korenenie :-) súhlasím
a
dakujem.
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, teší ma, že sa ti recept páči, už aj preto, že ty si na slovo vzatý znalec a odborník v mäsa.
dakujem ti za pochvalu.
Pekný deň Ti želám do NL.
lusinkab
Zvyknem robit podobne ale marinujem o nieco kratsie inaksie citron a kurca k sebe neskutocne pasuju :-)
pusta
@lucynka moja, áno, citrón a kurča k sebe neskutočne pasujú, mám to overené už dlho a na viacerých receptoch.
marinád s obmenami od úplne jednoduchých až po zložitejšie ako aj s rôznym časom marinovania môže byť veľa a rôzne.
dakujem ti.
sracz
... v každom prípade, milá @pusta *j*e* t*o* jedlo priam "šperk" a "bašta", ktorou nikdy nepohrdnem a každé pozvanie na "próbung und koštung" vopred s úctou, ochotne a rád prijímam! Laické besedy a vedecké rozpravy okolo tohoto rcp, ma od predpokladaných plánovaných pôžitkov predsa nemôžu odradiť!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, pravdu máš, bez ohľadu na laické besedy a vedecké rozpravy okolo tohoto receptu :-), je to "šperk" a "bašta" ako si to Ty pekne nazval :-)))))
Mein Herr, Ich lade Dich zu mir am herzlichsten ein!
Ty si u mňa vždy vítaný!!! Bude mi veľkou cťou a potešením!
som veľmi rada, že ťa od predpokladaných plánovaných pôžitkov predsa nemôžu odradiť :-)))))
dakujem ti za uznanie
pusta
ešte toľko pre teba, že žiaľ, už nemôžem editovať, recept je uverejnený viac ako 30 dní, ktoré už uplynuli.
dakujem za pochopenie.
cuccinella23
Jasnacka! Esteze to neznamena nic ine, ved tolko malo staci aby slovo dostalo uplne iny vyznam. Pekny recept inak. Pa
pusta
@petrocchi , viem, nemôžem už editovať, písala som aj vyššie.
prečítaj su.
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia