Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato fotorecept
Foto: pusta
V nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 Zobraziť celý popisV nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 hodín a potom len upiekla. Po kuchyni sa linula nádherná vôňa citrónov a hotové upečené stehná s kožičkou vypečenou do chrumkava a do červena, mali ich sviežu a zároveň pikantnú chuť použitých surovín. Podávala som so zemiakmi, ktoré sa piekli zároveň so stehnami a vznikol veľmi chutný "eintopf", vrelo odporúčam aj Vám vyskúšať.
porcie
príprava
na 180/210 °C
Suroviny
2 ks (z doma chovaného kurčaťa/iné) |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
z 1 ks bio citróna |
|
2 veľké strúčiky |
|
1 ČL |
|
2 PL (slnečnicový olej) |
|
Postup
-
1
Mala som krásne kuracie stehná z kuraťa z domáceho chovu, umyla som ich a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Môžete kľudne použiť aj kuracie stehná kúpené v obchode.
-
2
Kuracie stehná som poriadne osolila z každej strany a pustila som sa do prípravy marinády.
-
3
Očistila som cesnak.
-
4
Pripravila som si bio citróny, dobre som ich umyla, osušila, ak nemáte bio, použiť môžete aj bežné citróny, len ich treba dôkladne umyť.
-
5
Jeden citrón som pokrájala na kolieska,...
-
6
...z druhého citróna som vytlačila šťavu.
-
7
Do misky som prelisovala cesnak.
-
8
Pripravila som si Peperoncino maciato, sú to drobné vločky z tohoto druhu malej štipľavej papriky, ktorá sa pestuje v Taliansku.
-
9
K cesnaku som pridala Peperoncino maciato 1 CL, my máme radi štipľavé a pikantné jedlá, vy si môžete množstvo upraviť podľa seba.
-
10
Priliala som citrónovú šťavu,...
-
11
...olej a...
-
12
...všetko som spolu dôkladne rozšľahala vidlličkou do hladka, marináda bola hotová.
-
13
Do pekáčika som vložila osolené kuracie stehná.
-
14
Poliala som ich pripravenou marinádou a poriadne som ich v stečenej marináde aj poobracala, aby sa marináda dostala všade.
-
15
Na marinované stehná som poukladala kolieska citrónu, prikryla vrchom pekáčika a odložila som ich marinovať na 24 hodín do chladničky.
-
16
V nedeľu som ich vybrala o 2 hodiny skôr z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu, pred pečením som pridala očistené menšie celé zemiaky, vodou som nepodlievala, kuracie stehná i citrón pustia dostatok šťavy.
-
17
Potom som ich na tesno prikryla alobalom, vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na 40 minút.
-
18
Po tejto dobe som ich vybrala z trúby a odstránila som alobal.
-
19
Vložila som ich naspäť do trúby a piekla som ich na funkcii grill pri teplote 210 stupňov C ešte 15 minút, kým kožička nebola pekne do červena a vypečená do chrumkava, tak to máme radi.
-
20
Zároveň s mäsíčkom z kuracích stehien sa piekli aj zemiaky do zlato-hnedej farby, boli chrumkavé na povrchu a mäkkučké, šťavnaté, zamatové z vnútra, s rovnakou chuťou ako upečené kuracie stehná, ktoré boli na povrchu s dobre vypečenou chrumkavou kožičkou a mali mäkkučké šťavnaté mäsko, sviežej citrónovej a príjemnej ostrej pikantnnej chuti Pepperencina maciata, vznikol akýsi úžasne dobrý "Eintopf", ktorý sa prakticky upiekol sám.
-
21
Toto veľmi voňavé, svieže, pikantné a chutné jedlo odporúčam vyskúšať aj Vám a sľubujem, že pri jeho pečení Vám bude nádherne rozvoniavať celá kuchyňa po citrónoch. Podávala som aj s upečenými kolieskami citrónov, ktoré pečením skaramelizovali a sú veľmi chutné, my ich máme v tomto jedle veľmi radi tak, ked sú aj trošku viac pripečené. Prajem Vám dobrú chuť :-)
je to prinejmensim vuci @Silvia16 takove divne. Jako kdybys "rikala" ze to tvoje je lepsi. Vzdyt je to stejne, az na zazvor a kousek cibule. Mohla bys ten recept @Silvie16 alespon zminit, myslim si ja.
dokonca nemá nič spoločného ani s arabskou kuchyňou :-)
v mojom recepte nie je žiadna strúhaná cibuľa, ani sekaná petržlenová, ani sekaná koriandrová vňať, ani tam nemám žiadne olivy, taktiež nemám žiaden šafrán a ani čerstvý strúhaný zázvor, ani čierne mleté korenie :-)
@silvia16 , nemá vo svojom recepte žiadne Peperoncino maciato, ona má podstatne viac ingrediencií, ja zas veľmi málo.
divné je, že to vôbec porovnávaš :-) mala by si si pozornejšie naštudovať oba recepty a zásadné rozdiely v nich.
hádam nechceš tvrdiť, že na marockú kuchyňu postačuje použiť citrón, resp. citróniovú šťavu a Peperoncio maciato je ingrediencia typická pre marockú kuchyňu?
okrem toho marocký spôsob sa pripravuje tradične v tajine, nič sa však nestalo, ak si ho @silvia16 pripravila v jenskej mise, korenen ie pre marockú kuchyňu má absolútne správne.
považujem to z tvojej strany @mijaita za neopodstatnený rozruch, ak nie až za schválnu zlomyseľnosť.
myslela som si doteraz, že ty si lepší znalec. pri všetkej úcte si to už o tebe nemyslím.
dakujem.
@mijaita ,prosím ťa, ukáž mi presne, kde som niečo také napísala???!!!
@silvia16 marinuje svoje Citrónové kurča na marocký spôsob len 2 hodiny alebo ako píše, nemusí sa marinovať vôbec, zatiaľ čo v mojom recepte sú kuracie stehná marinované v chladničke až 24 hodín.
nezávisle na tom, čo si tu popísala, mne sa jej recept skutočne páči, napokon jej manžel je z Maroka, teda vedela, ako ho má správne na marocký spôsob pripraviť, nemyslíš???
aj ja robievam zemiaky pečené na plechu s kúskami citróna, sú fakt výborné!
som rada, že ty vyskúšaš môj recept :-)
dakujem ti.
dovolím si s tebou nesúhlasiť, že recepty sú podobné len preto, že obsahujú citrón...sama ich tu mám niekoľko a každý z ich má iný chuťový level. :-)
dakujem ti
kde maso bolo prekyslene a suche..toto by som ked tak aplikoval tesne pred tepelnou pripravou,pusta nie je to utok na teba,vazim si tvoj vztah k vareniu,len rada.
s tými rybami s tebou súhlasím.
len nezdieľam tvoju skúsenosť, tým, že sa nadmerne vysušuje mäso.pokúsim sa vysvetliť. nechcem tvrdošijne zotrvávať na svojej pravde, resp. na tomtorecepte.
týmto spôsobom som už marinovala aj jahňacie mäso, 24 hodí, ale aj podstatne dlhšie /týždeň/. mäsko skrehlo, nolo veľmi jemné, nebolo vysušené, ale šťavnaté.
pritom bolo navyše aj osolené a poriadne, ako vieme soľ vysušuje.
podobne aj pri týchto kuracích stehnách.
neviem si to inak vysvetliť, že je tam aj olej v marináde a ten bráni jeho vysušeniu, uzaviera póry a zároveň s citrónom, ktorý ochucuje, ale v spojení s olejom aj súčasne konzervuje mäso.
mäsíčko bolo naozaj také, ako som napísala, mäkkučké, šťavnaté, správne ochutené.
dakujem, že si sa rozdelil so mnou o svoje vedomosti a poznatky.
osobne si @radox tiež veľmi vážim a dám na neho, je to veľmi fair varecháč
tu však mám inú skúsenosť a napísala som pravdivo.
súhlasím s tebou, opečený citrón je fajnotka, aspoň teda my doma ho tak máme radi, dokonca ak je pripečený :-)
teší ma, že sa ti recept páči a dakujem za pochvalu i 5*****.
teší ma, že recept je zrozumiteľne popísaný, snažím sa, aby taký bolk.
dakujem za pochvalu a za 5*****.
stále nad tým premýšľam, čo si písal, asi na tom výsledku participovalo ešte aj to, že tie kuracie stehná boli dosť tučné.
teší ma, že popis receptu považuješ za milý a recept za zaujímavý:-)
dakujem ti.
zistila som, že nikdy v nej nechýbal olej, vyskytla sa i plnotučná horčica.
išlo o marinovanie s citrńomv dĺžke od 24 hodín až 1 týždeň a zistila som, že okrem kyslého prostredia daného citrónom, som mala všade aj tuk - a síce olej alebo aj plnotučnú horčicu, v ktorej je tiež tuk a čo je dôležité, išlo o mäso s bohatým obsahom tuku.
okrem iného vieme aj to, že samotný tuk sa považuje aj za "geschmacksträger", teda nositeľa chuti,
v marockom tajine ide o niekoľkohodinovú úpravu, kým v čachochbillli trvá úprava viac ako 24 hodín.
každé korenenie toho-ktorého jedla dodáva vo výsledku jeho typickú špecifickú charakteristickú a nezameniteľnú chuť, ktorou sa odlišujú všetky tieto jedlá medzi navzájom, ale aj od iných jedál i ked obsahujú citrón, všetky sú už v základe odlišné.
ak toto všetko zosumarizujem, je to práve tuk, ktorý zabraňuje vysušeniu mäsa a v neposlednej miere je to aj prvotriedna kvalita toho-ktorého mäsa ešte v surovom stave.
som rada, že sme o tom hovorili a prediskutovali to spolu na úrovni, za čo ti dakujem a vážim si to.
prajem ti krásny deň a dobré varenie :-)
v tomto recepte som sa aj ja riadila viacmenej svojou chuťou a vlastnou kombináciou surovín :-)
už som v mäsitom jedle použila aj ovocie, hrozienka i zeleninu na sladko-kyslo a bolo to vynikajúce.
len na med som sa ešte akosi neodhodlala a môj najlepší priateľ sa mi za to len smeje a povzbudzuje ma, aby som sa toho nebála, lebo je to absolútne skvelé aj v mäsitom jedle.
musím ešte dozrieť aj v tomto :D
aj ja tebe prajem Dobrú chuť :-)
a dakujem ti.
p.s.:
vôbec som netušila, ked som vkladala tento svoj recept, že b udeme pri ňom rozoberať aj svetové kuchyne, ale som tomu veľmi rada.
a
dakujem.
dakujem ti za pochvalu.
Pekný deň Ti želám do NL.
marinád s obmenami od úplne jednoduchých až po zložitejšie ako aj s rôznym časom marinovania môže byť veľa a rôzne.
dakujem ti.
Mein Herr, Ich lade Dich zu mir am herzlichsten ein!
Ty si u mňa vždy vítaný!!! Bude mi veľkou cťou a potešením!
som veľmi rada, že ťa od predpokladaných plánovaných pôžitkov predsa nemôžu odradiť :-)))))
dakujem ti za uznanie
dakujem.
dakujem za pochopenie.
dakujem za pochvalu :-) pa
prečítaj su.
dakujem.