Perkelt z domácej hlivy ustricovej fotorecept

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 28. marca 2011

Doma na balkóne sme si s mojou polovičkou vypestovali hlivu a tak som v nedeľu uvarila perkelt.

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 PL
1-2 ks
  aj mletá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hlivu umyjeme a nakrájame na drobno

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájanú povaríme do polomäkka v slanej vode do ktorej sme pridali rascu celú.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľku nakrájame na drobno a dusíme na oleji. Pridáme trošku soli.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hlivu scedíme a dusíme na cibuľke až kým nie je mäkká. Ochutíme korením. Pridáme vegetu a rascu mletú. Ak treba podlejeme vodou.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnčeka si vlejeme polovičku smotany a pridáme 1 PL hl. múky. Dobre rozmiešame.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cez sitko pridáme k udusenej hlive a miešame.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Za stáleho miešania prilejeme ostatnú smotanu.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dochutíme korením, môžeme pridať aj mletú červenú papriku. Necháme prejsť varom a odstavíme.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako prílohu si pripravíme maslové halušky alebo cestoviny podľa chuti. Maslové halušky: hl. múka, 1/2 masla, vajce, soľ, voda. Prajem dobrú chuť.

    Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zabiatko66
Ani som si nemyslela, že hiva ustricová sa dá tak jednoducho vypestovať. Je to huba veľmi zdáravá a chutná. Výborná pre diabetikov.
evusik
máš pravdu, že je to veľmi zdravá huba a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov... s tým perkeltom si mi narobila riadne chute :-)
havino
robievam hlivu pravidelne, či už ako polievku,alebo tento perkelt my to voláme, je to výborné, pridávam na chuť aj hubový prášok, čo som si doma svoje huby pomixovala, taku chuť hubovú to má.ale ja tu hlivu nakrájanú dávam už rovno na cibulku, červenú papriku,ako s masom keby som varila, podlejem vodou, podusím a potom smotanu a zahustím
zabiatko66
havino- prosím ťa možeš mi povedať ako robíš polievku z hlivy? Lebo mi ešte ostala hliva a potrebujem ju spracovať a o týždeň budem mať dalšie vypestované hlivky. Alebo aj nejaký iný recept ak máš . Ďakujem
danapa
hlivu varime velmi casto aj u nas doma, tiez perkelt, rizoto, polievku ale aj jemne lupene obalim v trojobale a vyprazim, je velmi chutna
evusik
klikni si na Recepty a potom na výber podľa abecedy na písmeno H a tam klikni na hliva ustricová alebo hliva ustricová čerstvá sú tam recepty priamo z hlivy.... ja ale hlivu používam všade tam kde aj iné hríby :-)
marianne69
...a mna by zaujimalo ako si ju na tom balkone pestovala,ze by som aj ja skusila:-),hlivu zboznujeme...vdaka,pekny receptik...
3sandra3
tak huby môžem vždy a na akýkoľvek spôsob.... skúsim aj s tými haluškami
ancicka
Aj mňa by zaujímalo ako sa dá hliva vypestovať.kk
kata50
Ako krásne rastie z toho základu. Recept výborný :-))
zabiatko66
Substrát s naštepenou hlivou som kúpila v záhradkárstve a na sáčku je napísané ako sa má pestovať. Pestuje sa v tieni a keď začne rásť tak sa postrekuje vodou rozprašovačom. Ale dostať kúpiť hlivu aj samostatne a sami si ju môžete naočkovať do pníka.
sheilinka01
mnaaaam. hned by som si dala...my robievame aj hlivovy gulas, ten je tiez vyborny...
dogagador
hlivu tu ja mozem hocikedy, len ju musim kupovat. dik za recept, vyskusam aj tento sposob.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha