Perkelt z domácej hlivy ustricovej (fotorecept)

Autor receptu: zabiatko66

Doma na balkóne sme si s mojou polovičkou vypestovali hlivu a tak som v nedeľu uvarila perkelt.

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hlivu umyjeme a nakrájame na drobno
  2. Nakrájanú povaríme do polomäkka v slanej vode do ktorej sme pridali rascu celú.
  3. Cibuľku nakrájame na drobno a dusíme na oleji. Pridáme trošku soli.
  4. Hlivu scedíme a dusíme na cibuľke až kým nie je mäkká. Ochutíme korením. Pridáme vegetu a rascu mletú. Ak treba podlejeme vodou.
  5. Do hrnčeka si vlejeme polovičku smotany a pridáme 1 PL hl. múky. Dobre rozmiešame.
  6. Cez sitko pridáme k udusenej hlive a miešame.
  7. Za stáleho miešania prilejeme ostatnú smotanu.
  8. Dochutíme korením, môžeme pridať aj mletú červenú papriku. Necháme prejsť varom a odstavíme.
  9. Ako prílohu si pripravíme maslové halušky alebo cestoviny podľa chuti. Maslové halušky: hl. múka, 1/2 masla, vajce, soľ, voda. Prajem dobrú chuť.