Peperonata
Peperonata

Peperonata so sušenou šunkou

Zolo Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 28. augusta 2017
Peperonata so sušenou šunkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Guláš, eintopf, minestrone, estofado, güveç... V rôznych končinách sveta radi pripravujú jedlá z jedného hrnca, pekáča či kotlíka. Stačí niečo pridať, niečo ubrať a už to opäť rozvoniava a chutí inak...

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
2 ks
6 strúčikov
1 ks
1 kg
50 g
150 g
50 g nakrájaná na jemné kocky)
Príloha:




Postup

  1. 1

    Papriky očistíme a nakrájame na prúžky. Paradajky sparíme v horúcej vode, ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na kocky, opražíme na olivovom oleji, pridáme sušenú šunku, cesnak, nakrájanú papriku, mierne podusíme, pridáme rajčiny a čierne olivy, ktoré môžeme tiež nakrájať.

  3. 3

    Všetko ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a cukrom. Krátko povaríme. Podávame s opečenou bielou bagetou.

Diskusia k receptu

kecupicek
Prečo sa toto jedlo volá guláš? Možno, že slovom guláš označujeme akési od buka nahádzané suroviny do hrnca. Ale bez mäsa a na Slovensku? Volajte to lečo a podávajte na raňajky!