Foto: martinis
Tieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné Zobraziť celý popisTieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné a výdatné jedlo :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
1/4 ks |
|
1/2 ks |
|
1 strúčik |
|
1 lyžica + na pokvapkanie |
|
2 ks |
|
60 ml |
|
60 ml |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
1/2 plechovky |
|
hrnček |
|
okolo 40 g |
|
čerstvá |
|
2 - 3 ks |
|
Postup
-
1
Najdôležitejšími surovinami sú samozrejme paradajky, ale aby sme získali čo najlepšiu sprievodnú chuť, použime aj mrkvu a pór. Dobre ich umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Tentokrát som použil zelenú časť póru - netreba ju vyhadzovať, je rovnako chutná ako tá krajšia biela :)
- 2
Polovicu cibule nasekáme najemno a to isté spravíme so strúčikom cesnaku. Opečieme na lyžici oleja, pridáme zeleninu, ešte chvíľočku ponecháme na vyššom ohni a potom podlejeme a necháme dusiť.
- 3
Pikantnosť, ktorá k paradajkám aspoň u mňa neodmysliteľne patrí, dodajú čili papričky, dnes však netradične - sušené. Nakrájame ale nadrvíme na veľmi jemno a pridáme k polovici plechovky krájaných paradajok z konzervy. Používam Parioli - sú z Talianska, sú výborné, veľmi šťavnaté a za dobrú cenu, takže môžem len odporúčať ;) K paradajkám prilejeme aj niečo málo cez pol deci (60 ml) vývaru zmiešaného s bielym vínom, cca jedna k jednej.
- 4
Túto paradajkovú zmes vlejeme do panvice, zľahka osolíme a výdatne okoreníme mletým čiernym korením a červenou paprikou, keďže chceme dosiahnuť korenistú chuť. Dobre zamiešame a pod pokrievkou dusíme zhruba polhodinu, aby sa omáčka zredukovala a zhustla, potom nám ostane len koncentrovaná chuť paradajok a vína :) Minútu - dve pred dokončením vmiešame dve väčšie mäsité paradajky pokrájané na nerovnomerné kúsky.
- 5
Pár minút pre dovarením omáčky si postavíme aj cestoviny, po uvarení zlejeme a vmiešame do omáčky. Môžme ešte prisoliť, naservírujeme na tanier a posypeme syrom. Pre kompletné zdôvodnenie názvu pridajme aj pár sušených paradajok nakrájaných na prúžky, niekoľko kvapiek dobré olivového oleja a pár lístkov bazalky.
- 6
Ak nepridáte syr, pripravíte chutné vegánske jedlo, mne trošku pripomínajúce boloňskú omáčku, avšak bez mäsa a s väčším množstvom zeleniny, čo myslím že na chuti vôbec neuberá, skôr naopak :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ukazuju vselijake jednoduche omacky na cestoviny, este tam nie je toho vela lebo nedavno zacali, ale zatial super podla mna :)
a tvoj recept - tiez super, ako vzdy
@izbaella929 : súhlasím, mám rád farebné jedlá, myslím, že povzbudzujú chuť :-)
@tomas : budem len rád, myslím, že ti bude chutiť. daj potom vedieť ;)
3 % obeznych.
www.savoryjapan.com/learn/culture/power.of.five.html...