Penne s trojakými paradajkami

martinis - fotkamartinis, 14. júna 2013
Penne s trojakými paradajkami
Foto: martinis

Tieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné Zobraziť celý popisTieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné a výdatné jedlo :)

1
porcia
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1/4 ks
1/2 ks
1 strúčik
1 lyžica + na pokvapkanie
2  ks
60 ml
60 ml
2 ks
1/2 plechovky
hrnček
okolo 40 g
čerstvá
2 - 3 ks




Postup

  1. 1

    Najdôležitejšími surovinami sú samozrejme paradajky, ale aby sme získali čo najlepšiu sprievodnú chuť, použime aj mrkvu a pór. Dobre ich umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Tentokrát som použil zelenú časť póru - netreba ju vyhadzovať, je rovnako chutná ako tá krajšia biela :)

  2. 2

    Polovicu cibule nasekáme najemno a to isté spravíme so strúčikom cesnaku. Opečieme na lyžici oleja, pridáme zeleninu, ešte chvíľočku ponecháme na vyššom ohni a potom podlejeme a necháme dusiť.

  3. 3

    Pikantnosť, ktorá k paradajkám aspoň u mňa neodmysliteľne patrí, dodajú čili papričky, dnes však netradične - sušené. Nakrájame ale nadrvíme na veľmi jemno a pridáme k polovici plechovky krájaných paradajok z konzervy. Používam Parioli - sú z Talianska, sú výborné, veľmi šťavnaté a za dobrú cenu, takže môžem len odporúčať ;) K paradajkám prilejeme aj niečo málo cez pol deci (60 ml) vývaru zmiešaného s bielym vínom, cca jedna k jednej.

  4. 4

    Túto paradajkovú zmes vlejeme do panvice, zľahka osolíme a výdatne okoreníme mletým čiernym korením a červenou paprikou, keďže chceme dosiahnuť korenistú chuť. Dobre zamiešame a pod pokrievkou dusíme zhruba polhodinu, aby sa omáčka zredukovala a zhustla, potom nám ostane len koncentrovaná chuť paradajok a vína :) Minútu - dve pred dokončením vmiešame dve väčšie mäsité paradajky pokrájané na nerovnomerné kúsky.

  5. 5

    Pár minút pre dovarením omáčky si postavíme aj cestoviny, po uvarení zlejeme a vmiešame do omáčky. Môžme ešte prisoliť, naservírujeme na tanier a posypeme syrom. Pre kompletné zdôvodnenie názvu pridajme aj pár sušených paradajok nakrájaných na prúžky, niekoľko kvapiek dobré olivového oleja a pár lístkov bazalky.

  6. 6

    Ak nepridáte syr, pripravíte chutné vegánske jedlo, mne trošku pripomínajúce boloňskú omáčku, avšak bez mäsa a s väčším množstvom zeleniny, čo myslím že na chuti vôbec neuberá, skôr naopak :-)

    Penne s trojakými paradajkami - obrázok 6

Diskusia k receptu

katkat
ty uz sa mi tak nejako spajas s cestovinami a preto mi napadlo, ze by sa ti mohli pacit tieto damy, ak uz ich nahodou nepoznas :)




ukazuju vselijake jednoduche omacky na cestoviny, este tam nie je toho vela lebo nedavno zacali, ale zatial super podla mna :)

a tvoj recept - tiez super, ako vzdy
martinis
naozaj, tie recepty sa mi páči, vďaka za tip ! :)) cestoviny mám rád, veľa experimentujem, takže mám novú inšpiráciu - teším sa na vyskúšanie a rád sa o výsledok podelím - vďaka :))
katkat
urcite sa podel, myslim, ze viaceri sa potesime :)
martinis
@katkat : postupne budem skúšať :))
@izbaella929 : súhlasím, mám rád farebné jedlá, myslím, že povzbudzujú chuť :-)
@tomas : budem len rád, myslím, že ti bude chutiť. daj potom vedieť ;)
2010
V azii sa nikdy nevaria monochromaticke -jednofarebne jedla (ako knedla s bielou omackou )a je to jedno ci je to cina , thajsko , vietnam , japonsko preco ? podla ich teorii budes chory a tucny ked sa budes takto jednofarebne stravovat , treba mat kazdy den aspon 5 farieb a byt zdravy az 20. Nie je to len o farbach ale o technike varenia, pristupu k jedlam atd. funguje to od 6 storocia a maju len
3 % obeznych.
 www.savoryjapan.com/learn/culture/power.of.five.html...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia