Tieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné Zobraziť celý popisTieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné a výdatné jedlo :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1 ks |  | 
| 1/4 ks |  | 
| 1/2 ks |  | 
| 1 strúčik |  | 
| 1 lyžica + na pokvapkanie |  | 
| 2 ks |  | 
| 60 ml |  | 
| 60 ml |  | 
| 2 ks |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
| 1/2 plechovky |  | 
| hrnček |  | 
| okolo 40 g |  | 
| čerstvá |  | 
| 2 - 3 ks |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Najdôležitejšími surovinami sú samozrejme paradajky, ale aby sme získali čo najlepšiu sprievodnú chuť, použime aj mrkvu a pór. Dobre ich umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Tentokrát som použil zelenú časť póru - netreba ju vyhadzovať, je rovnako chutná ako tá krajšia biela :) 
- 2
Polovicu cibule nasekáme najemno a to isté spravíme so strúčikom cesnaku. Opečieme na lyžici oleja, pridáme zeleninu, ešte chvíľočku ponecháme na vyššom ohni a potom podlejeme a necháme dusiť. 
- 3
Pikantnosť, ktorá k paradajkám aspoň u mňa neodmysliteľne patrí, dodajú čili papričky, dnes však netradične - sušené. Nakrájame ale nadrvíme na veľmi jemno a pridáme k polovici plechovky krájaných paradajok z konzervy. Používam Parioli - sú z Talianska, sú výborné, veľmi šťavnaté a za dobrú cenu, takže môžem len odporúčať ;) K paradajkám prilejeme aj niečo málo cez pol deci (60 ml) vývaru zmiešaného s bielym vínom, cca jedna k jednej. 
- 4
Túto paradajkovú zmes vlejeme do panvice, zľahka osolíme a výdatne okoreníme mletým čiernym korením a červenou paprikou, keďže chceme dosiahnuť korenistú chuť. Dobre zamiešame a pod pokrievkou dusíme zhruba polhodinu, aby sa omáčka zredukovala a zhustla, potom nám ostane len koncentrovaná chuť paradajok a vína :) Minútu - dve pred dokončením vmiešame dve väčšie mäsité paradajky pokrájané na nerovnomerné kúsky. 
- 5
Pár minút pre dovarením omáčky si postavíme aj cestoviny, po uvarení zlejeme a vmiešame do omáčky. Môžme ešte prisoliť, naservírujeme na tanier a posypeme syrom. Pre kompletné zdôvodnenie názvu pridajme aj pár sušených paradajok nakrájaných na prúžky, niekoľko kvapiek dobré olivového oleja a pár lístkov bazalky. 
- 6
Ak nepridáte syr, pripravíte chutné vegánske jedlo, mne trošku pripomínajúce boloňskú omáčku, avšak bez mäsa a s väčším množstvom zeleniny, čo myslím že na chuti vôbec neuberá, skôr naopak :-)   
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2


 
                                                    




 
                                                        
                                                     
 


ukazuju vselijake jednoduche omacky na cestoviny, este tam nie je toho vela lebo nedavno zacali, ale zatial super podla mna :)
a tvoj recept - tiez super, ako vzdy
@izbaella929 : súhlasím, mám rád farebné jedlá, myslím, že povzbudzujú chuť :-)
@tomas : budem len rád, myslím, že ti bude chutiť. daj potom vedieť ;)
3 % obeznych.
www.savoryjapan.com/learn/culture/power.of.five.html...