Penne s trojakými paradajkami

Autor receptu: martinis

Tieto penne sú jednoznačne najmä pre tých, ktorí sa paradajok neboja : siahol som po krájaných, čerstvých aj sušených a vzniklo výrazne korenené, pikantné a výdatné jedlo :)

1
porcia
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najdôležitejšími surovinami sú samozrejme paradajky, ale aby sme získali čo najlepšiu sprievodnú chuť, použime aj mrkvu a pór. Dobre ich umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Tentokrát som použil zelenú časť póru - netreba ju vyhadzovať, je rovnako chutná ako tá krajšia biela :)
  2. Polovicu cibule nasekáme najemno a to isté spravíme so strúčikom cesnaku. Opečieme na lyžici oleja, pridáme zeleninu, ešte chvíľočku ponecháme na vyššom ohni a potom podlejeme a necháme dusiť.
  3. Pikantnosť, ktorá k paradajkám aspoň u mňa neodmysliteľne patrí, dodajú čili papričky, dnes však netradične - sušené. Nakrájame ale nadrvíme na veľmi jemno a pridáme k polovici plechovky krájaných paradajok z konzervy. Používam Parioli - sú z Talianska, sú výborné, veľmi šťavnaté a za dobrú cenu, takže môžem len odporúčať ;) K paradajkám prilejeme aj niečo málo cez pol deci (60 ml) vývaru zmiešaného s bielym vínom, cca jedna k jednej.
  4. Túto paradajkovú zmes vlejeme do panvice, zľahka osolíme a výdatne okoreníme mletým čiernym korením a červenou paprikou, keďže chceme dosiahnuť korenistú chuť. Dobre zamiešame a pod pokrievkou dusíme zhruba polhodinu, aby sa omáčka zredukovala a zhustla, potom nám ostane len koncentrovaná chuť paradajok a vína :) Minútu - dve pred dokončením vmiešame dve väčšie mäsité paradajky pokrájané na nerovnomerné kúsky.
  5. Pár minút pre dovarením omáčky si postavíme aj cestoviny, po uvarení zlejeme a vmiešame do omáčky. Môžme ešte prisoliť, naservírujeme na tanier a posypeme syrom. Pre kompletné zdôvodnenie názvu pridajme aj pár sušených paradajok nakrájaných na prúžky, niekoľko kvapiek dobré olivového oleja a pár lístkov bazalky.
  6. Ak nepridáte syr, pripravíte chutné vegánske jedlo, mne trošku pripomínajúce boloňskú omáčku, avšak bez mäsa a s väčším množstvom zeleniny, čo myslím že na chuti vôbec neuberá, skôr naopak :-)