Foto: yogicek
Recept na rýchly obed alebo večeru.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g |
|
750 g |
|
150 g |
|
1 veľká |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
podľa chuti |
|
1 stredne veľká |
|
200 ml alebo voda |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
Na ozdobu: | |
|
|
kolieska |
|
Postup
-
1
Pečienku pomelieme na mlynčeku cez dosku s otvormi minimálne 8mm. Nie na jemno. V omáčke musia byť malé kúsky pečienky.
-
2
Slaninu a cibuľu pokrájame na malé kocky. Mrkvu postrúhame na hrubo.
-
3
V panvičke necháme popustiť slaninu.
-
4
Pridáme cibuľu. Podľa potreby pridáme masť. Restujeme do sklovita.
-
5
Pridáme na tenké plátky nakrájaný cesnak a mrkvu. Prisypeme MČK, tymián, nové korenie, bobkový list.
-
6
Restujeme do zhnednutia cibule. Keď je cibuľa hnedá, podlejeme troškou vody a dusíme do odparenia vody až na tuk. Toto zopakujeme ešte dva krát.
-
7
Pridáme mletú pečeň. Zmiešame so základom.
-
8
Necháme zarestovať do stuženia pečienky. Vytvoria sa hrudky a pečienka zhnedne. Podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme do zmäknutia pečienky. Dusíme cca 15min.
-
9
Keď je pečienka mäkká prilejeme sladkú smotanu. Prisypeme medvedí cesnak a bazalku, poriadne zamiešame.
-
10
Varíme tak dlho, aby sa smotana zredukovala a s pečienkou vytvorila hustejšiu omáčku. Na záver posolíme.
-
11
Penne uvaríme bežným spôsobom v osolenej vode. Po uvarení zlejeme, nepreplachujeme a horúce podávame s pečienkovou omáčkou. Ozdobíme kolieskami paradajky a zeleným pórkom.
- pripomienku mam iba k nazvu jedla , mam otazku : cize ak budem v restauracii objednavat jedlo - priklad : objednavam si zemiaky s reznom , chleba s huspeninou , horcicu a parky , hrianky s biftekom ( predsa penne je iba priloha k jedlu , cize aj tento nazov jedla by mal byt : Kuracia pecienka /omacka - priha penne ) k tomuto jedlu mozme pouzit akukolvek prilohu - myslim akukolvek taliansku pastu
*****
V podstate to @kimlo povedal za mňa. Ak som Ťa správne pochopil, tak, ak si dám v reštaurácii špagety zo syrom, tak si mám pýtať syr a ako prílohu špagety? A tých príkladov by som našiel oveľa viac. No a že si o takej omáčke ešte nepočul? Asi musíš ešte viac cestovať. Ďakujem za komentár.
@izabella929 , kukulienka71
Moje milé, tak ako píše @brambora , aj ja som stále točil pečienku dookola. Restovanú a vyprážanú. Pečienkovú omáčku už poznám dlhé roky, ale v úplne inej podobe. Toto som robil prvý krát a myslel som si, že som to vymyslel ja. Ako vidím z Vašich komentárov Vy to poznáte. Takže som teplú vodu nevymyslel. Aspoň viete zo svojich skúseností ohodnotiť túto omáčku.
@kukulienka , úplne s Tebou súhlasím s tou dĺžkou dusenia pečienky. Ale tých 15min v mojom prípade bolo akurát. Ja som ju mal pomletú cez 12mm dierky. A varenie s tou smotanou som mohol lepšie vysvetliť, to je pravda. Ono sa to varilo v mojom prípade už len asi minútku, dve. Poriadne som priložil pod kotol a 33% smotana bola zredukovaná za tie max. 2 min. Všetkým Vám prajem pekný víkend.