Penne a la Carbonara

sovka62 - fotkasovka62, 2. januára 2010

Takto pripravené penne sme jedávali na dovolenke na Malte. Manželovi tak chutili, že som si vypýtala recept. Našťastie, pretože v slovenských reštauráciách pod týmto Zobraziť celý popisTakto pripravené penne sme jedávali na dovolenke na Malte. Manželovi tak chutili, že som si vypýtala recept. Našťastie, pretože v slovenských reštauráciách pod týmto názvom podávajú cestovinu zmiešanú s lepkavou syrovo-smotanovou omáčkou a štyrmi drobčekami šunky. Mimochodom, mám pocit, že táto hnusná omáčka je základom, do ktorého pridávajú rôzne prísady (Niva, šampiňóny a pod.) a podávajú to vždy pod iným názvom.

4
porcie
1O minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
150 g
2 PL
100 ml
3 ks
5 PL
5 PL




Postup

  1. 1

    Penne uvaríme v osolenej vode al dente.

  2. 2

    Slaninu pokrájame na kocky a na oleji upražíme do chrumkava. Upražené kocky vyberieme na papierovú utierku. Do zvyšku v panvici nalejeme víno a necháme chvíľu odpariť. Okoreníme. Vajcia rozšľaháme vidličkou a prilejeme k vínu. Prehrejeme, ale vajcia nesmú celkom stuhnúť, musia zostať redšie.

  3. 3

    Do panvice vrátime opražené kocky slaniny, pridáme penne, dosolíme. Trošku popražíme a na koniec posypeme zmesou strúhaného syra. Ihneď, ešte horúce, podávame.

Diskusia k receptu

sjuz
Mňam :) - už sa teším na prípravu. určite vyskúšam. Ja robievam tak, že na slaninku pridám sladkú smotanu a syr. Bez vajec. Ale viem, že originál sa používajú vajcia...
sovka62
Dúfam, že sa vydaria. Toto je naozaj originálny recept z Malty a takto pripravené sme ich jedli aj v Taliansku. Prajem dobrú chuť.
jody
A smotana tam teda nejde vôbec??? Nie je to potom prihusté?
sovka62
Nie, smotana tam vôbec nejde. V podstate to nemá omáčku, tie prísady sa na penne nalepia, ale nezostanú zlepené do jednej hrče. Je to jednoducho iné, ako to, čo sa tu podáva pod týmto názvom, ale podľa mňa veľmi dobré.
ingrid808
ja si zmiesam smotanu,vajicka a parmezan v miske a potom ich uz len vylejem na uvarene cestoviny zmiesane s uprazenou slaninkou..tak ma to naucil moj manzel talian..ale viem,ze existuje vela sposobov pripravy..
dadabarcelona
aj ja to poznám takto-bez smotany-priamo od talianov.myslím ze tá smotana je len nás výmysel.Aj ked existuje vela sposobov(co je samozrejmé) original talianska carbonara obsahuje len slaninu a vajcia.to víno môze byt zaujímavé. :-)))
sovka62
Máš pravdu, Dada a to víno je tam naozaj dobré, čím lepšie víno, tým lepšie penne.
flandroy
Tento recept zial naozaj nemozem odporucit.
Je to prilis suche, v ziadnom pripade nemozno robit: "Do panvice vrátime opražené kocky slaniny, pridáme penne, dosolíme. Trošku popražíme a na koniec posypeme zmesou strúhaného syra.".
Vajce poprazit vobec nemozno, bude z toho prazenica. Carbonara sa robia tak, ze to horucich uvarenych cestovin sa omacka len vmiesa, tepelne neupravuje.
Prajem vela lepsich receptov.
sovka62
Asi som nepochopila. Do cestovín vmiešaš tepelne neupravenú omáčku? Surové vajcia? Recept si asi nevyskúšala a ani nedočítala. Netvrdím, že toto je jediný správny recept na toto jedlo. Ale takýto som ho dostala, keď som si ho vypýtala na Malte. Jedlo je naozaj chutné, vôbec nie suché. Vajcia sa v žiadnom prípade nepražia, veď sa vlievajú do vína. A penne v panvici zostanú len chvíľu, aby sa obalili zmesou vajec a vína a hneď idú na tanier. Ale ak si zvyknutá na to, čo ti podajú v slovenských pizzériách, ani sa tvojmu komentáru nedivím.
sovka62
Nuž áno, asi aj takto sa robia penne, ale to nie sú tie, ktoré nám chutili. Tie boli pripravené tak ako som napísala, a jedli sme ich také na Malte, vo Florencii, v Ríme, takže recept bude správny. Netvrdím, že niekomu nebudú chutiť aj so smotanou a dokonca bez vína, ale to sú presne tie penne, ktoré ja naozaj nemusím.
mardo
ahoj. citam tento tvoj recept a predstavujem si to cele. vajicko predpokladam davas cele rozmixovane aj s parmazanom alebo bez? no ale zajtra to dam na panvicu, deglazujem slaninku s bielym vinom a do toho vajicko a po chvili pastu... no som zvedavy.... inak, muskatovy oriesok si neskusala s tym vinom? teraz ma napadlo... ale zaujimave.....
sovka62
@mardo , oriešok som neskúšala, ten mi v recepte nespomenuli, ale keď si predstavujem tú chuť, malo by to sadnúť. Som naozaj zvedavá, ako ti bude chutiť podľa tohto receptu, ja zas vyskúšam ten tvoj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia