Foto: martinis
Je sezóna tekvíc, medzi ktoré spadajú aj cukety a patizóny. Práve patizón je z tejto trojice najmenej známy, preto som sa odhodlal ho vyskúšať Zobraziť celý popisJe sezóna tekvíc, medzi ktoré spadajú aj cukety a patizóny. Práve patizón je z tejto trojice najmenej známy, preto som sa odhodlal ho vyskúšať a spojiť s ďalšou veľkou neznámou - bulgurom. Dnes v ľahko indickom, bádateľskom štýle :)
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Tento recept si môžte samozrejme pripraviť aj s cuketou, ale tvar patizónu je ako stvorený na plnenie. Takže, najprv zo všetkého sa pokúste zohnať pekný, mladý, menší patizón :) Umyjeme ho a urobíme kužeľovitý výrez, vďaka ktorému potom poľahky vytiahneme vrchnú časť. Vnútro lyžičkou vydlabeme - bez obáv, ide to veľmi ľahko - a spolu s jarnou cibuľkou a odkrojeným vrškom nasekáme najemno.
- 2
Panvicu pokvapkáme olejom a na vyššom strednom plameni túto zmes pomaly opečieme. Medzitým si pripravíme korenia : karí, mleté biele a čierne korenie pre pikantnosť, dva strúčiky cesnaku aby to aj trocha štípalo a samozrejme soľ. K opečenej zmesi vsypeme bulgur a zalejeme trojnásobným množstvom vriacej vody, ktorú sme vopred uvarili v kanvici. Štedro okoreníme, zamiešame a pod pokrievkou necháme variť 12 minút.
- 3
Túto dobu môžme využiť na rozohriatie rúry na 180 stupňov celzia. Mriežku som dal na najnižšiu úroveň a rúru rozbehol na teplovzdušné grilovanie. Malý pekáčik som po dne potrel olejom, aby sa patizón neprilepil a zo samotného patizónu doporučujem skrojiť spodok, aby pekne stál.
- 4
Až ju bulgur hotový a vsiakol všetku tekutinu, premiešame ho vidličkou a lyžicou naplníme patizón. Zvyšok bulguru uchováme v teple a naplnený a olejom pokvapkaný patizón vložíme do rúry piecť na tridsať minút. Zatiaľ na tanier uložíme veľký šalátový list, na ktorý naservírujeme hotový patizón, doplníme zvyšným bulgurom a ako zaujímavý doplnok poslúži mangové čatní. Kto má chuť, môže pridať čili papričku, ja som ju dnes vynechal. Experiment, ktorý dopadol úspešne a iste sa podarí aj vám :))
- 5
Môj tip : Ak bulgur nemáte, pokojne siahnite po ryži, chutná verzia by možno bola aj s pohánkou, či kuskusom.
- 6
Som otvorený novým chutiam, nuž keď som si už kúpil ten patizón, rozhodol som sa ho niečim naplniť, keď má taký zaujímavý tvar. A čo sa hodí pri experimentovaní viac, než bulgur ? Táto obilninová príloha je čo sa týka prípravy aj chuti takmer na nerozoznanie od klasickej bielej ryže, je veľmi chutná a dokonca nie až tak drahá. Navyše je celozrnný, čo je plus ;) Ako príloha padlo vhod čatní, ktoré som si už skôr kúpil a nemal príležitosť ho použiť - tu sa hodí skvele ! Sladká mangová chuť v kombinácii s výraznými koreniami vyzdvihla chuť celého jedla :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@2michal : samozrejme, prečo by som nemal ? :)
@tiginko : nech Ti padne na úžitok ! ;)
vynašiel si ameriku... :)
čo hasíš čo ťa nepáli ? Čo rýpeš do mňa ?
nikto ti nekázal so mnou baviť,sám picháš prsty do hovna. Mám dojem,že ti tečú nervy,mal by si sa liečiť :)
tvoje myšlienkové pochody sú na úrovni 5 ročného východniarskeho sopľaťa.
daj ešte niečo na čom sa pobavím.
@leomax : v prvom rade chcem poďakovať za radu, konečne viem, čo znamená "spariť" - prestavoval som si niečo zložitejšie, pri najbližšom nákupe si zadovážim pšeno a ihneď ho vyskúšam, potom Ti napíšem, ako sa podarilo, vďaka ;)
taktiež si vážim, že tak rád skúšaš moje recepty, vždy, keď ich vyskúšaš napíšeš a mne tým spravíš radosť. obdivujem Ťa a som ti vďačný, že si sa ma zastal, mrzí ma však, že si sa dostal do takejto nepríjemnej situácie. nemá význam baviť sa s takýmito ľuďmi, zbytočne mrháš svojim časom a enegiou. nezaslúžia si to. posledný Tvoj komentár je milý, dokonca ma pobavil :-))
a teraz k tebe, @2michal : v mojich očiach stoja vysoko tí ľudia z Varechy, ktorí vedia pochváliť, vhodne doplniť, povzbudiť ale aj vecne a slušne skritizovať, ale tak, že človeku aj poradia, ako variť lepšie a čomu sa vyvarovať, aj vďaka nim sa stále snažím zlepšovať. a je ich tu dosť, to ti poviem.
ty však nie si tento prípad. tvoje poznámky pod mojím receptom majú bohužiaľ nulovú informačnú hodnotu, takže pre mňa nemajú nijaký prínos. všimol som si, že toto nie je prvý recept, do ktorého si sa obul, takže na základe tvojho vystupovania si robíš vizitku sám a nechám na zvážení každého, čo si o nás dvoch bude myslieť.
chvíľu som dokonca uvažoval, že by som ťa požiadal, aby si neurážal východniarov, lebo mi to príde troška infantilné, ale rob ako myslíš, vidím, že zrejme nie si partner na rozumnú debatu. zatiaľ si nepridal nijaký recept a nemáš ani vyplnený profil, čo tiež o niečom svedčí, najmä asi o účele tvojho pobytu na tomto portáli.
záverom už len - absolútne s tebou súhlasím. nielen, že mám svoj a leomaxov profil, ale ďalších 10, ktorými si hviezdičkujem, komentujem a pridávam recepty do kuchárskej knihy, aby som si naháňal sebavedomie :)))
pre všetkých ostatných varecháčov, ktorí musia čítať túto bezhodnotnú debatu : je mi ľúto, že tu vôbec vznikla, ale ako vidíte, nemal som veľmi príležitosť zasiahnuť. hádok sme tu už mali dosť, a ja nehodlám spúšťať ďalšie, navyše totálne bezvýznamné.
hauk, fajka zhasla. už už, som chcel napísať, že ak budeš mať vecný komentár k môjmu receptu, rád si ho prečítam, možno by som ti zaň bol vďačný, ak by si ho podal kultúrne a adekvátne. ale vďaka tvojim slovám na adresu môjho priateľa @leomax a, našu konverzáciu nadobro ukončujem a viac na teba reagovať nebudem.