Pečený patizón plnený bulgurom

Autor receptu: martinis

Je sezóna tekvíc, medzi ktoré spadajú aj cukety a patizóny. Práve patizón je z tejto trojice najmenej známy, preto som sa odhodlal ho vyskúšať a spojiť s ďalšou veľkou neznámou - bulgurom. Dnes v ľahko indickom, bádateľskom štýle :)

1
porcia
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tento recept si môžte samozrejme pripraviť aj s cuketou, ale tvar patizónu je ako stvorený na plnenie. Takže, najprv zo všetkého sa pokúste zohnať pekný, mladý, menší patizón :) Umyjeme ho a urobíme kužeľovitý výrez, vďaka ktorému potom poľahky vytiahneme vrchnú časť. Vnútro lyžičkou vydlabeme - bez obáv, ide to veľmi ľahko - a spolu s jarnou cibuľkou a odkrojeným vrškom nasekáme najemno.
  2. Panvicu pokvapkáme olejom a na vyššom strednom plameni túto zmes pomaly opečieme. Medzitým si pripravíme korenia : karí, mleté biele a čierne korenie pre pikantnosť, dva strúčiky cesnaku aby to aj trocha štípalo a samozrejme soľ. K opečenej zmesi vsypeme bulgur a zalejeme trojnásobným množstvom vriacej vody, ktorú sme vopred uvarili v kanvici. Štedro okoreníme, zamiešame a pod pokrievkou necháme variť 12 minút.
  3. Túto dobu môžme využiť na rozohriatie rúry na 180 stupňov celzia. Mriežku som dal na najnižšiu úroveň a rúru rozbehol na teplovzdušné grilovanie. Malý pekáčik som po dne potrel olejom, aby sa patizón neprilepil a zo samotného patizónu doporučujem skrojiť spodok, aby pekne stál.
  4. Až ju bulgur hotový a vsiakol všetku tekutinu, premiešame ho vidličkou a lyžicou naplníme patizón. Zvyšok bulguru uchováme v teple a naplnený a olejom pokvapkaný patizón vložíme do rúry piecť na tridsať minút. Zatiaľ na tanier uložíme veľký šalátový list, na ktorý naservírujeme hotový patizón, doplníme zvyšným bulgurom a ako zaujímavý doplnok poslúži mangové čatní. Kto má chuť, môže pridať čili papričku, ja som ju dnes vynechal. Experiment, ktorý dopadol úspešne a iste sa podarí aj vám :))
  5. Môj tip : Ak bulgur nemáte, pokojne siahnite po ryži, chutná verzia by možno bola aj s pohánkou, či kuskusom.
  6. Som otvorený novým chutiam, nuž keď som si už kúpil ten patizón, rozhodol som sa ho niečim naplniť, keď má taký zaujímavý tvar. A čo sa hodí pri experimentovaní viac, než bulgur ? Táto obilninová príloha je čo sa týka prípravy aj chuti takmer na nerozoznanie od klasickej bielej ryže, je veľmi chutná a dokonca nie až tak drahá. Navyše je celozrnný, čo je plus ;) Ako príloha padlo vhod čatní, ktoré som si už skôr kúpil a nemal príležitosť ho použiť - tu sa hodí skvele ! Sladká mangová chuť v kombinácii s výraznými koreniami vyzdvihla chuť celého jedla :)