Pečený cviklovo-zemiakový prívarok fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Čo tak dať si cviklu a rovno v prívarku.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
350 g (alebo smotana na varenie) |
|
5 strúčikov |
|
čerstvo namleté |
|
50 g |
|
|
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
1 ks menší |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Cviklu a zemiaky v jednom pomere očistíme a nakrájame na asi 1cm kúsky. Na plech dáme papier na pečenie a naň to poukladáme. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a pokapeme trochu olejom. Cviklu posypeme trochu anízom. Dáme piecť do rúry na pol hodinu pri 170 °C.
-
2
Počas pečenia si očistím pór a nakrájam na kolieska. Cesnak nasekám na kúsky. Pripravím si smotanu nech nie je studená. Ja používam zahustené mlieko, lepšie sa mi s ním pracuje a jedlo je pre nás chutnejšie. Maslo pripravím tiež, nech nie je stuhnuté. Po upečení a čiastočnom vychladnutí cviklu a zemiaky strúham na hrubo.
-
3
Tiež si pripravím dobré umytý citrón. Odšťavím a kôru na nastrúham. Čili posekám na drobno. Med používam tiež. Kto nechce ten nemusí dať. Ja ho dávam na doladenie chute.
-
4
Mám všetko prípravené môžem začať. Pôjde to rýchlo tak preto ta príprava. Maslo s olejom zohrejem a dám naň dusiť pór. Ten musí byť do mäkka. Potom pridám cesnak, nechám nech prevonia. Teraz ešte posypem mletým korením štyroch farieb trochu a pridám aj čili.
-
5
Na tento základ dám nastrúhanú cviklu a zemiaky. Chvíľu to miešam a potom podlejem asi jedným deci vody a citrónovou šťavou. K tomu pridám aj kôru citróna. Nechám to podusiť až bude všetko mäkké na skus.
-
6
Ak je všetko mäkké pridám smotanu (zahustené mlieko) a nechám rozvariť. Aby to prešlo varom spolu a dochutím medom. Pripadne soľou, alebo korením. Je to dosť husté netreba to ničím zahusťovať. Trvalo to asi 20 minút nesledoval som čas.
-
7
Dáme preč zo sporáku a necháme chvíľu postať. Zatiaľ si urobím k tomu volské oči. Máme hotovo tak môžme servírovať. Je to zdravé aj dobré. A hlavné bez mäsa. K tomu sme mali polievku z pečenej tekvice hokkaido od @Tinca . Želám aj Vám dobrú chuť.
-
8
Na druhy deň sme mali aj s klobáskou.
Diskusia k receptu