Pečený cviklovo-zemiakový prívarok (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Čo tak dať si cviklu a rovno v prívarku.
6 porcií |
20 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Cviklu a zemiaky v jednom pomere očistíme a nakrájame na asi 1cm kúsky. Na plech dáme papier na pečenie a naň to poukladáme. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a pokapeme trochu olejom. Cviklu posypeme trochu anízom. Dáme piecť do rúry na pol hodinu pri 170 °C.
- Počas pečenia si očistím pór a nakrájam na kolieska. Cesnak nasekám na kúsky. Pripravím si smotanu nech nie je studená. Ja používam zahustené mlieko, lepšie sa mi s ním pracuje a jedlo je pre nás chutnejšie. Maslo pripravím tiež, nech nie je stuhnuté. Po upečení a čiastočnom vychladnutí cviklu a zemiaky strúham na hrubo.
- Tiež si pripravím dobré umytý citrón. Odšťavím a kôru na nastrúham. Čili posekám na drobno. Med používam tiež. Kto nechce ten nemusí dať. Ja ho dávam na doladenie chute.
- Mám všetko prípravené môžem začať. Pôjde to rýchlo tak preto ta príprava. Maslo s olejom zohrejem a dám naň dusiť pór. Ten musí byť do mäkka. Potom pridám cesnak, nechám nech prevonia. Teraz ešte posypem mletým korením štyroch farieb trochu a pridám aj čili.
- Na tento základ dám nastrúhanú cviklu a zemiaky. Chvíľu to miešam a potom podlejem asi jedným deci vody a citrónovou šťavou. K tomu pridám aj kôru citróna. Nechám to podusiť až bude všetko mäkké na skus.
- Ak je všetko mäkké pridám smotanu (zahustené mlieko) a nechám rozvariť. Aby to prešlo varom spolu a dochutím medom. Pripadne soľou, alebo korením. Je to dosť husté netreba to ničím zahusťovať. Trvalo to asi 20 minút nesledoval som čas.
- Dáme preč zo sporáku a necháme chvíľu postať. Zatiaľ si urobím k tomu volské oči. Máme hotovo tak môžme servírovať. Je to zdravé aj dobré. A hlavné bez mäsa. K tomu sme mali polievku z pečenej tekvice hokkaido od @Tinca . Želám aj Vám dobrú chuť.
- Na druhy deň sme mali aj s klobáskou.