Pečený cviklovo-zemiakový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Čo tak dať si cviklu a rovno v prívarku.

6
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cviklu a zemiaky v jednom pomere očistíme a nakrájame na asi 1cm kúsky. Na plech dáme papier na pečenie a naň to poukladáme. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a pokapeme trochu olejom. Cviklu posypeme trochu anízom. Dáme piecť do rúry na pol hodinu pri 170 °C.
  2. Počas pečenia si očistím pór a nakrájam na kolieska. Cesnak nasekám na kúsky. Pripravím si smotanu nech nie je studená. Ja používam zahustené mlieko, lepšie sa mi s ním pracuje a jedlo je pre nás chutnejšie. Maslo pripravím tiež, nech nie je stuhnuté. Po upečení a čiastočnom vychladnutí cviklu a zemiaky strúham na hrubo.
  3. Tiež si pripravím dobré umytý citrón. Odšťavím a kôru na nastrúham. Čili posekám na drobno. Med používam tiež. Kto nechce ten nemusí dať. Ja ho dávam na doladenie chute.
  4. Mám všetko prípravené môžem začať. Pôjde to rýchlo tak preto ta príprava. Maslo s olejom zohrejem a dám naň dusiť pór. Ten musí byť do mäkka. Potom pridám cesnak, nechám nech prevonia. Teraz ešte posypem mletým korením štyroch farieb trochu a pridám aj čili.
  5. Na tento základ dám nastrúhanú cviklu a zemiaky. Chvíľu to miešam a potom podlejem asi jedným deci vody a citrónovou šťavou. K tomu pridám aj kôru citróna. Nechám to podusiť až bude všetko mäkké na skus.
  6. Ak je všetko mäkké pridám smotanu (zahustené mlieko) a nechám rozvariť. Aby to prešlo varom spolu a dochutím medom. Pripadne soľou, alebo korením. Je to dosť husté netreba to ničím zahusťovať. Trvalo to asi 20 minút nesledoval som čas.
  7. Dáme preč zo sporáku a necháme chvíľu postať. Zatiaľ si urobím k tomu volské oči. Máme hotovo tak môžme servírovať. Je to zdravé aj dobré. A hlavné bez mäsa. K tomu sme mali polievku z pečenej tekvice hokkaido od @Tinca . Želám aj Vám dobrú chuť.
  8. Na druhy deň sme mali aj s klobáskou.