Foto: mesiar50
na 160 °C
Suroviny
Hlavná surovina: | |
2000 g |
|
Suroviny na knedľu: | |
500 g |
|
1 ks |
|
325 ml |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
Suroviny na dusenú kapustu: | |
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
na podliatie kapusty |
|
na dochutenie kapusty |
|
(masť bravčová) pod nasekanú cibuľu |
|
1 ks posekaná na kocky väčšia |
|
Postup
-
1
Ahojte. Začneme prosím pekne s tým,že si prebrúsime nôž
-
2
Keď si chcete pripraviť,takto upravený bôčik musíte si zhotoviť pomôcku takú akú som použil aj ja.Je to vlastne odseknutá ceruzka na ktorej je uviazaná silná šnúru z nylonu.
-
3
Každú jednu kosť na bôčiku si narežeme ostrým nožom z jednej aj z druhej strany.
-
4
Asi takto nejak by to malo byť narezané.
-
5
Uzol špagáta zakvačíme na koniec kosti a trhneme k sebe.Keď treba aj viackrát.Keby sa vám nedarilo tak si ešte mäso pri kosti trochu narežte a špagát dajte do roviny a trhnite s ním.
-
6
Vytrhnutú kosť musíme zrezať ešte nožom.Robíme to prosím so špicou noža.
-
7
Za pár minút je bôčik bez kostí.Takto sa postupuje aj pri výrobe veľmi známej slaninky ,,Bacon".Tam sa kosti musia odstrániť ešte aj na karé s kosťou.Samozrejme vo veľkých firmách sa tie kosti,,nastrelujú" mechanikou nato určenou.
-
8
Takto pripravený bočik posolíme,posypeme rascou a okorenime.Až neskôr dám naň prelisovaný cesnak. Bravčový bok vložíme do zapekacej misky,ktorú sme predošle už natrely buď bravčovou masťou,alebo slnečnicovým olejom.Pečieme ho pomalým pečením 180 minút pri teplote 160 C.
-
9
Po 2 a 1/2 hodiny pečenia som do brázd na mäse votrel prelisovaný cesnak.
-
10
Mäso som otočil kožou hore.Natrel som ho cesnakom a ďalej som ho piekol pri 160 C / 20 minút.
-
11
Ako nám naskočí 170 minúta pečenia zvýšime teplotu v rúre na 230 C,aby sa nám koža na bôčiku pekne sfarbila do ružovo-červena.Musíme dávať,ale pozor aby sme pri konečnej fáze pečenia bôčik nespálili.! Pečieme už iba cca, 10 minút.
-
12
A teraz vám predstavím prosím pekne,že ako som pripravoval kysnutú parenú knedľu. Odvážime si polohrubú múku.
-
13
K múke pridáme sušené droždie a zmes premiešame trochu varechou.
-
14
Odvážime si maslo.
-
15
60 g masla som posekal na menšie kocky a dal som ho rozpustiť do mikrovlnky.Pripravil som si 325 ml vlažnej vody.
-
16
Vlažnú vodu som nalial na múku premiešanú so suchým droždím.Hmotu som trochu premiešal varechou.
-
17
K múke pridáme rozpustené vlažné maslo.Nesmie byť horúce,lebo nám,,zabije" kvasinky. To platí samozrejme aj u vody ktorú sme miešali do cesta.
-
18
Ďalej cesto hnietime asi 3-4 minúty pokiaľ nebude hladké.Ja som použil sľahač s hákmy. Háky sa snažíme tlačiť do stredu cesta.Keby ste mali cesto redšie tak treba pridať múku a keby ste ho mali hutné pridajte k nemu trochu vlažnej vody.To bola odomňa poznámka samozrejme pre neskúsené gazdinky.
-
19
Vyhnietené cesto poprášime múkou a dáme ho kysnúť zhruba na 45 minút.
-
20
Po uplynutí 45 min. času by sme mali mať cesto vykysnuté.
-
21
Cesto z misky vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a necháme ho podkysnúť ešte zo 15 minút.
-
22
Pokiaľ nám cesto podkysne,tak si zatiaľ spravíme ,,parný hrniec."Spravíme si ho pomocou sterilnej gázy a z gumy.Keď nemáte inakšiu tak si vyťiahnite z teplákov. Samozrejme už predošle ako sme namontovali gázu s gumou na hrniec,tak sme si do nádoby naliali dostatočné množstvo vody,ale radšej viac ako menej. ! !
-
23
Gázu musíme dôkladne natrieť slnečnicovým olejom,aby sa nám knedľa neprilepila počas varenia na gázu.
-
24
Na takto naolejovanú gázu dáme potom nakysnuté cesto.
-
25
Cesto potom ihneď zakryjeme miskou.Dáme si okolo misky utierky aby nám para veľmi nefučala von z nádoby.Dbáme pritom nato aby sa utierky nedotýkali sporáka.Ja som ich konce zastrčil do ucha spodnej nádoby.Cesto na knedľu som varil 45 minút.
-
26
A nech sa vám páči.Hotová knedľa.
-
27
Dusenú kapustu som robil nasledovne : Kapustu som posekal na jemno a cibuľu som nakrájal na menšie kocky.
-
28
Ďalej si orestujeme cibuľu.
-
29
K orestovanej cibule potom pridáme posekanú kapustu a koreniny,podlejeme vodou a dusíme do mäkka.Musíme ju sledovať,lebo sa nám voda môže rýchlo odpariť a kapusta nám prihorí. Keď sa nám kapusta uvarí tak si ju ešte dochutíme ak treba,koreninami prípadne soľou a octom ktorý sa zvyčajne aplikuje až na koniec varenia.
-
30
Dobrú chuť vám želám k dnešnej vašej večeri.
ja pečiem aj s kosťami..ľachko sa vytiahnu po upečení..
si neskutočne zručný dobráčisko..@mesiar50
Takto odkosteny bocik putuje z firmy kde pracujem potom do Korei.Na slovensku sa bocik vykostuje celkom inac,no raz som ho robil pre jedneho pana aj u nas doma.
Takto upraveny bocik sme potom zasolili a neskor udili.
Dakujem ti mila @radost .
Dakujem ti pekne.
V D A K A.
Perfektny tip to tvoje spikovanie.Prave preto som cesnak aplikoval az ku koncu pecenia aby mi nezhorel.
Som rad, ze sa ti paci pracovny postup.Dakujem ti velmi pekne.
Takto sa da odkostit cely stred bravcovej polovicky tj.
kare aj s bocikom pritom sa zreze iba masita cast u nas poznany ako oravska slanina.Karmenadla a hrubsia cast bocika ostavaju spolu.S takto upraveneho masa sa robi potom aj vo svete velmi znama slanina,, bacon".
Som poteseny tym, ze ta recept zaujal.Pekne ti dakujem.
Dakujem ti pekne.
Ziadne strachy @amelie , kto ma pozna tak vie, ze som skromny clovek.Nemusi byt kopec hviezdiciek, staci mi aj to,ked sa ti recept paci.Srdecna vdaka.
Myslel som samozrejme zo starych respektive z obnosenych teplakov.Raz som to musel spravit aj ja.
Potom mi zena kupila 100m a teraz mi ta guma postaci
prinajmensom do dochodku.Srdecne ti dakujem.
nevychádzam z úžasu nad tvojim majstrovstvom, patrí ti moja veľká poklona a posielam *****
Ale ja mam najradsej prave to maso okolo kosti, takze asi pri peceni nebudem vykostovat, ale pri udeni aplikujem ;)
Ahoj.Originalne pomôcky k takémuto vykosťovaniu nájdeš na priloženom linku.Je tam zobrazený ,,Vyťahovač rebier" a tiež aj ,,nôž na rebrá".No zabudol som v recepte podotknúť,že mäso má byť dobre vychladené.Ďakujem ti pekne.
www.zabijacka.sk/katalog-produktov/noze-ocielky-a-vidlic...
Potešenie je na mojej strane,že sa ti recept páči.Ďakujem ti veľmi pekne,kamarát z USA.
Rád poradím,ale na školskú výučbu je to strašne málo.Srdečná vďaka.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Táto technika vykosťovania sa na slovensku nepraktizuje,alebo len veľmi zriedka.Som rád,že sa ti recept páči a ďakujem ti pekne.
za celú prezentáciu pridávam pochvalu aj 5*, dobre si navaril, podľa mojej chuti.
Možno som to napísal nejasne,ale kosť sa neuvezuje.Sľučka lanka sa zavesí na koniec kosti a trhnutím k sebe sa vlastne tá kosť oddeluje
od mäsa.Samozrejme nejaká tá malá prax treba k takejto robote.No máš pravdu v tom,že odkostiť rebro od bôčika klasickým spôsobom ide rýchlejšie.Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Maslo zvyknem pridávať aj do buchiet na pare.
Srdečná vďaka @pacik .
Som potešený,že sa ti torta páči a zaujal ťa spôsob vykosťovania bôčika.
Ďakujem ti pekne.
Máš dozaista pravdu.Je to skôr vymislené pre,,chlapcov".Ďakujem ti moc a srdečne ťa pozdravujem.
Sem-tam treba,,prižmúriť oči".Samozrejme rešpektujem tých ktorý si nemôžu dopriať takéto a podobné jedlá.Ďakujem ti pekne @rela .
Ďakujem ti krásne.
Nemáš mi čo ďakovať milá @45678 .Keď sa sem už pochvala nezmestí
tak nevadí,ale ty sa sem zmestíš,keďže patríš medzi mojich priateľov.
Ďakujem ti pekne a tiež ti želám pekný zvyšok dňa.
Slabšia žena sotva,ale ty určite áno.Ako ťa poznám nebojíš sa ani,,čerta".Ok,bokom žarty.Skutočne je to vymislené pre chlapov,ale zas skúsiť to môžeš nič ti v tom nebráni.Ďakujem ti veľmi pekne.
Gázu neperiem,mám jej tu celú rolku,ale tvoj tip určite v budúcnosti vyskúšam.Srdečne ti ďakujem.
Prepáč mi ten preklep pri tvojom nicku.
Som rád,že sa ti jedlo páči.Ďakujem ti pekne.
Dobre sa pýtaš.Ceruzku som použil klasickú drevenú,ale ty si objednaj radšej aspoň z hliníka.Ale najlepšie bude aj tak,keď budeš používať tú
pomôcku ktorú som poslal v linku pre @marcel83.Srde čná vďaka.
No teda,ty si neuveriteľne sikovná žena.,,Lanko z visačky" to by ma už sotva napadlo.Viem ako si tú pochvalu myslela.Ešte raz ti zo srdca ďakujem a prajem ti všetko dobré.
Pekne ťa zdravím.Tie kosti by mohli potlačiť tie pruhy mäsa,alebo sa prilepovať o kožu.Ale nič sa nestane keď ich dáš vedľa bôčika.Ďakujem ti kamarát.
Ďakujem ti srdečne.
Viditeľný rozdiel tam nebude no skôr chuťový.V kostiach šľachách,väzivách a blanách obsiahnutý kolagén,minerálne látky,voda,tuky atď.určite ovplyvnia chuť pripravujúceho sa jedla.Podľa mojej skromnej mienky mäso s kosťou či už pečené,varené alebo smažené je chuťovo lepšie.Ale nazáver musím podotknúť,že ,,sto ľudí,sto chutí".Evička,ďakujem ti pekne.
Sonulienka,ďakujem ti veľmi pekne.
Nemáš sa začo hanbiť.Nie je to tvoja profesia a nemusíš to vedieť robiť.V dnešnej atómovej dobe si kúpiš vykostené mäso hocijaké.
S tým školením je to tak,že to musíme stihnúť do týždňa a potom,,vzlietam".Ďakujem ti pekne. :-)
Ďakujem ti krásne.
Ďakujem ti kamarát @kimlo a tvoju pochvalu si moc vážim.
Máš pravdu @tinca .Viac komentárov ako pri hociktorej torte.Poviem ti úprimne,že ma tento fakt milo prekvapil.Všetkým ktorých recept aspoň
trochu zaujal patrí moja vďaka.Moc ti ďakujem aj tebe samozrejme.
Potešenie na mojej strane milá klaudia968,že sa ti recept páči.
Želám ti pekný večer a ďakujem ti veľmi pekne.
Doma sa to da zvladnut samozrejme aj s vykostovacim nozom, no my by sme sa v dielni kde robim nakrajali pri niekolko tisicoch kusov denne az-az.S nozom sa u nas po odstraneni plochych kosti z kare a bocika vykosti iba kost z kare.Maso musi byt upravene bez viditelnych zarezov a ostava v celosti ako to vidis aj na obrazku, ale bez kosti a koze.Odrezuje sa len krajna cast bocika
u nas znama ako oravska slanina.Dalej uz zalezi, len na kupujucej osobe, ze ako si to maso este inac upravi.
Z rybarskeho hrubeho vlasca ti iste niekto pripravi taku jednoduchu pomocku, samo ze o nieco lepsiu ako ju mam ja.Poznam ta ako sikulku, zvladnes to hocikedy
a ked nie tak ti s tym nejaky chlapec iste pomoze.
Srdecna vdaka a zelam ti pekny vikend.
Knedľu
Srdecna vdaka
Dakujem ti za mily komentar.
:-)
No neviem mila Janka ci ti to takto masiar odkosti.
Skor manzel, alebo syn by ti mohol takto bocik pripravit
a ked nie tak aj s kostou je velmi chutny.Mne slo nie len
o efekt toho bocika, ale aj o pomale pecenie masa.
V kazdom pripade ked dovolis este na dnesnu rozlucku
tak ti pisem, ze ci krkovicku, pliecko, bocik atd.je dobre piect pomaly tj. nie nad 160 C.
Z masa sa takto vypecie, len minimum stavy.Si zlata, ze mi prajes aby som vyhral, ale vyhra je pre mna uz ta, ze tu mam dobrych priatelov a priatelky medzi ktore patris samozrejme aj ty.Srdecna vdaka a zelam ti peknu nedelu.
@redakcia co vy na to? bol uz na Vareche recept s 5* pri 53 hlasujucich?
a kedze ani c.55 nechce pokazit rekord tak su * v plnom pocte.
Vyborna ukazka zdarma Laci :-) a hoci ja tiez patrim medzi ohryzacov kosticiek aj ked nepouzijem hned, ako perfect moznost vykostovania stoji to za "placek" hore a uz navzdy tato moznost ostane v pamati keby nahodou...
Parada!
Poznám ťa ako šikovnú kuchárku-mäsiarku.Tvoje ocenenie si vážim.
Ďakujem ti Hanka a srdečne ťa pozdravujem.
Ďakujem ti pekne.