Pečený bôčik trochu inak fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 20. mája 2015
Pečený bôčik trochu inak (fotorecept)
Foto: mesiar50
180 minút
na 160 °C

Suroviny

Hlavná surovina:
2000 g
Suroviny na knedľu:
500 g
1 ks
325 ml
1 ČL
1 ČL
60 g
Suroviny na dusenú kapustu:
1 ks
 na podliatie kapusty
 na dochutenie kapusty
 (masť bravčová) pod nasekanú cibuľu
1 ks posekaná na kocky väčšia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Začneme prosím pekne s tým,že si prebrúsime nôž

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď si chcete pripraviť,takto upravený bôčik musíte si zhotoviť pomôcku takú akú som použil aj ja.Je to vlastne odseknutá ceruzka na ktorej je uviazaná silná šnúru z nylonu.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú jednu kosť na bôčiku si narežeme ostrým nožom z jednej aj z druhej strany.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi takto nejak by to malo byť narezané.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uzol špagáta zakvačíme na koniec kosti a trhneme k sebe.Keď treba aj viackrát.Keby sa vám nedarilo tak si ešte mäso pri kosti trochu narežte a špagát dajte do roviny a trhnite s ním.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytrhnutú kosť musíme zrezať ešte nožom.Robíme to prosím so špicou noža.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Za pár minút je bôčik bez kostí.Takto sa postupuje aj pri výrobe veľmi známej slaninky ,,Bacon".Tam sa kosti musia odstrániť ešte aj na karé s kosťou.Samozrejme vo veľkých firmách sa tie kosti,,nastrelujú" mechanikou nato určenou.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravený bočik posolíme,posypeme rascou a okorenime.Až neskôr dám naň prelisovaný cesnak. Bravčový bok vložíme do zapekacej misky,ktorú sme predošle už natrely buď bravčovou masťou,alebo slnečnicovým olejom.Pečieme ho pomalým pečením 180 minút pri teplote 160 C.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 2 a 1/2 hodiny pečenia som do brázd na mäse votrel prelisovaný cesnak.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso som otočil kožou hore.Natrel som ho cesnakom a ďalej som ho piekol pri 160 C / 20 minút.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ako nám naskočí 170 minúta pečenia zvýšime teplotu v rúre na 230 C,aby sa nám koža na bôčiku pekne sfarbila do ružovo-červena.Musíme dávať,ale pozor aby sme pri konečnej fáze pečenia bôčik nespálili.! Pečieme už iba cca, 10 minút.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A teraz vám predstavím prosím pekne,že ako som pripravoval kysnutú parenú knedľu. Odvážime si polohrubú múku.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    K múke pridáme sušené droždie a zmes premiešame trochu varechou.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Odvážime si maslo.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    60 g masla som posekal na menšie kocky a dal som ho rozpustiť do mikrovlnky.Pripravil som si 325 ml vlažnej vody.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vlažnú vodu som nalial na múku premiešanú so suchým droždím.Hmotu som trochu premiešal varechou.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    K múke pridáme rozpustené vlažné maslo.Nesmie byť horúce,lebo nám,,zabije" kvasinky. To platí samozrejme aj u vody ktorú sme miešali do cesta.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ďalej cesto hnietime asi 3-4 minúty pokiaľ nebude hladké.Ja som použil sľahač s hákmy. Háky sa snažíme tlačiť do stredu cesta.Keby ste mali cesto redšie tak treba pridať múku a keby ste ho mali hutné pridajte k nemu trochu vlažnej vody.To bola odomňa poznámka samozrejme pre neskúsené gazdinky.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Vyhnietené cesto poprášime múkou a dáme ho kysnúť zhruba na 45 minút.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Po uplynutí 45 min. času by sme mali mať cesto vykysnuté.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Cesto z misky vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a necháme ho podkysnúť ešte zo 15 minút.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pokiaľ nám cesto podkysne,tak si zatiaľ spravíme ,,parný hrniec."Spravíme si ho pomocou sterilnej gázy a z gumy.Keď nemáte inakšiu tak si vyťiahnite z teplákov. Samozrejme už predošle ako sme namontovali gázu s gumou na hrniec,tak sme si do nádoby naliali dostatočné množstvo vody,ale radšej viac ako menej. ! !

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Gázu musíme dôkladne natrieť slnečnicovým olejom,aby sa nám knedľa neprilepila počas varenia na gázu.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Na takto naolejovanú gázu dáme potom nakysnuté cesto.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Cesto potom ihneď zakryjeme miskou.Dáme si okolo misky utierky aby nám para veľmi nefučala von z nádoby.Dbáme pritom nato aby sa utierky nedotýkali sporáka.Ja som ich konce zastrčil do ucha spodnej nádoby.Cesto na knedľu som varil 45 minút.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    A nech sa vám páči.Hotová knedľa.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Dusenú kapustu som robil nasledovne : Kapustu som posekal na jemno a cibuľu som nakrájal na menšie kocky.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Ďalej si orestujeme cibuľu.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    K orestovanej cibule potom pridáme posekanú kapustu a koreniny,podlejeme vodou a dusíme do mäkka.Musíme ju sledovať,lebo sa nám voda môže rýchlo odpariť a kapusta nám prihorí. Keď sa nám kapusta uvarí tak si ju ešte dochutíme ak treba,koreninami prípadne soľou a octom ktorý sa zvyčajne aplikuje až na koniec varenia.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Dobrú chuť vám želám k dnešnej vašej večeri.

    Pečený bôčik trochu inak (fotorecept) - obrázok 30

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dávaš góly jedna radosť. Nevychádzam z údivu. Pritom tak trpezlivo a ľudsky každému odpovieš. Si veľmi skromný, ale naozaj dobrý kuchár, cukrár, pekár, mäsiar. Určite aj dobrý človek. Tlieskam!
toto nemôže byť večera..to je sviatočný obed-pre môjho muža stohviezdičkový..
ja pečiem aj s kosťami..ľachko sa vytiahnu po upečení..
si neskutočne zručný dobráčisko..@mesiar50
@radost
Takto odkosteny bocik putuje z firmy kde pracujem potom do Korei.Na slovensku sa bocik vykostuje celkom inac,no raz som ho robil pre jedneho pana aj u nas doma.
Takto upraveny bocik sme potom zasolili a neskor udili.
Dakujem ti mila @radost .