Pečený bôčik trochu inak (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

180 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Začneme prosím pekne s tým,že si prebrúsime nôž
  2. Keď si chcete pripraviť,takto upravený bôčik musíte si zhotoviť pomôcku takú akú som použil aj ja.Je to vlastne odseknutá ceruzka na ktorej je uviazaná silná šnúru z nylonu.
  3. Každú jednu kosť na bôčiku si narežeme ostrým nožom z jednej aj z druhej strany.
  4. Asi takto nejak by to malo byť narezané.
  5. Uzol špagáta zakvačíme na koniec kosti a trhneme k sebe.Keď treba aj viackrát.Keby sa vám nedarilo tak si ešte mäso pri kosti trochu narežte a špagát dajte do roviny a trhnite s ním.
  6. Vytrhnutú kosť musíme zrezať ešte nožom.Robíme to prosím so špicou noža.
  7. Za pár minút je bôčik bez kostí.Takto sa postupuje aj pri výrobe veľmi známej slaninky ,,Bacon".Tam sa kosti musia odstrániť ešte aj na karé s kosťou.Samozrejme vo veľkých firmách sa tie kosti,,nastrelujú" mechanikou nato určenou.
  8. Takto pripravený bočik posolíme,posypeme rascou a okorenime.Až neskôr dám naň prelisovaný cesnak. Bravčový bok vložíme do zapekacej misky,ktorú sme predošle už natrely buď bravčovou masťou,alebo slnečnicovým olejom.Pečieme ho pomalým pečením 180 minút pri teplote 160 C.
  9. Po 2 a 1/2 hodiny pečenia som do brázd na mäse votrel prelisovaný cesnak.
  10. Mäso som otočil kožou hore.Natrel som ho cesnakom a ďalej som ho piekol pri 160 C / 20 minút.
  11. Ako nám naskočí 170 minúta pečenia zvýšime teplotu v rúre na 230 C,aby sa nám koža na bôčiku pekne sfarbila do ružovo-červena.Musíme dávať,ale pozor aby sme pri konečnej fáze pečenia bôčik nespálili.! Pečieme už iba cca, 10 minút.
  12. A teraz vám predstavím prosím pekne,že ako som pripravoval kysnutú parenú knedľu. Odvážime si polohrubú múku.
  13. K múke pridáme sušené droždie a zmes premiešame trochu varechou.
  14. Odvážime si maslo.
  15. 60 g masla som posekal na menšie kocky a dal som ho rozpustiť do mikrovlnky.Pripravil som si 325 ml vlažnej vody.
  16. Vlažnú vodu som nalial na múku premiešanú so suchým droždím.Hmotu som trochu premiešal varechou.
  17. K múke pridáme rozpustené vlažné maslo.Nesmie byť horúce,lebo nám,,zabije" kvasinky. To platí samozrejme aj u vody ktorú sme miešali do cesta.
  18. Ďalej cesto hnietime asi 3-4 minúty pokiaľ nebude hladké.Ja som použil sľahač s hákmy. Háky sa snažíme tlačiť do stredu cesta.Keby ste mali cesto redšie tak treba pridať múku a keby ste ho mali hutné pridajte k nemu trochu vlažnej vody.To bola odomňa poznámka samozrejme pre neskúsené gazdinky.
  19. Vyhnietené cesto poprášime múkou a dáme ho kysnúť zhruba na 45 minút.
  20. Po uplynutí 45 min. času by sme mali mať cesto vykysnuté.
  21. Cesto z misky vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a necháme ho podkysnúť ešte zo 15 minút.
  22. Pokiaľ nám cesto podkysne,tak si zatiaľ spravíme ,,parný hrniec."Spravíme si ho pomocou sterilnej gázy a z gumy.Keď nemáte inakšiu tak si vyťiahnite z teplákov. Samozrejme už predošle ako sme namontovali gázu s gumou na hrniec,tak sme si do nádoby naliali dostatočné množstvo vody,ale radšej viac ako menej. ! !
  23. Gázu musíme dôkladne natrieť slnečnicovým olejom,aby sa nám knedľa neprilepila počas varenia na gázu.
  24. Na takto naolejovanú gázu dáme potom nakysnuté cesto.
  25. Cesto potom ihneď zakryjeme miskou.Dáme si okolo misky utierky aby nám para veľmi nefučala von z nádoby.Dbáme pritom nato aby sa utierky nedotýkali sporáka.Ja som ich konce zastrčil do ucha spodnej nádoby.Cesto na knedľu som varil 45 minút.
  26. A nech sa vám páči.Hotová knedľa.
  27. Dusenú kapustu som robil nasledovne : Kapustu som posekal na jemno a cibuľu som nakrájal na menšie kocky.
  28. Ďalej si orestujeme cibuľu.
  29. K orestovanej cibule potom pridáme posekanú kapustu a koreniny,podlejeme vodou a dusíme do mäkka.Musíme ju sledovať,lebo sa nám voda môže rýchlo odpariť a kapusta nám prihorí. Keď sa nám kapusta uvarí tak si ju ešte dochutíme ak treba,koreninami prípadne soľou a octom ktorý sa zvyčajne aplikuje až na koniec varenia.
  30. Dobrú chuť vám želám k dnešnej vašej večeri.