Pečený bôčik trochu inak (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup- Ahojte.
Začneme prosím pekne s tým,že si prebrúsime nôž
- Keď si chcete pripraviť,takto upravený bôčik musíte si zhotoviť pomôcku takú akú som použil aj ja.Je to vlastne odseknutá ceruzka na ktorej je uviazaná silná šnúru z nylonu.
- Každú jednu kosť na bôčiku si narežeme ostrým nožom z jednej aj z druhej strany.
- Asi takto nejak by to malo byť narezané.
- Uzol špagáta zakvačíme na koniec kosti a trhneme k sebe.Keď treba aj viackrát.Keby sa vám nedarilo tak si ešte mäso pri kosti trochu narežte a špagát dajte do roviny a trhnite s ním.
- Vytrhnutú kosť musíme zrezať ešte nožom.Robíme to prosím so špicou noža.
- Za pár minút je bôčik bez kostí.Takto sa postupuje aj pri výrobe veľmi známej slaninky
,,Bacon".Tam sa kosti musia odstrániť ešte aj na karé s kosťou.Samozrejme vo veľkých firmách sa tie kosti,,nastrelujú" mechanikou nato určenou.
- Takto pripravený bočik posolíme,posypeme rascou a okorenime.Až neskôr dám naň prelisovaný cesnak.
Bravčový bok vložíme do zapekacej misky,ktorú sme predošle už natrely buď bravčovou masťou,alebo slnečnicovým olejom.Pečieme ho pomalým pečením 180 minút pri teplote
160 C.
- Po 2 a 1/2 hodiny pečenia som do brázd na mäse votrel prelisovaný cesnak.
- Mäso som otočil kožou hore.Natrel som ho cesnakom a ďalej som ho piekol pri
160 C / 20 minút.
- Ako nám naskočí 170 minúta pečenia zvýšime teplotu v rúre na 230 C,aby sa nám koža na bôčiku pekne sfarbila do ružovo-červena.Musíme dávať,ale pozor aby sme pri konečnej fáze pečenia bôčik nespálili.! Pečieme už iba cca, 10 minút.
- A teraz vám predstavím prosím pekne,že ako som pripravoval kysnutú parenú knedľu.
Odvážime si polohrubú múku.
- K múke pridáme sušené droždie a zmes premiešame trochu varechou.
- Odvážime si maslo.
- 60 g masla som posekal na menšie kocky a dal som ho rozpustiť do mikrovlnky.Pripravil som si 325 ml vlažnej vody.
- Vlažnú vodu som nalial na múku premiešanú so suchým droždím.Hmotu som trochu premiešal varechou.
- K múke pridáme rozpustené vlažné maslo.Nesmie byť horúce,lebo nám,,zabije" kvasinky.
To platí samozrejme aj u vody ktorú sme miešali do cesta.
- Ďalej cesto hnietime asi 3-4 minúty pokiaľ nebude hladké.Ja som použil sľahač s hákmy.
Háky sa snažíme tlačiť do stredu cesta.Keby ste mali cesto redšie tak treba pridať múku
a keby ste ho mali hutné pridajte k nemu trochu vlažnej vody.To bola odomňa poznámka samozrejme pre neskúsené gazdinky.
- Vyhnietené cesto poprášime múkou a dáme ho kysnúť zhruba na 45 minút.
- Po uplynutí 45 min. času by sme mali mať cesto vykysnuté.
- Cesto z misky vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a necháme ho podkysnúť ešte
zo 15 minút.
- Pokiaľ nám cesto podkysne,tak si zatiaľ spravíme ,,parný hrniec."Spravíme si ho
pomocou sterilnej gázy a z gumy.Keď nemáte inakšiu tak si vyťiahnite z teplákov.
Samozrejme už predošle ako sme namontovali gázu s gumou na hrniec,tak sme si do nádoby naliali dostatočné množstvo vody,ale radšej viac ako menej. ! !
- Gázu musíme dôkladne natrieť slnečnicovým olejom,aby sa nám knedľa neprilepila
počas varenia na gázu.
- Na takto naolejovanú gázu dáme potom nakysnuté cesto.
- Cesto potom ihneď zakryjeme miskou.Dáme si okolo misky utierky aby nám para veľmi nefučala von z nádoby.Dbáme pritom nato aby sa utierky nedotýkali sporáka.Ja som ich konce zastrčil do ucha spodnej nádoby.Cesto na knedľu som varil 45 minút.
- A nech sa vám páči.Hotová knedľa.
- Dusenú kapustu som robil nasledovne :
Kapustu som posekal na jemno a cibuľu som nakrájal na menšie kocky.
- Ďalej si orestujeme cibuľu.
- K orestovanej cibule potom pridáme posekanú kapustu a koreniny,podlejeme vodou a dusíme do mäkka.Musíme ju sledovať,lebo sa nám voda môže rýchlo odpariť a kapusta nám prihorí.
Keď sa nám kapusta uvarí tak si ju ešte dochutíme ak treba,koreninami prípadne soľou a
octom ktorý sa zvyčajne aplikuje až na koniec varenia.
- Dobrú chuť vám želám k dnešnej vašej večeri.
|