Pečený bôčik s chlebovou plnkou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. marca 2012
Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept)
Foto: evusik

Chlebová plnka je výborná aj na plnenie kurčaťa, ale pečená samostatne je výborná ako príloha k akémukoľvek mäsu....

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Chlebová plnka:
1/2  starší
1 l
3 ks
1 ks veľká
3-4 strúčiky
2 kg
Dusená kapusta:
500 g
1 ks väčšia
2-3 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Na chlebovú plnku poterbujeme predovšetkým chlieb :-) starší chlieb nakrájame na kocky, najlepšie večer, dáme na plech sušiť. Ráno dáme plech do trúby a necháme chlebové kocky zapiecť. Cibuľu a zeler nakrájame na kocky a opečieme na masti do červena....

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    preložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak a chlebové kocky. Pomaly prilievame mäsový vývar, tak aby nám vznikla kompaktná masa, nie moc riedka...

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme petrželku a ostatné koreniny a rozhabarkované vajcia. Necháme odstáť, aby sa chute prepojili. Plnka by nemala byť veľmi riedka a chlieb by nemal byť celkom rozmočený.

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do bravčového bôčika, alebo plecka, urobíme kapsu, naplníme plnkou a kapsu zašijeme. Zvyšok plnky dáme do malého pekáčika, alebo formy na chleba a upečieme zvlášť.

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mäso vložíme do pekáčku, osolíme, orascujeme a podlejeme vodou a dáme piecť. Mäso som nijako zvlášť nekorenila, pretože plnka je dosť pikantná a ochutí mäso zvnútra.

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 200°C asi 1,5 až 2 hod. najskôr prikryté, potom odokryjeme a dopečieme do ružova

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K mäsu si môžeme pripraviť dusenú kapustu: cibuľu speníme na masti, posypeme cukrom, necháme skaramelizovať, pridáme kyslú kapustu, kmín, podlejeme vodou a dusíme cca 1 hod. Nakoniec ochutíme cukrom, octom podľa potreby. Výbornú chuť spraví pridanie výpeku z mäsa.

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s dusenou kapustou a uvarenými zemiakmi, ktoré dáme na chvíľu do horúceho výpeku - teda tak to má rád môj muž. Ja mám radšej len tak s kapustou a s chlebovou plnkou upečenou zvlášť ako príloha.

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rada na záver: v plnke je zeler, ten dodá plnke špecifickú chuť a vôňu, povedala by som, že až pikantnosť, ale určite to nie je pre každého. Takže zo zelerom opatrne, radšej menej a ak sa vám to zapáči, na budúce dáte viac....

    Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

siskam
Pánečku, to si mi narobila chute, cez víkend určite zhreším a spravím. Hurááá, už sa tešim.
danculka
Na tento pekný obrázok môžem len pozerať a konštatovať,že super chutné:))))))))))
ula2
Fantázia...inšpirovala si ma . Tá plnka musí byť mňam, mňam....vdˇaka.
kopretina
Prosím, ten chleba se používá bílý nebo se může použít i tmavší?
marijanka712
no tak s takouto plnkou so zelerom som sa nestrtla musím to odskúšať ja dávam rohlíky , ale takto upravený chlebík sa mi vidí super ukladám bôčik mám v mrazničke tak to skúsim urobiť iste sa ti pochválim ako nám to chutilo
evusik
@kopretina ja používam tmavý chlieb, teraz som dala zemiakový chlieb z obchodu, celkom biely by som asi nedávala leby potom by to bolo asi ako z rožkov a toto má byť chlebová plnka
@marijanka712 teším sa keď urobíš a dáš vedieť ako chutilo :-)
evusik
@afataga s tým pečením som trochu zariskovala, keď som mala mäso v trúbe už asi 1,5 hod. zakryté alobalom, prišla dcéra s vnučkou a že ideme von na prechádzku. Tak som trúbu znížila na 100°C, mäso nechala zakryté a išli sme von. Vrátili sme sa asi za hodinku a mäso bolo úplne krásne upečené, bez jedinej chybičky, šťavnaté, dobre prepečené, úplne super.... niekedy sa skrátka zadarí :-) a ak to máš po ceste kľudne prídi....
evusik
:-))))))) dvere máme otvorené a @cistinka ešte aj jednu bagetku podľa tvojho receptu tam mám, úplne fantasticky sa s ňou vytieral výpek z pekáča :-)
tinca
krása, tá chrumka, ale takéto nemôžem, ak by len tú plnku, ale aj tá stojí za hriech






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia