Slaný koláč
Slaný koláč

Pečený bochník so špargľovo-parmezánovou plnkou

Jozef Riska
šéfkuchár Savoy Restaurant v hoteli Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 14. mája 2018
Pečený bochník so špargľovo-parmezánovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Od apríla do júna kraľuje v našej kuchyni kvalitná slovenská špargľa. Je totiž zdravá, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu i čas. Pritom sa z nej dajú vytvoriť desiatky dobrôt od predjedál cez polievky a hlavné jedlá až po dezert – napríklad špargľovú zmrzlinu. Mne najviac chutí grilovaná; hodí sa k steakom či k rybám s holandskou omáčkou.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
100 g
1 bal (bez kôrky)
3 ks
300 ml
100 g (strúhaný)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Formu na koláč vymastíme maslom a vyložíme chlebíkmi tak, aby presahovali cez seba asi 1 cm. Smotanu, vajcia a postrúhaný parmezán vyšľaháme, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

  2. 2

    Do formy ukladáme špargľu a postupne ju prelievame smotanovou zmesou až dovrchu.

  3. 3

    Zvyšný chlieb natrieme maslom, položíme navrch namastenou stranou hore. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 45 minút.

Diskusia k receptu