Pečené zemiaky s údeným lososom a rukolou

martinis - fotkamartinis, 1. decembra 2013
Pečené zemiaky s údeným lososom a rukolou
Foto: martinis

Údený losos podávaný na pečených zemiakoch s čerstvou rukolou a osviežujúcim cuketovo- jogurtovým dipom je zaujímavou a chutnou večerou, ak sa vám túto "luxusnú" rybu Zobraziť celý popisÚdený losos podávaný na pečených zemiakoch s čerstvou rukolou a osviežujúcim cuketovo- jogurtovým dipom je zaujímavou a chutnou večerou, ak sa vám túto "luxusnú" rybu podarí kúpiť za dobrú cenu :-)

1
porcia
50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
štipka
 (na pokvapkanie kvalitný)
1 menšie balenie
 (na obloženie)
Cuketovo-jogurtový dip:
3  PL
1/2 ks (ľubovoľne nastrúhaná)
zo 1/4 citróna
1/4  KL




Postup

  1. 1

    Pre čo najefektívnejšie využitie času by sme mali začať zemiakmi - tri menšie kúsky či dva väčšie očistíme, umyjeme a zabalíme do alobalu. Vložíme do rúry rozohriatej na 180 stupňov (použil som funkciu horného grilu) aspoň na 45 minút, aby sa prepiekli až do stredu. Najprv som si myslel, že polhodina bude stačiť, ale nestačila, vo vnútri ešte boli surové :(

  2. 2

    Zatiaľ prepláchneme rukolu a necháme ju osušiť na utierke. Balenie lososa otvoríme a necháme pri izbovej teplote, aby sa rozvinula tá výborná vôňa :) Dip pripravíme tak, že v strednej miske zmiešame 3 lyžice jogurtu, polovicu malej cukety nastrúhanej nahrubo či najemno, v závislosti od štruktúry, akú chcete dosiahnuť. Pridáme šťavu zo štvrtinky citróna, ktorá k rybe neodmysliteľne patrí a tiež zhruba štvrť lyžičky citrónovej kôry. Osolíme a pridáme aj štipku korenia a dobre zamiešame.

  3. 3

    Hotové zemiaky vyberieme z alobalu a poprekrajujeme. Naservírujeme na väčší tanier, obložíme rukolou a pridáme cuketový dip a plátky lososa. Záverom už len pokvapkáme dobrým olejom, zemiaky zľahka osolíme a môžme servírovať :-)

    Pečené zemiaky s údeným lososom a rukolou - obrázok 3
  4. 4

    Losos a rukola je znamenitá kombinácia, ktorou nemožno nič pokaziť. Chuť tejto ryby je silná a prenikavá, preto je dobré ju doplniť osviežením, napríklad v podobe ľahkého dipu, v ktorom chuť jogurtu a citrónovej kôry neutralizuje chuť lososa i orieškovej rukoly a cuketa je už len malým spestrením. Zemiaky sa najlepšie hodia práve takéto, pečené vcelku a ochutené len štipkou morskej soli, pretože najlepšou kamarátkou úspechu je jednoduchosť :-)

Diskusia k receptu

sany11
Neodolatelné, krásne,lákave,v jednoduchosti je krása,co k tomu viac dodat 5 hviezdiciek.
eviana
Krásny kvietok si zrobil na tanieri... a zaujímavo opäť skombinoval suroviny, tlieskam :) 5*
alexdidi
Údeného lososa mám veľmi rada a často ho aj pripravujem, najčastejšie s bagetkou a jogurtovo-kôprovým dipom. Tvoja kombinácia vyzerá výborne a určite ju aj vyskúšam.
lyali
Údený losos je naozaj výrazný. A naozaj si ho viem živo predstaviť s Tvojím dipom, rukolou, pečenými zemiačkami. Kyselkavý dip určite osvieži, nastrúhanú surová cuketka v ňom príjemne zachrumká, dip skrotí lososa a korenistá rukola šmrnc dodá. Wau. Si úžasný výmyselník! KK :-)
martinis
@sany11 a @eviana : ďakujem za Vaše pochvaly a hviezdičky :-))
@alexdidi : údený losos je skvelá pochúťka, ten jogurtovo-kôprový dip ma zaujíma. ako ho pripravuješ ? :)) Ďakujem za pochvalu a teším sa, až vyskúšaš ;)
@lyali : no, sám by som to podrobnejšie a lepšie neopísal :-)) teší ma Tvoj komentár a pevne verím, že Ti bude chutiť, veľká vďaka :O)
@afataga : dííík :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia