Pečené zemiaky s údeným lososom a rukolou

Autor receptu: martinis

Údený losos podávaný na pečených zemiakoch s čerstvou rukolou a osviežujúcim cuketovo- jogurtovým dipom je zaujímavou a chutnou večerou, ak sa vám túto "luxusnú" rybu podarí kúpiť za dobrú cenu :-)

1
porcia
50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pre čo najefektívnejšie využitie času by sme mali začať zemiakmi - tri menšie kúsky či dva väčšie očistíme, umyjeme a zabalíme do alobalu. Vložíme do rúry rozohriatej na 180 stupňov (použil som funkciu horného grilu) aspoň na 45 minút, aby sa prepiekli až do stredu. Najprv som si myslel, že polhodina bude stačiť, ale nestačila, vo vnútri ešte boli surové :(
  2. Zatiaľ prepláchneme rukolu a necháme ju osušiť na utierke. Balenie lososa otvoríme a necháme pri izbovej teplote, aby sa rozvinula tá výborná vôňa :) Dip pripravíme tak, že v strednej miske zmiešame 3 lyžice jogurtu, polovicu malej cukety nastrúhanej nahrubo či najemno, v závislosti od štruktúry, akú chcete dosiahnuť. Pridáme šťavu zo štvrtinky citróna, ktorá k rybe neodmysliteľne patrí a tiež zhruba štvrť lyžičky citrónovej kôry. Osolíme a pridáme aj štipku korenia a dobre zamiešame.
  3. Hotové zemiaky vyberieme z alobalu a poprekrajujeme. Naservírujeme na väčší tanier, obložíme rukolou a pridáme cuketový dip a plátky lososa. Záverom už len pokvapkáme dobrým olejom, zemiaky zľahka osolíme a môžme servírovať :-)
  4. Losos a rukola je znamenitá kombinácia, ktorou nemožno nič pokaziť. Chuť tejto ryby je silná a prenikavá, preto je dobré ju doplniť osviežením, napríklad v podobe ľahkého dipu, v ktorom chuť jogurtu a citrónovej kôry neutralizuje chuť lososa i orieškovej rukoly a cuketa je už len malým spestrením. Zemiaky sa najlepšie hodia práve takéto, pečené vcelku a ochutené len štipkou morskej soli, pretože najlepšou kamarátkou úspechu je jednoduchosť :-)