Pečené zemiaky s bryndzou, ružičkovým kelom a so slaninou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 11. januára 2021
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Postup
-
1
Umyté zemiaky pokrájame na väčšie kusy, vložíme ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme rastlinným olejom a pečieme domäkka pri teplote 170 °C asi 20 minút. Solíme ich až po tepelnej úprave.
- 2
Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky, odložíme stranou. Z ružičiek opatrne vykrojíme hlúb a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom vývare postupne blanšírujeme (sparíme) lístky aj polovice ružičiek kelu. Po vybratí z vývaru ich ihneď musíme dať do studenej vody, aby im zostala jasne zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.
- 3
Slaninu nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhým plechom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 8 minút. Upečené čipsy musia byť chrumkavé. Časť čipsov necháme na dekoráciu, zostávajúce nakrájame na 1 cm široké kúsky.
- 4
Bryndzu dáme do kastrólika a na miernej teplote ju rozohrejeme. Podľa potreby pridáme smotanu. Konzistencia musí byť hustá, ale aby zmes tiekla.
- 5
Pri servírovaní zmiešame teplé zemiaky, polovice ružičiek kelu, pokrájanú slaninu a horúcu bryndzu. Dekorujeme sparenými lístkami kelu a čipsami slaniny.
Tiež pečené zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu