Vrstvené zemiaky

Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho.* Postup sme „vydolovali“ zo starej kuchárskej knihy v šalátovom vydaní, mojej krajšej polovičky. Čakal na realizáciu cez štvrťstoročie, ale oplatilo sa čakať! O zemiakovú kašu vedieme neľútostné boje, ale toto je naozaj novota, ktorá predčí všetky očakávania. Voňavá, chutná, šťavnatá. Kto z Vás ju vyskúša na vlastnej koži, teda jazyku, určite mi dá za pravdu. Teším sa na Vaše reakcie a želám všetkým dobrú chuť!

6-8
porcií
30 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Verte, neverte, to je naozaj všetko, čo som použil.
  2. Dno aj boky porcelánovej (ale môžete použiť aj z iného materiálu, bez pokrievky či veka) zapekacej misy som dôkladne vymazal zmäknutým maslom a
  3. obložil vopred naplátkovanými strúčikmi cesnaku (nabudúce ich použijem aspoň raz toľko).
  4. Nasledovala vrstva plátkov surových zemiakov, ale na dno som uložil vrstvy tri, prstami jemne posypal soľou.
  5. Oblial troškou hustej smotany na varenie (aľe aňi kvašna ňe plana, … ta ňe!?) a pokryl troškou čerstvo postrúhaného muškátového orieška.
  6. Ešte zopár malých kociek masla a tak som zopakoval ďalšie vrstvy až pod vrchný okraj misy.
  7. Po posledných kockách masla zalial šľahačkovou smotanou!
  8. Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 69 minút do takejto peknej „ČH” farby.
  9. Takto vyzeral „tortový” výrez na porcelánovom tanieriku.
  10. A takto na tanieri s „prílohou” vyprážaného bravčového rezňa.
  11. Pre vytrvalcov a priaznivcov ešte polnočný pohľad na náš citrónovník so zrelými plodmi.