Vrstvené zemiaky
Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho.* Postup sme „vydolovali“ zo starej
kuchárskej knihy v šalátovom vydaní, mojej krajšej polovičky. Čakal na realizáciu cez štvrťstoročie, ale oplatilo sa čakať! O
zemiakovú kašu vedieme neľútostné boje, ale toto je naozaj novota, ktorá predčí všetky očakávania. Voňavá, chutná, šťavnatá.
Kto z Vás ju vyskúša na vlastnej koži, teda jazyku, určite mi dá za pravdu. Teším sa na Vaše reakcie a želám všetkým dobrú chuť!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
69 minút na 180 °C |
Postup
- Verte, neverte, to je naozaj všetko, čo som použil.
- Dno aj boky porcelánovej (ale môžete použiť aj z iného materiálu, bez pokrievky či veka) zapekacej misy som dôkladne vymazal zmäknutým maslom a
- obložil vopred naplátkovanými strúčikmi cesnaku (nabudúce ich použijem aspoň raz toľko).
- Nasledovala vrstva plátkov surových zemiakov, ale na dno som uložil vrstvy tri, prstami jemne posypal soľou.
- Oblial troškou hustej smotany na varenie (aľe aňi kvašna ňe plana, … ta ňe!?) a pokryl troškou čerstvo postrúhaného muškátového orieška.
- Ešte zopár malých kociek masla a tak som zopakoval ďalšie vrstvy až pod vrchný okraj misy.
- Po posledných kockách masla zalial šľahačkovou smotanou!
- Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 69 minút do takejto peknej „ČH” farby.
- Takto vyzeral „tortový” výrez na porcelánovom tanieriku.
- A takto na tanieri s „prílohou” vyprážaného bravčového rezňa.
- Pre vytrvalcov a priaznivcov ešte polnočný pohľad na náš citrónovník so zrelými plodmi.