Pečené teľacie lýtko Osso Bucco fotorecept

jarco - fotkajarco, 3. apríla 2011
Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept)
Foto: jarco

Už dávno som sa na túto taliansku špecialitu chystal, no až tento víkend prišiel správny čas. V sobotu ráno som v Metre kúpil mäso, nechal rozmrazovať, dopoludnia vygúglil potrebné informácie, potom pripravil ľahký obed a hneď začal chystať večeru. Inak sa nedalo - Osso Bucco sa má piecť 4 až 5 hodín... Aby to nevyzeralo, že u nás doma som jediný kto sa stará, tam dobrovoľne priznávam, že kým som sa ja zabával v kuchyni, moja drahá umyla okná v celom byte :-)

3
porcie
30 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Suroviny

3 plátky
250 g
1 ks
1 ks
1 ks z konzervy
50 g
5 ks
1 ks
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nie je to práve jedlo pre oči, skôr poctivá vára pre zhýraných labužníkov. Osso Bucco znamená niečo ako deravá kosť. Recept je totálne závislý od špeciálne mäsiarsky pripraveného mäsa, ktoré sa nedá ničím iným nahradiť. Ide o teľacie lýtka narezané aj so špikovou kosťou. Špik sa počas dlhého pomalého pečenia uvoľní do zeleninového "podkladu", čím vznikne žiadaná jedinečná chuť.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stonkový zeler, mrkvu a cibuľu som umyl, očistil a nakrájal na malé kocky. Vňať zo zeleru som nevyhodil, použijem ju. Cherry paradajky nebudem variť, poslúžia ako osviežujúci doplnok k dosť ťažkému, mastnejšiemu jedlu. V niektorých vygúglených receptúrach som videl aj cesnak a rôzne bylinky ako tymián, ja som sa rozhodol pre puritánsku verziu.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plátky mäsa som zľahka obalil v hladkej múke zmiešanej so soľou a mletým čiernym korením...

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a o prudko ich opražil na oleji:

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som pripravoval v jedinej mise z varného skla. Mäso som odložil nabok a vo výpeku opražil najskôr cibuľu, potom som pridal aj mrkvu a zeler.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridal som plechovku talianskych lúpaných paradajok, víno, nasekané ančovičky a zelerovú vňať.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krátko som povaril.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Navrch misy so zeleninou som položil mäso (neponárať!). Zhruba v polovici pečenia som plátky obrátil a zľahka ich pokryl kúskami zeleniny z misy.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nachystal som si maslo a nastrúhal kôru z polovičky citróna.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po štyroch hodinách pečenia na 120 stupňoch to vyzeralo takto (my máme radi k mäsu veeeľa zeleniny, preto mi mäso mi v mise trochu plávalo, čo by nemalo byť - asi som mal použiť väčší pekáč...):

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäso som vybral a odložil do chladnúcej rúry.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do omáčky som vmiešal maslo, citónovú kôru a prevaril.

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podával som s tarhoňou a ľahkým talianskym červeným vínom (Barolo).

    Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Teľacie mäso, Talianska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

2010
Jarco asi mame rovnake chute, ja mam ossobuco na sporaku je na zajtra hotove. Tvoje vyzera super.
lubjak
pred tyzdnom som prvy krat videla restauracnu podobu tohto receptu,masko bolo podavane so safranovym rizotom,ale tvoj recept sa mi zda napaditejsi aj krasne vysvetleny.Urcite vyskusam.
alexdidi
Nejedla som ešte toto jedlo, ale vyzerá to úžasne...určite niekedy vyskúšam.....
frezia68
Priznám sa,že takéto teľacie so špikovou kosťou som na predajni ešte nevidela,nehovoriac o tom,že teľacie vôbec je úzky profil.Ale opýtam sa mäsiara,lebo to jedlo je krásne ,so zeleninkou určite výborné a rada by som odkukala od Teba ten lákavý recept :-)))
janger
Aj ja by som radsej varila takuto paradu, ako umyvat okna :-)))! Nedavno som videla v TV pripravu osso bucco, uz vtedy som mala chut a teraz este viac...
enerrgizer
musím ísť do Metra, mäsko aj zelenina vyzerá krásne a chuť musí byť dokonalá, ukladám a teším sa...
sjuz
tak si ma predbehol, Jarco - mala som v pláne urobiť "talianove"...:))
ale vyzerá super!
Ale asi pridám aj tú talianovu verziu...:)
tatranka
Krásny a určite aj chutný recept.Na šťastie som dnes mala sviečkovú na smotane,lebo slinky mi tečú v menšom množstve na toto chutné jedlo.Veľmi pekná fotodokumentácia a aspoň niečo iné ,nové.Proste výborné a na jednotku s hviezdičkou.
jankaamon
Ahoh, dnes som to varila cca podla tvojho receptu, je to jedna z najlepsich veci, ktore som kedy jedla. Mnam :) vdaka za recept.



Zaujímavé video z archívu TV Varecha