Pečené teľacie lýtko Osso Bucco (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Už dávno som sa na túto taliansku špecialitu chystal, no až tento víkend prišiel správny čas. V sobotu ráno som v Metre kúpil mäso, nechal rozmrazovať, dopoludnia vygúglil potrebné informácie, potom pripravil ľahký obed a hneď začal chystať večeru. Inak sa nedalo - Osso Bucco sa má piecť 4 až 5 hodín... Aby to nevyzeralo, že u nás doma som jediný kto sa stará, tam dobrovoľne priznávam, že kým som sa ja zabával v kuchyni, moja drahá umyla okná v celom byte :-)

3
porcie
30 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Postup

  1. Nie je to práve jedlo pre oči, skôr poctivá vára pre zhýraných labužníkov. Osso Bucco znamená niečo ako deravá kosť. Recept je totálne závislý od špeciálne mäsiarsky pripraveného mäsa, ktoré sa nedá ničím iným nahradiť. Ide o teľacie lýtka narezané aj so špikovou kosťou. Špik sa počas dlhého pomalého pečenia uvoľní do zeleninového "podkladu", čím vznikne žiadaná jedinečná chuť.
  2. Stonkový zeler, mrkvu a cibuľu som umyl, očistil a nakrájal na malé kocky. Vňať zo zeleru som nevyhodil, použijem ju. Cherry paradajky nebudem variť, poslúžia ako osviežujúci doplnok k dosť ťažkému, mastnejšiemu jedlu. V niektorých vygúglených receptúrach som videl aj cesnak a rôzne bylinky ako tymián, ja som sa rozhodol pre puritánsku verziu.
  3. Plátky mäsa som zľahka obalil v hladkej múke zmiešanej so soľou a mletým čiernym korením...
  4. ...a o prudko ich opražil na oleji:
  5. Všetko som pripravoval v jedinej mise z varného skla. Mäso som odložil nabok a vo výpeku opražil najskôr cibuľu, potom som pridal aj mrkvu a zeler.
  6. Pridal som plechovku talianskych lúpaných paradajok, víno, nasekané ančovičky a zelerovú vňať.
  7. Krátko som povaril.
  8. Navrch misy so zeleninou som položil mäso (neponárať!). Zhruba v polovici pečenia som plátky obrátil a zľahka ich pokryl kúskami zeleniny z misy.
  9. Nachystal som si maslo a nastrúhal kôru z polovičky citróna.
  10. Po štyroch hodinách pečenia na 120 stupňoch to vyzeralo takto (my máme radi k mäsu veeeľa zeleniny, preto mi mäso mi v mise trochu plávalo, čo by nemalo byť - asi som mal použiť väčší pekáč...):
  11. Mäso som vybral a odložil do chladnúcej rúry.
  12. Do omáčky som vmiešal maslo, citónovú kôru a prevaril.
  13. Podával som s tarhoňou a ľahkým talianskym červeným vínom (Barolo).