Pečené papriky plnené dvomi druhmi syra podávané s plantainom fotorecept
Foto: sracz
Motivácia je už viac ako 70-ročná. Pochádza od mojej mamičky presladkej. Ako susedia vynikajúcich záhradkárov Bachčevanovcov, sme boli zásobovaní aj žltozelenými paprikami, ktoré Zobraziť celý popisMotivácia je už viac ako 70-ročná. Pochádza od mojej mamičky presladkej. Ako susedia vynikajúcich záhradkárov Bachčevanovcov, sme boli zásobovaní aj žltozelenými paprikami, ktoré Aňuci piekla v „broderňi“. Plnené syrom som jej žiaľ, už nikdy nepripravil, pikantné priam zbožňovala. Až tento recept odíde do zabudnutia, pridám aj variant s plesňovým „modrým“ syrom (Nivou). Plantain, banány na pečenie, sú väčšie ako klasické a majú pevnejšiu šupku. Tepelná úprava premení škrob na cukor a mení ich chuť!
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
3 ks |
|
2 ks |
|
6-7 PL (alebo slnečnicový) |
|
3-4 PL strúhaný |
|
3-4 PL strúhaná |
|
2-3 PL (alebo hrubá, či krupica) |
|
3-4 PL |
|
podľa chuti (alebo štvorfarebné) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Rúru som nechal vyhriať na 200-210 °C a na 30 minút vložil do nej umyté, tentoraz žlté, hrubostenné papriky na mriežke a pekáčik s alumíniovou fóliou s kolieskami olúpaných banánov plantain, ktoré som pokropil olejom, jemne prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením. Cez „polčas“ som banány kuchynskými kliešťami poobracal.
-
2
Po polhodine som opečené papriky s „pľuzgiermi“ na 12-15 minút vložil do mikroténového vrecúška.
-
3
Na panvici som nechal rozohriať olej s maslom.
-
4
Medzitým som na veľkých „slzičkách“ postrúhal goudu a mozzarellu a
-
5
bolo načim papriky z vrecúška zbaviť kožky (šupky). Išlo to naozaj veľmi ľahko a hlavne rýchlo.
-
6
Potom som ich jemne osolil a okorenil.
-
7
Papriky som rozložil na vrecúško posypané polohrubou múkou, nožom roztvoril a do ich vnútra vložil po 2-3 PL strúhaných syrov,
-
8
uzatvoril, polohrubou múkou posypal aj povrch.
-
9
Z každej strany som ich 3-4 minúty opiekol v horúcej emulzii oleja a masla (začal som otvorom hore a potom kliešťami otočil).
-
10
Podával som poliate troškou prepraženého masla s plantains, ale chutia aj s pečenými batatmi, či zemiakovým pyré, alebo iba tak, bez ničoho! Kto rád, poleje si tatárskou omáčkou podľa vlastných možností a chutí!
-
11
Ukážka z nasledujúceho receptu pečených paprík s modrým syrom alias „kultúrnou plesňou“!
Velikánske Ti buď ďakujem @Haji - čku milá. Potešila si ma hrejivými slovami i záujmom aj o tento môj recept. Tvojimi reakciami som došiel ku záveru, že máš, podobne ako aj my, vo veľkej obľube zeleninu vo všeobecnosti. Máš "recht", je dostupná, chutná, zdravá a na varianty úpravy naozaj bohatá. Plantainu sa neboj a ak je aj v Tvojom obchode, neváhaj, kúp a vyskúšaj. Jeho príprava je nenáročná a chuťou Ťa zaisto prekvapí. Maj krásne dni plné slnka, šťastia a pohody. Ahoj a ciao_ky!