Plnená paprika
Pečené papriky plnené dvomi druhmi syra podávané s plantainom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Motivácia je už viac ako 70-ročná. Pochádza od mojej mamičky presladkej.* Ako susedia vynikajúcich záhradkárov
Bachčevanovcov, sme boli zásobovaní aj žltozelenými paprikami, ktoré Aňuci piekla v „broderňi“. Plnené syrom som jej žiaľ, už
nikdy nepripravil, pikantné priam zbožňovala. Až tento recept odíde do zabudnutia, pridám aj variant s plesňovým „modrým“
syrom (Nivou). Plantain, banány na pečenie, sú väčšie ako klasické a majú pevnejšiu šupku. Tepelná úprava premení škrob na
cukor a mení ich chuť!
2 porcie |
30 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Rúru som nechal vyhriať na 200-210 °C a na 30 minút vložil do nej umyté, tentoraz žlté, hrubostenné papriky na mriežke a pekáčik s alumíniovou fóliou s kolieskami olúpaných banánov plantain, ktoré som pokropil olejom, jemne prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením. Cez „polčas“ som banány kuchynskými kliešťami poobracal.
- Po polhodine som opečené papriky s „pľuzgiermi“ na 12-15 minút vložil do mikroténového vrecúška.
- Na panvici som nechal rozohriať olej s maslom.
- Medzitým som na veľkých „slzičkách“ postrúhal goudu a mozzarellu a
- bolo načim papriky z vrecúška zbaviť kožky (šupky). Išlo to naozaj veľmi ľahko a hlavne rýchlo.
- Potom som ich jemne osolil a okorenil.
- Papriky som rozložil na vrecúško posypané polohrubou múkou, nožom roztvoril a do ich vnútra vložil po 2-3 PL strúhaných syrov,
- uzatvoril, polohrubou múkou posypal aj povrch.
- Z každej strany som ich 3-4 minúty opiekol v horúcej emulzii oleja a masla (začal som otvorom hore a potom kliešťami otočil).
- Podával som poliate troškou prepraženého masla s plantains, ale chutia aj s pečenými batatmi, či zemiakovým pyré, alebo iba tak, bez ničoho! Kto rád, poleje si tatárskou omáčkou podľa vlastných možností a chutí!
- Ukážka z nasledujúceho receptu pečených paprík s modrým syrom alias „kultúrnou plesňou“!