Pečené morčacie stehno a plnka s medvedím cesnakom

dr - fotkadr, 5. apríla 2015
Pečené morčacie stehno a plnka s medvedím cesnakom
Foto: dr

Stará dobrá sviatočná klasika - hydina s plnkou a ryžou.

8
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
5 strúčikov
1 ks
Plnka:
12 ks
25 listov
4 ks
8 strúčikov
200 ml
1/4 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Morčacie horné a dolné stehno (porcia bola z 12,5 kg morky) nasolíme, okoreníme, posypeme kmínom a vložíme do pekáča. Podlejeme vodou, pridáme bobkový list a cesnak, dva strúčiky som rozkrojila a dala pod kožu morky. Dáme piecť do rúry zohriatej na 180 stupňov a pomaly pečieme 4 hodiny prikryté. (Piekla som v liatinovom pekáči). Počas pečenia občas vytiahneme z rúry a polejeme stehná výpekom. Poslednú polhodinu pečieme odokryté.

  2. 2

    Na plnku nakrájame rožky (1 deň staré trocha oschnuté) na kocky. Časť rožkov dáme do pekáčika polejeme trochou olivového oleja a dáme na chvíľu do rúry opiecť. Do ostatných pokrájaných rožkov dáme mlieko, premiešame a necháme chvíľu postáť. Pridáme opečené rožky, vajíčka, prelisovaný cesnak, na drobno nasekaný medvedí cesnak, nasekanú petržlenovú vňať (dala som mrazenú), drvený kmín, čierne mleté korenie a soľ (množstvo korenín podľa chuti). Plnku dáme do potravinovej fólie alebo do mikroténových sáčkov a vložíme do vriacej vody. Oheň pod hrncom dáme celkom na najslabšie a varíme 45 minút. Po uvarení plnku vybalíme z fólie a dáme na suchý pekáčik ešte do rúry zapiecť, postupne obraciame, aby sa zapiekla zo všetkých strán.

  3. 3

    Príloha môže byť ryža, majonézový šalát, pečené alebo varené zemiaky.

    Pečené morčacie stehno a plnka s medvedím cesnakom - obrázok 3

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
No ta nádivka je moc zajímavá podobně jako tu krůtu peču i já třeba kachnu ,ale ta nádivka je paráda a i to hezky vypadá .Uložil jsem a hvězdičky jsem tam šoupl také .Díky .
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@radox1 , vieš aké bolo to mäso dobré po tých štyroch hodinách :-).
@afataga , to je fakt, že by mohla ako príloha stačiť aj ta plnka, ale to viež klasik vie čo sa patrí :-).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@klukovody , to je náš rodinný recept na nádievku, ibaže som tentoraz prvýkrat použila medvedí cesnak a bola s ním nádievka ešte lepšia.
moj typ obeda, parada a takto pekne se vším všudy, aj oharečky by bodli, plnku robím veľmi podobne, s medvedím som ešte nerobila, petržlenovej vňate dávam, ale nové pre mňa opečenie tých rožkov, určite vyskúšam, síce tiež staršie dávam a ich rozmočím mliekom, už mám dlho chuť na plnené kura
Plnka sa dáva do v celku pečeného kuraťa alebo morky.Používajú sa pečienky a veľa petržlenovej vňati, ktorá dodá plnke chuť. Určite by som nepodával takúto suchú plnku k pečeným morčacím stehnám a alebo dokonca majonézový šalát.

Pridaj komentár k receptu: