Morčacie stehná v jablkovej omáčke fotorecept
Foto: kukulienka71
Inšpirácia z augustového čísla Apetitu, s malou obmenou
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
2 ks |
|
2 PL (alebo rozpustene maslo) |
|
1 PL (alebo limetková) |
|
8 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
1 ks |
|
5 dkg |
|
15 dkg |
|
1 KL |
|
1 dcl |
|
1 dcl |
|
2 dcl |
|
(na zdobenie) |
|
|
Postup
-
1
Morčacie stehná dočistíme, umyjeme a osušíme. Vložíme ich do pekáča, zalejeme rozpusteným ghee alebo maslom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme, potrieme popučeným strúčikom cesnaku a dobre premasírujeme. Rúru predhrejeme na 190°C.
-
2
umyté lístky šalvie a tymiánu posekáme
-
3
a posypeme ním stehná. Dáme piecť odokryté do rúry na 190°C na 45 minút. Medzitým obraciame, polievame výpekom. V polovici pečenia som zakryla alobalom, lebo mi moc výpek priháral.
-
4
práve teraz som začala pripravovať omáčku: slaninu a cibuľu pokrájané na kocky som nechala pražiť. V pôvodnom recepte figurujú šampiňóny, ale keďže sme ich včera pojedli, rozmýšľala som, čo dať miesto nich do tejto omáčky. Vzhľadom k ostatným surovinám sa mi zdalo najideálnejšie použiť jablká. Hodia sa k slanine, šalvii, tymiánu aj morčacine. Takže jabĺčka som obielila, odstránila jadrovník a pokrájala ich na plátky. Dala som ich k cibuli a slanine a chvíľu dusila.
-
5
Podliala som vínom, nechala prejsť varom, priliala vývar a varila pár minút.
-
6
pôvodne sa múkou zapráši pred pridaním vína, ja som na ňu zabudla, tak som ju rozhabarkovala v smotane a pridala až teraz do zmesi, poriadne premiešala a touto omáčkou som preliala stehná na pekáči, ktoré sa piekli doteraz 45 minút.
-
7
Stehná v omáčke som nechala piecť ešte presne hodinku. Viackrát som ich prelievala omáčkou a otáčala. Medzičasom som uvarila aj cestovinu na prílohu. Zvolila som vretienka.
-
8
Tu už sú hotové, upiekli sa do chrumkavo červena. Kto nemá rád takto pripečené, zakryje pred dopečením alobalom.
-
9
Na servírovaciu misu som naložila trocha cestovín, poliala trochou omáčky a naložila morčacie stehná. Ostatné cestoviny som podávala v mise zvlášť. Stehná som posypala nasekanou petržlenovou vňaťou a byľkami tymiánu.
-
10
K hydine sa výborne hodí biele suchšie víno, zachladila a otvorila som fľašku Sauvignon blanc. Výborne sme si pochutili,prajem aj vám to isté:-)
jednoznačne *****, ak by to šlo, tak oveľa viac...
jednoznačne *****, ak by to šlo, tak oveľa viac...