Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa fotorecept
Foto: sracz
Pôvodný recept (čo sa plnky týka) má hlboko zapustené korene v mojich rodných Košiciach. Od Šibenej hory až pod Bankov a od Rozálie až Zobraziť celý popisPôvodný recept (čo sa plnky týka) má hlboko zapustené korene v mojich rodných Košiciach. Od Šibenej hory až pod Bankov a od Rozálie až po Džungľu. Nádherné vône a chute v kuchyniach našich mamiek a babičiek – Aňuci a Nušty i Lady Ann a Nany – podnes evokujú spomienky na naše detstvo v rannom i neskoro postadolescentnom veku. S mojim krajším a lepším JA sa pretekáme vo využívaní jeho univerzálnosti od hydiny, cez plnenú teľaciu hruď a plnený bôčik, až po králičinu, i tak v celofáne, do polievok.
porcie
príprava
na 175 ºC / 350 ºF °C
Suroviny
1 200÷1 700 g |
|
Plnka: | |
1 ks, žltá veľká |
|
150÷200 ml, (slnečnicový) |
|
1 zväzok, čerstvá |
|
5÷6 ks, suché |
|
5÷6 ks, čerstvé |
|
1,5÷2 ČL |
|
štipka g |
|
1 ML, čerstvé |
|
35÷50 g |
|
200÷250 ml, horúca |
|
1 PL, čerstvé |
|
2 KL |
|
Americké zemiaky: | |
6÷8 ks |
|
1 PL |
|
0,5 vrecúška |
|
100÷150 g |
|
1 PL, čerstvé |
|
podľa potreby podľa potreby alebo , cvikla s chrenom, ... |
|
Postup
-
1
začínam veľkou žltou cibuľou, ktorú pokrájam na drobné kocky a na dostatočnom množstve olivového oleja (~ 120 ml) opatrne orestujem do škoricovohneda (až ju cítim, ale dávam veľký pozor, aby som ju neprepálil; zo skúseností rešpektujem fakt, že olej i panvica, aj po sňatí zo zdroja tepla ešte chvíľu sú vriace; restovanú cibuľu po celý čas premiešavam a oddeľujem od stien panvice a keď už začína červenať, odložím ju na kraj šporáka a tam domiešam až do finále) a potom nechám vychladnúť. Postačuje doba, počas ktorej pripravím ďalšie ingediencie.
-
2
asi 30´ pred vlastnou prácou uložím do pomocnej misy 3÷6 polámaných suchých rohlíkov (alebo adekvátne množstvo vekle) a zalejem ich ~ 500 ml studeného mlieka (kto má problémy použije vodu) – množstvo regulujem podľa veľkosti kurčaťa a podľa toho, či budem dávať plnku naviac t.j. aj okolo neho, tak ako dnes; potom rohlíky dobre vyžmýkam a uložím do pracovnej misy (weindlingu); pridám veľký zväzok (ale naozaj veľký) čerstvej a čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate,
-
3
dve – tri čerstvé vajíčka (podľa veľkosti kurčaťa), 1÷2 ČL soli, MČK (ochutnám po zmiešaní), vychladenú restovanú cibuľu, štipku až ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny a za hrsť mandľových lupienkov (môžeme ich nahradiť hrubo posekanými vlašskými orechami, alebo nedáme nič – aj tak še da i tak še da);
-
4
jemne premiešam, ochutnám a tak pripravenou plnkou naplním dôkladne dočistené, umyté, osušené a v brušnej dutine jemne vysolené kurča.
-
5
prstami si uvoľním kožu okolo pŕs i krídiel a aj pod ňu jemne uložím plnku, ktorú posúvam do nižších polôh (ale pomáha aj plnka sama svojou hmotnosťou a samospádom).
-
6
vyplním aj cez otvor okolo krku
-
7
a takto vyplnené kurátenko uložím na pekáč (tento obrázok je starší, vtedy som plnku pripravil iba pre dutiny kurčaťa),
-
8
alebo ako dnes, okolo neho rozložím zbytok plnky
-
9
do hrnčeka s 200÷250 ml horúcej vody pridám 1 PL čerstvého masla a 2 KL sladkej mletej červenej papriky a touto rozpustenou emulziou polejem kurča (!!!plnku nie!!!).
-
10
pekáč s plneným kurčaťom obalím alobalovou fóliou a na 60´ vložím do elektrickej rúry vyhriatej na 350 ºF / 175 ºC.
-
11
je čas na prípravu prílohy. Dnes to budú tzv. americké zemiaky, ktoré Američania nepoznajú a s Amerikou majú spoločné iba to, že sa pečú neolúpané. Ja som zvolil formu na “zebru” a olúpal som ich a pokrájal takto:
-
12
podľa návodu na vrecúšku so zmesou pre americké zemiaky, ktorej mám vďaka svojej dcérke Bábike i pani Hríbikovej dostatok, som ich rozložil na pekáč, pokropil 1 PL olivového oleja posypal policou obsahu vrecúška a po 60´ pečenia kurčaťa, ktoré som odokryl, pooblieval výpekom, teraz už aj plnku, spoločne, teraz už odokryté spolu so zemiakmi, vrátil do rúry dopiecť opäť na ďalších 60´.
-
13
po 30´ zemiaky z trúby opatrne vybral (aj tak som sa popálil), lopatkou poobracal, pokryl plátkami prerastanej slaniny a 1 PL pokrájaného masla a vrátil späť do spoločnosti kuriatka, ktoré som opäť dôkladne, pomocou PL, pooblieval výpekom.
-
14
nuž a pripravené na porcovanie vyzerajú takto:
-
15
predchádzajúce (tiež pukô, no šák mohô, né?), bez plnky naviac (teda akože pre mňa), vyzeralo takto:
-
16
Servírovanie: pre moju krajšiu a nežnejšiu polovičku, dozdobené domácou sladkokyslou uhorkou, varenou cviklou s chrenom (nádherne prečisťuje všetky tri páry sínusov) a jemne pikantnou feferónkou (bratu Piťku - už si dávam pozor!)
-
17
a pre mňa, pretože ja v takejto plnke (to akože pre mňa naviac) môžem pokojne aj plávať i spávať! P. S.: veľmi dôležité je, nezabudnúť do plnky pridať jedlú sódu bicarbónu, ktorá “urobí” plnku ľahkou, inak by bola tvrdá a ťažká! Dobrú chuť!
Plnku davas len pod kozu na prsiach a pri kridlach alebo aj do brusnej dutiny? Ja zbytok plnky davam do jenskej misy vedla pekaca s kuratom. Plati nepisane pravidlo, ze do plnky sa dáva tolko vajec, kolko je v nej rozkov. Teda na plnku zo 4 rozkov sa pridaju 4 vacia. Ja davam len zltka a z bielkov urobim sneh, ktory nakyprí celu plnku. Dakujem za napad-soda bicarbona. Urcite na Velku noc do nadievky nezabudnem. Pekny fotopostup, :-)