Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. februára 2011
Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept)
Foto: sracz

Pôvodný recept (čo sa plnky týka) má hlboko zapustené korene v mojich rodných Košiciach. Od Šibenej hory až pod Bankov a od Rozálie až Zobraziť celý popisPôvodný recept (čo sa plnky týka) má hlboko zapustené korene v mojich rodných Košiciach. Od Šibenej hory až pod Bankov a od Rozálie až po Džungľu. Nádherné vône a chute v kuchyniach našich mamiek a babičiek – Aňuci a Nušty i Lady Ann a Nany – podnes evokujú spomienky na naše detstvo v rannom i neskoro postadolescentnom veku. S mojim krajším a lepším JA sa pretekáme vo využívaní jeho univerzálnosti od hydiny, cez plnenú teľaciu hruď a plnený bôčik, až po králičinu, i tak v celofáne, do polievok.

4÷6
porcie
30´ minút
príprava
120´ minút
na 175 ºC / 350 ºF °C

Suroviny

1 200÷1 700 g
Plnka:
1 ks, žltá veľká
150÷200 ml, (slnečnicový)
1 zväzok, čerstvá
5÷6 ks, suché
5÷6 ks, čerstvé
1,5÷2 ČL
štipka g
1 ML, čerstvé
35÷50 g
200÷250 ml, horúca
1 PL, čerstvé
2 KL
Americké zemiaky:
6÷8 ks
1 PL
0,5 vrecúška
100÷150 g
1 PL, čerstvé
podľa potreby podľa potreby alebo , cvikla s chrenom, ...




Postup

  1. 1

    začínam veľkou žltou cibuľou, ktorú pokrájam na drobné kocky a na dostatočnom množstve olivového oleja (~ 120 ml) opatrne orestujem do škoricovohneda (až ju cítim, ale dávam veľký pozor, aby som ju neprepálil; zo skúseností rešpektujem fakt, že olej i panvica, aj po sňatí zo zdroja tepla ešte chvíľu sú vriace; restovanú cibuľu po celý čas premiešavam a oddeľujem od stien panvice a keď už začína červenať, odložím ju na kraj šporáka a tam domiešam až do finále) a potom nechám vychladnúť. Postačuje doba, počas ktorej pripravím ďalšie ingediencie.

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    asi 30´ pred vlastnou prácou uložím do pomocnej misy 3÷6 polámaných suchých rohlíkov (alebo adekvátne množstvo vekle) a zalejem ich ~ 500 ml studeného mlieka (kto má problémy použije vodu) – množstvo regulujem podľa veľkosti kurčaťa a podľa toho, či budem dávať plnku naviac t.j. aj okolo neho, tak ako dnes; potom rohlíky dobre vyžmýkam a uložím do pracovnej misy (weindlingu); pridám veľký zväzok (ale naozaj veľký) čerstvej a čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate,

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dve – tri čerstvé vajíčka (podľa veľkosti kurčaťa), 1÷2 ČL soli, MČK (ochutnám po zmiešaní), vychladenú restovanú cibuľu, štipku až ½ mokka lyžičky (ML) jedlej sódy bicarbóny a za hrsť mandľových lupienkov (môžeme ich nahradiť hrubo posekanými vlašskými orechami, alebo nedáme nič – aj tak še da i tak še da);

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jemne premiešam, ochutnám a tak pripravenou plnkou naplním dôkladne dočistené, umyté, osušené a v brušnej dutine jemne vysolené kurča.

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prstami si uvoľním kožu okolo pŕs i krídiel a aj pod ňu jemne uložím plnku, ktorú posúvam do nižších polôh (ale pomáha aj plnka sama svojou hmotnosťou a samospádom).

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyplním aj cez otvor okolo krku

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a takto vyplnené kurátenko uložím na pekáč (tento obrázok je starší, vtedy som plnku pripravil iba pre dutiny kurčaťa),

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    alebo ako dnes, okolo neho rozložím zbytok plnky

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do hrnčeka s 200÷250 ml horúcej vody pridám 1 PL čerstvého masla a 2 KL sladkej mletej červenej papriky a touto rozpustenou emulziou polejem kurča (!!!plnku nie!!!).

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pekáč s plneným kurčaťom obalím alobalovou fóliou a na 60´ vložím do elektrickej rúry vyhriatej na 350 ºF / 175 ºC.

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    je čas na prípravu prílohy. Dnes to budú tzv. americké zemiaky, ktoré Američania nepoznajú a s Amerikou majú spoločné iba to, že sa pečú neolúpané. Ja som zvolil formu na “zebru” a olúpal som ich a pokrájal takto:

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    podľa návodu na vrecúšku so zmesou pre americké zemiaky, ktorej mám vďaka svojej dcérke Bábike i pani Hríbikovej dostatok, som ich rozložil na pekáč, pokropil 1 PL olivového oleja posypal policou obsahu vrecúška a po 60´ pečenia kurčaťa, ktoré som odokryl, pooblieval výpekom, teraz už aj plnku, spoločne, teraz už odokryté spolu so zemiakmi, vrátil do rúry dopiecť opäť na ďalších 60´.

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po 30´ zemiaky z trúby opatrne vybral (aj tak som sa popálil), lopatkou poobracal, pokryl plátkami prerastanej slaniny a 1 PL pokrájaného masla a vrátil späť do spoločnosti kuriatka, ktoré som opäť dôkladne, pomocou PL, pooblieval výpekom.

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    nuž a pripravené na porcovanie vyzerajú takto:

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    predchádzajúce (tiež pukô, no šák mohô, né?), bez plnky naviac (teda akože pre mňa), vyzeralo takto:

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Servírovanie: pre moju krajšiu a nežnejšiu polovičku, dozdobené domácou sladkokyslou uhorkou, varenou cviklou s chrenom (nádherne prečisťuje všetky tri páry sínusov) a jemne pikantnou feferónkou (bratu Piťku - už si dávam pozor!)

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a pre mňa, pretože ja v takejto plnke (to akože pre mňa naviac) môžem pokojne aj plávať i spávať! P. S.: veľmi dôležité je, nezabudnúť do plnky pridať jedlú sódu bicarbónu, ktorá “urobí” plnku ľahkou, inak by bola tvrdá a ťažká! Dobrú chuť!

    Pečené kuriatko s plnkou naviac - to akože pre mňa (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

sovka62
Ferry, skoro rovnaké sme mali minulú nedeľu. Akurát tú plnku nedávam do celého kuraťa, lebo by aj tak nevošla (my jej tiež potrebujeme za sypací kôš). Takže kura predelím na polovice. obrátim si ho na ľavú daň kožou dolu a navŕšim naň polovicu pripravenej plnky, dobre dovysoka, veď sa ona potom rozíde. Potom už len capím plnkou dolu na vymastený plech a pokračujem druhou polovicou kuraťa a plnky. Plnka sa spod tých polovíc síce trochu povytláča (takže je nakoniec po celom plechu, ale čo už, keď je jej tak veľa?) a upečie sa pekne do chrumkava. A ešte jeden rozdiel, do plnky dávam aj na drobné kocky pokrájaný tvrdý syr (aj tie orechy, ako ty), takže aj preto je ten spodok plnky na plechu taký chrumkavý. A čo sa mňa týka, kura pokojne môže zožrať pes, mne stačí tá plnka.
zdezda
Opäť pútavé čítanie :-), takúto plnku veeeeeeľmi ľúbim, hoci som mala teraz kačku s lokšami, hneď by som si z nej dala ako zákusok po obede :-)
ketty3811
Tak to je nádhera.Veľmi pekne opísané a vyfotené.Veru,dala by som sa pozvať.:-)
frezia68
Také chute si mi narobil a to sme mali kurací paprikáš.Krásny výsledok aj s podrobným opisom,ale pre mňa aj poučný v tom,že pridám sódu,ktorú som doteraz nedávala.Ináč robíme asi rovnako,raz orechy,inokedy trocha pečienky....:-)))
tinca
Feri, tak ja by som si kľudne dala tú tvoju porciu, plnka za tepla, za studena s kyslou uhorkou to je nebíčko v papuľke. Ja si ju robievam aj bez kuraťa v srnčom chrbáte, len ja dávam aj pečienku.
klaura
Dnes na obed sme tiež mali pečené kura s plnkou ... táto tvoja plnka je ale veľmi inšpirujúca ... a celý recept sa mi páči ...
cica2
Ďalší skvelý receptík!!!! Chválim 1*******
jarunka
U nas tiez plnky neni vzdy dost. To kuriatko aj plnka vyzeraju super.
janger
Toto musim co najskor spravit! Parada! A dobry tip na tu sodu bicarbonu.
marienka44
@Sracz ,v bode c.2 si zabudol napisat, ze nalamane rozky sa poleju nejakou tekutinou /obycajne mlieko, aj voda/, lebo nasledne spominas, ze ich vyzmykame.
Plnku davas len pod kozu na prsiach a pri kridlach alebo aj do brusnej dutiny? Ja zbytok plnky davam do jenskej misy vedla pekaca s kuratom. Plati nepisane pravidlo, ze do plnky sa dáva tolko vajec, kolko je v nej rozkov. Teda na plnku zo 4 rozkov sa pridaju 4 vacia. Ja davam len zltka a z bielkov urobim sneh, ktory nakyprí celu plnku. Dakujem za napad-soda bicarbona. Urcite na Velku noc do nadievky nezabudnem. Pekny fotopostup, :-)
hannah22
tak toto sa dá jesť stále a furt, pridávam orechy a tiež tvrdý syr, dostala ma tá soda bicarbona, tú som ešte nedávala, skúsim a aby som nezabudla ukladám, pekné foto aj popis.... :))
babuscha
brucho kuraťa možno aj zašiť obyčajnou bielou niťou a plnka nevytečie
beatacsontosova
ach @sracz , teba by som teda doma nechcela mať, to by som sa veľmi rýchlo nezmestila ani do najväčšieho oblečenia :-) krásny recept, slinky sa mi zbiehajú, už som také nejedla ani nepamätám, tuším cez víkend spravím - kuriatko nechám drahému a ja sa dorazím plnkou :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia